• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 18 andra följare

 • Kategorier

SKYLTSÖNDAG OM EN RESA TILL NOLL ELLER TOTALT VÄRDELÖST VETANDE.

Det jag skall länka upp idag till BPs SkyltSöndag idag, kan vara totalt värdelöst att känna till ifall ni åker tunnelbana i Stockholm. Jag råkar bara känna till dom här jätte små skyltarna efter att jag sett på en oerhört nördig Youtubekanal.

Jag står och väntar på tunnelbanan vid Telefonplan, jo för er som inte känner till det så finns det faktiskt en plats med så nördigt namn i Stockholm. Ericsson hade både kontor och tillverkning här, långt innan tillverkningen flyttade till Kina och Powerpoint-sammanträdesgubbarna flyttade till Kista, hade dom legat kvar hade väl tunnelbanestationen hetat Mobilplan.
Det här handlar om den lilla skylten 5+5 som tydligen skall vara jätteviktig eftersom det står samma sak på berget så det inte blir något missförstånd.

Men nu kommer tunnelbanan mot stan och vår resa mot noll börjar.


Sådär nu är vi framme vid noll

Men varför noll plus noll och inte bara noll, det är ju samma sak och var befinner jag mig? Jo på Slussens tunnelbanestation vid mynningen mot Gamla Stan. Den här platsen är alltså noll och Telefonplan ligger 5 kilometer plus 500 meter härifrån. Men varför just Slussen och inte T-centralen där alla tunnelbanor går ihop.
Jag vet inte men jag misstänker att det har att göra med att Slussen är alla tunnelbanestationers moder, dom hade tunnelbanestation 18 år innan tunnelbanan fanns.

Nej även om tunnelbanan ofta är försenad så stod inte folk och väntade här så länge. Den första riktiga tunnelbanan invigdes år 1950 och gick söderut härifrån till Hökarängen.

Men redan 1932 så sprängde man sig genom berget och körde spårvagnar under Götgatan, dom vände där stationen är idag.

Javisst en tunnelbana med tre stationer sen blev den spårvagn igen ut mot Örby. Självklart så skulle vi ha tunnelbana när större städer som Berlin och London redan hade det, sen om den bara hade tre stationer var ju en annan sak. Det hela luktar ju lite småstadskomplex, men man hade redan börjat planera för tunnelbana, så det var kanske därför. Stationerna Södra Bantorget och Ringvägen heter Medborgarplatsen och Skanstull idag.


Avslutar med en lika spännande skylt på 0+1 alltså 100 meter, jag skulle gå upp på andra sidan perrongen mot Götgatan för att luncha på OT
KajsaLisa

12 svar

 1. intressant vetande, faktiskt

 2. Hahaha! Oviktigt vetande – nja, egentligen inte. Har väl sett snarlika skyltar skrivna på sten, men har aldrig upptäckt metallskyltarna utefter spåret. Där var du verkligen uppmärksam. Eller så var det din modelljärnvägsduktig släkt som informerat dig.
  Då jag inte visste någonting om nåt du skrev, så tycker jag faktiskt att det är en riktigt bra Skyltsöndag. Tack för det och länken:-)

  PS. Har du övergivit Akkurat? Det verkar vara OT som gäller efter pandemin för dig. DS.

 3. Nej det var inte värdelöst vetande. Snarare tvärt om. Tack för den utomordentliga förklaring på allt. Det är lite tråkigt att jag har ca 35 mil till närmaste påstigning bara… hur många mil tunnelbana finns det i Stockholm föresten? Vad kostar ett månadskort?

 4. Kul skyltar och jag fick fylla på mitt kunskapsförråd vad gällde tunnelbanan och annat. Tackar!

 5. Snyggt skyltat och tack för allt värdelöst vetande 😀

 6. Du har anlag för att bli detektiv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: