• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 15 andra följare

 • Kategorier

GLADMÅNDAG: EN UDDA PLATS

Jag skrev i förra veckan att jag skulle besöka en plats rätt centralt i Stockholm som dom flesta varken besökt eller känner till och fota.

Nu förflyttar vi oss tillbaka till 1800-talet genom att leka med bildredigeringen i datorn.

Den judiska församlingens begravningsplats Aronsberg grundades av församlingens ledare Aaron Isaac därav namnet.

Den härstammar från 1700-talet när Gustav lll införde religionsfrihet, den sista begravningen genomfördes 1888. Sen har den stått orörd.

Tänkte gå runt på kyrkogården och fota, men tyvärr var grinden låst, vilket man förstår med dagens samhällsklimat, Den judiska församlingen ville väl undvika vandalisering, dessutom var alla innergårdar runt försedda med grindar och portkod.

Det blev att hänga över muren och hålla ned kameran så mycket det gick för att slippa ovanifrånperspektiv. Den första bilden visar hur det ser ut, resten är fixade i datorn, för att skapa lite creepy feeling.

Dessutom ligger marknivån på kyrkogården nästan i källarplan mot gatan så det var lite besvärligt. Kanske inte det gladaste temat, men jag blev rätt glad över bilderna under dom förutsättningar som gavs, så jag länkar upp inlägget till Caritas GladMåndag.

KajsaLisa

11 svar

 1. Ingår i skaran som inte kände till denna historiska plats! Fantastiska foton, wow! Och roligt att känna till platsen, jag vandrar mycket gärna runt på kyrkogårdar och känner historiens vingar…Ha en fin tisdag

 2. Vad läckert du har redigerat bilderna! Och du hade rätt, den platsen kände jag inte alls till. Fast nu gör jag ju det 🙂

 3. Creepy feeling lyckades du verkligen åstadkomma, mycket bra jobbat där! Visste inte ens att vi hade en judisk begravningsplats i Stockholm. Googlade och den kallas officiellt för Mosaiska begravningsplatsen, nåt jag heller aldrig hört talas om.
  Ledsamt att begravningsplatsen måste hållas avstängt på det viset.

 4. Ett intressant besök där du fick jobba för resultatet. Och du lyckades bra. Jag har varit här för x antal år sedan men då var samhällsklimatet annorlunda.

 5. Jag förstår att du blev glad över bilderna du lyckades fixa med! 😀
  Trevlig onsdag! Och i morgon ska jag faktiskt lägga upp en TråkTorsdag, det, du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: