• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 9 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

ETT BYGGE DÄR MÄNNISKOR KAN MÖTAS.

Veckans utmaning hos Gems photochallenge är bygge, Det byggs överallt i Stockholm just nu, men jag har ändå valt Norrtälje.

Vad är det första man gör när man startar ett bygge?

Nej det är inte att bygga en grund.

Man tar bort det som står i vägen.

DSC_4895

Silona i Norrtälje hamn byggdes tydligen runt 1960 i betong för att förvara spannmål. Nu skall Norrtälje också få ett Hammarby Sjöstad. Förr nöjde sig alla småstäder om dom fick en rondell, men det duger inte längre, först rondell sen pizzeria sen en sjöstad.

Hammarby sjöstad är ett ombyggt hamnområde i Stockholm där arkitekterna snöat in på glas och byggmästarna haft provision på det. Nu blir det likadant i Norrtälje ,ett område för möten mellan människor, som försäljningsbrochyrerna poetiskt uttrycker det.

Då duger det inte med silos.

filmaffisch

Men folk har faktiskt mötts i hamnar förr.

480px--On_the_Waterfront_trailer_(1954).webm

Dom passade på att mötas när det var fuktigt och dimmigt ute, gärna i svartvitt.

Det där med att möten mellan människor är så speciellt har jag aldrig begripit, är trottoarerna normalt enkelriktade eller?

Tyvärr blir det nog inga filmpekoral i Nortälje hamn. Mötas bland balkonger med aluminiumräcken och jättestora glasytor känns inte noir alls.

DSC_6329

Men nu börjar vi med rivningen men silon var ståndaktig. Här har man lyckas banka så mycket på den att det börjar regna in i den.

DSC_8588

Rent fotografiskt blev jag faschinerad av silons dödskamp, den gav inte upp i första taget. Här har vi en socialrealistisk bild av den.

DSC_8581

Här är en postakokalyptisk bild, vi vann över Putin, men nu är atomvintern över oss.

DSC_9349 2

Efter ett års bankande nej den har inte gett upp än.

MEN ÄRLIGT TALAT.

da99441772193a4e179278bad8972207

Så här skall det se ut när det är klart, hade det inte varit lättare att sätta fast balkonger och stora fönster på silon direkt.

268798506_19bd75cb-74ad-4173-9142-cbcd3b3bd85b

Människorna hade säkert kunnat mötas i alla fall.

(Bilderna på filmaffischerna  och nya området är snodda från nätet.)

KajsaLisa

 

 

Annonser

23 svar

 1. Absolut! Och vad gäller filmen ”dimmornas kaj ” har jag sett den. Balkonger och glas på silon hade kanske varit ok. Varför inte. Tyvärr är det ju så i mångt och mycket att gammalt som står i vägen tas bort.Och inte bara när det handlar om nybygge. I Sjöstan finnns i alla fall karnarna och en del farbiksbyggnader kvar liksom värmeverket. I alla fall just nu…Men viss provision har nog arkitekterna haft på glas. Tur att de flesta inte har söderläge. Då blir det varmt med allt glas.
  Intressant tolkning av temat som gillades högt.

 2. Att Norrtäljes ”kännetecken” försvann gjorde mig både arg och lessen. Japp, jag har också sett ritningarna och annonserna för lägenheterna där som såklart kostar en förmögenhet. Nej, jag vill ha silona (heter de så) tillbaka. De var så himla vackra. Fotade deras ”skelett” för två år sedan vid Custom Bike Week, men blev absolut inte gladare av det…

 3. Snygg historia, med snygga bilder.

 4. Svårt att säga hur vackert det där kommer att bli…
  Silona var väl inte vackra heller… men sjöstad? Tror det blir bra med tiden, men dröjer kanske tio år innan platsen inte ser ut som en byggplats?
  Fin tolkning i fotoutmaningen dock!

 5. Tror faktiskt att jag har foton på silona. 🙂 Jag håller med dig om att det kan bli tråkiga områden då man river bort gamla byggnader, som brukar vara rejält byggda och ta en hel del kraft och tid att få i backen. Men nu är alla ivriga att bygga, bygga, bygga! Luleå bygger också en sjöstad, Kuststad. På Kajen i Södra hamn finns höghusen som kallas ”Tuttifruttihusen” och byggdes i början av 1990-talet, så vem vet, kanske var Luleå ”först” med en sjöstad? 🙂
  Länk till Kuststad:https://www.hemnet.se/nybyggnadsprojekt/centrum-kuststad-etapp-2,-smabatsgatan-11340738

 6. Gift med en Byggnadsnickare har jag lärt mig att man inte ska frågasätta turordningar. De har svar på allt 😀

 7. Här i staden revs delar av en silo för att förvandlas till attraktiva (och svindyra) bostäder. Den var faktiskt ganska samarbetsvillig och det var intressant att följa det nya bygget. Gillar dina bilder!

 8. Det var en intressant historia och bra illustrerad. Jag förstår att det var ledsamma miner när silona började rivas, de är en mäktig syn.

 9. Fin og kreativ tolkning.

 10. Våra två silon vid Slussen i Söderköping har gjorts om till bostäder som är mycket eftertraktade. Synd att de inte gjorde det hos er också.
  Ingrid

 11. Heisann, artig tolking på ukas utfordring. Jeg kjørte forbi Norges høyeste bygning, sies det, sist søndag. Ikke noe flott syn! https://www.flickr.com/photos/jechstra/9324157270
  Men siloer kan bli fine boligblokker med litt kreativitet.
  Ønsker deg fortsatt flott sommerdager ;:OD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: