• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 11 andra följare

 • Kategorier

HDR-BLOMMOR

Nix blomfoto som är veckans utmaning hos Gems Weekly Photochallenge är inte min starka sida. Men när jag var i Köpenhamn hittade jag en fin innergård. Inga speciella bilder egentligen men eftersom jag upptäckt att jag hade en High Dynamic Range-funktion på kompaktkameran, testade jag den och tänker förklara den här funktionen på kameran. Man kan få till HDR på en massa olika sätt men vi håller oss till det enkla.

DSC02054

Så  här ser ofta HDR-bilder ut, intensiva färger, när man lekt med dom i datorn. Men nu tänkte jag lägga upp ett par bilder med rosor och visa vad funktionen egentligen är till för. Bilden tog jag strax innan i Nyhamn.

DSC02058

Här är en bild på rosorna, men dom syns inte, ställt in kameran manuellt. Problemet är att en kamera funkar inte på samma sätt som ett öga, ögat kompenserar för skuggan mycket mer. Men den blå himlen blev ju bra i alla fall.

DSC02066

Ja men det är väl bara att ha kameran öppen längre då och nu syns ju blommorna, men resten av bilden, överexponerad med vit himmel.

DSC02062

Här är en HDR bild, kameran tar två bilder, en som ser ut som den första och en som den andra, sen pusslar något datorchip i kameran ihop det till en bild. Fråga mig inte hur men det är det som händer. Man hör att den klickar till två gånger så allt som rör sig, människor bilar och annat blir suddigt, om man får med det. 

Anledningen till att jag tog upp det här i veckans utmaning var att jag använt den här kameratypen i flera år utan att jag vetat om det, trots att jag använt det på min systemkamera.

Så kolla menyerna på din kamera eller mobil, det kanske finns där och då är det bara att experimentera.

Jag är bara hemma tillfälligt och åker ut på landet i morgon, är inte säker på att jag hinner med nästa veckas utmaning.

KajsaLisa

 

30 svar

 1. Aldrig hört talas om… Brukar använda automatiken. Ibland får kameran spel då jag råkat flippa över till ”konstnärliga bilder” av misstag, fast den knappen har nu Anders fixerat åt mig med en korkbit 😀

  Ha det fortsatt gott ute på landet!

 2. Ha det gott i värmeböljan! Skadar inte att kolla funktioner och inställningar på mobiler och kameror. Ibland får man sig en överraskning!

 3. Ha det så skönt på landet! Ska kolla på min kamera, har för mig att HDR-funktionen finns där, hittills outnyttjad.

 4. Ha det gott på landet! Första bilden så mäktig =) Tänk så mycket nytt man lär av att blogga.

 5. Tack för förklaringen. Jag har använt denna funktion ett tag på mobilen men ska nu leta efter den på båda kompaktkamerorna också. Finns säkert.-
  Tycker du fick till en häftig sista bild där med rosorna och olika färg på himlen.
  Ha det nu bra ute på landet.

 6. Ama och jag kör ju med våra kompaktkameror. Har ingen aning om jag har HDR i den, men skulle inte tro det. Har den funktionen dock i min iPhone, men har aldrig använt den.
  Ett riktigt lärorikt blomsterinlägg som skiljer sig från mängden om man säger så.

  Njut av det helt underbara vädret nu på ditt lantställe i Roslagen. Inga regnbilder där inte;-)

 7. Jag bytte just kamera, till en likadan Lumix men lite nyare modell.Jag stötte på en funktion (använder mest IA intelligent auto) men det finns en IA+ där det står Med justering av ljusstyrka och färg. Det låter onekligen snarliknande?? tusen tack för tipset, och rosorna var fantastiska. Trevlig semester!

 8. Du får en tankeblomma av mig för att du upptäckte funktionen i en kamera du haft en tid 🙂

 9. Jag bara knäpper på min kamera och sen redigerar jag i Photoshop. Men du fick ju till en fin bild på rosorna så småningom :-).

 10. Ja HDR är en bra funktion och du fick ju till och med med lite blommor på bilden! 🙂

 11. Tusen tack för förklaringen! Jag har ibland funderat vad HDR innebär men aldrig satt mig in i det. Måste testa funktionen.

 12. Jag har inte använt HDR men tror att det kan finnas på min kamera.

 13. fint att hitta rosor här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: