• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 11 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

EN OMHÄNGNING EFTER OMRIKTNING

I veckans Gems Photochallenge är temat rikning, tänkte ta med er till en plats där riktningarna är noga utsatta.

DSC03749

Vi tar planet över Nordsjön i riktning mot London, strax innan kusten passerar man den här vindkraftsparken, det verkar blåsa i samma riktning som dom står.

IMG_3074

Mot Covent Garden ner i tunnelbanan tar en hiss riktning nedåt, bilden föreställer en modell av hissarna (London Transport Museeum.

DSC_0432

Nere på perrongen.

IMG_2911

Så här går det om man inte följer riktningen som pilarna visar, rätt in i väggen.

Stationen ligger på Piccadilly Line som invigdes 1907. Mönstret i kaklet och alla skyltar var lika på alla stationer, men i olika färg. Ihop med stationshusen i gatnivå designade av Lesley Green i röda glaserade plattor och bågformade fönster är stationerna arkitektoniska mästerverk. Orginalkaklet verkar finnas på stationer som inte är knutpunkter till andra linjer. Man har inte behövt bygga om dom, sen är dom troligtvis renoverade. Andra exempel på bevarat kakel är Russel Square och Gloucester Road.

DSC_0436

Bara att gå i pilarnas riktning.

DSC_0460 (kopia)

Kärringen mot strömmen, nej jag följer rätt riktning.

Men varför alla dessa pilar?

 Att gå i rätt riktning kan det vara så svårt? Dom här stationerna är lite speciella. Den ligger 15 våningar under jord och betjänas med hissar, är man så här långt ned skulle en rulltrappa hamna i fel stadsdel.

IMG_2918

När man åker ned med hissen och när man kliver ur, kliver dom som skall upp i andra ändan på hissen, så det är separata gångar in och ut. Tunnlarna är dessutom handgrävda så dom är inte så stora. Bilden visar nödtrappan, jo jag har testat, 15 våningar spiraltrappa i gjutjärn utan avsatser. En utmaning både fysiskt och psykiskt eftersom man inte kan se hur långt det är kvar.

Ett tips kan vara att man efter att kämpat sig upp går till Belgo Centraal på Shelton Street, dom har en läskande jordgubbsöl, restaurangen ligger bara ett par minuter från stationen och det är godare än det låter.

IMG_2910

Men nu över till den här riktningen och skylten.

DSC00222

Köpte den här affischen på London Transport museeum för några år sedan. Men ramade in den med akryl som inte funkar på så här stora ytor, den bågnar. En hemgjord passepartout, och sen det värsta, det fanns två olika sorter en med pil till höger och än till vänster.

Givetvis köpte jag fel.

Det blev klipp och klistra och resultatet blev inte så snyggt.

DSC00224

Köpte en ny från stationen Euston sist jag var i London och tack vare fotoutmaningen fick jag äntligen arslet ur vagnen och satte upp den med ny ram. Blev riktigt snyggt tycker jag. 

Till sist en varning.

Skall man fota i Londons tunnelbana finns det två saker att tänka på.

Dels har dom kameraövervakning överallt och dom är uppmärksamma på terrorattentat Står du kvar och fotar när tåget gått och med konstiga vinklar så kan det dyka upp någon och fråga vad du sysslar med. Spela bara naiv turist och fråga om dom vill se fler av dina underliga bilder. Det värsta som hänt mig är att jag blivit avvisad från stationen, inget större problem alltså. .

Sen det som är livsfarligt.

DSC_0091

Perrongerna är jättesmala inte som i Stockholm, går du bakåt och ramlar ned på spåret så är mittskenan strömförande och kommer tåget har du inte en chans, dom går rätt tätt.

Kan tillägga att bilderna är tagna under dom 20 sekunderna mellan två tåg som det är folktomt.

Normalt kryllar det som i en myrstack i gångarna och då vill man inte gå i fel riktning.

KajsaLisa

.

 

 

 

 

 

Annonser

30 svar

 1. av misstag gick jag mot pilarna och blev ganska ensam

 2. Hahaha! Ja , det var ett antal riktningar och definitivt några varningar vilken riktning man absolut inte ska ta. Check:-)

  Way Out skylten du köpte blev ju hur snygg som helst efter åtgärd. Minns den så säl:-)

 3. Fint inlägg, och vad fint det blev i hallen hos dig. 15 våningar ner och trångt….. nä, inget för mig. Ha en bra dag!

 4. Ett toppenbidrag till veckans temaord -”riktning”. Blev riktigt glad när jag kände igen mig i Londons t-bana/Covent Garden. Var där i mars i år. Gillar verkligen Londons tunnelbana med alla skyltar och kaklet. Kan inte påstå att jag gillade de trånga hissarna men det fick gå.
  Perfekt skylt hemma men inte lätt att komma ihåg åt vilket håll en pil ska gå åt hemma. Bra att du fick tag på en ny. Snygg i sin ram. Av alla fina bilder så fastnade jag för den sista. Helläcker!

 5. Snyggt räddat med Way out där 🙂
  Jag har också blivit haffad när jag fotade. Det var en polisbil som såg ut som om den hade kräkts. Polisen tvingade mig att radera bilden… Haha! Om det ändå hade varit hemliga polisen, men det var en helt vanlig polisbil 🙂

 6. Kul inlägg! Det är inte helt enkelt att hålla rätt ritning men ofta löser det sig till sist!

 7. Vilket spännande inlägg och det är tur att det finns många pilar så man inte går i fel riktning. Det låter rätt läskigt att vara så långt under jord i handgrävda tunnlar, fast man vänjer sig säkert med det om man måste.

 8. Så intressant inlägg om Londons tunnelbana, Convent Garden, med handgrävda tunnlar 15 våningar under jord. Vilket arbetet som är utfört där! Det blev fint med affischen vid dörren. Jag skulle vilja en själv. 🙂

 9. Tack vare din riktning på fotona så har jag nu besökt tunnelbanan i London, för i verkliga livet lär jag inte komma dit. Dessutom har jag lite tunnelskräck, hatade att åka t-bana i Stockholm också. Men dina foton är jättefina, och jag känner verkligen stämningen där. Och låter gärna bli att hamna där…om jag inte har någon att hålla i handen

 10. Spännande inlägg – vilken tur att du fick det här temat så att din affisch kom upp på väggen! 🙂
  Ingrid

 11. Jag tyckte det var enkelt att hitta riktningen med tunnelbanan i London, mycket lättare än ovan jord!

 12. Fina bilder till temat, och din ”Way out” är ju jättesnygg!

 13. Flott tolkning.
  Det viser at man må ha ”tunga rett i munnen ” 😉

 14. Bra att gå i rätt riktning i sådana sammanhang.

 15. Vilket härligt bidrag och att gå i rätt riktning verkar inte det enklaste, skulle själv inte vilja försöka med tanke på mitt eget orienteringssinne – då är det tryggt med någon att hålla i handen. Din affisch är riktigt läcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: