• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 15 andra följare

 • Kategorier

STORA SVÅRIGHETER

Veckans tema hos Gems weekly photochallenge, är svårt att reda ut bildmässigt. Jag har bilder som passar in på nära, hög, lång och andra begrepp som fotomässigt kan kallas för stor.

Men jag försöker göra en analys av begreppet.

Avståndet förstör allt.

DSC_0666

Öltältet nedanför är mycket större än St Pauls Cathedral, på bild alltså, men jag kunde ju gått in i kyrkan och fotat

ALDRIG!

Gå in där är på tok för turistiskt vilket jag reder ut i nästa bild.

Höstens sista japaner.

DSC02972 2

Dom sista japanska turisterna på Stortorget i Gamla Stan alla står vända åt samma håll (utan guide). Stortorget är i och för sig större än dom andra torgen i Gamla stan som är pyttesmå, men någon världssensation i storlek är det knappast. Men så är det att vara turist, inte hoppar vi stockholmare upp ur sängen på mornarna och ropar … 

”Wow vilket skitväder vi åker in till Stortorget i Gamla Stan och stirrar in i en vägg.”.

Precis lika lite som Londonborna står i kö till Madame Tussads, så fort dom har tid över, eller Parisarna måste upp i Eifeltornet varje dag.

Det är nog helt enkelt så att det bara är stort att man sett en sån sak, för vem är egentligen så intresserad av plastdockor, järntorn eller dyngsura kullerstenar, att man måste åka till andra sidan jordklotet för att uppleva det. 

The Big Square in Gamla stan

Is much bigger in Japan

Tänk på det nästa gång du slösat bort en hel dag på att köa till Frihetsgudinnan under en New Yorkweekend.

Torg utan Japaner.

DSC_6324

Nu skulle man ju kunna tänka sig att japanerna var där för att uppleva regnet, men tittar vi på denna bild så verkar det inte stämma alls. För på Stora Torget i Norrtälje regnar det ännu värre och hon som går över det ser inte speciellt japansk ut. Men här finns det en förklaring till begreppet stor.

Ett till stort torg?

DSC01784 2

Stora Torget i Norrtälje är mindre än Stortorget i Gamla Stan (titta jag kan fota när solen skiner också). Men det tar i procent upp mer av den totala stadsytan.

Storleksbegreppet är alltså relativt.

DSC01787

Det är alltså samma sak med den här bron, i Norrtälje. 

Golden Gate?

DSC01788

Den tar upp större yta av Norrtälje än Golden Gatebron gör av San Fransisco. Okej alla som bara sett bron på bild och inte har varit i Norrtälje, håller nog inte med mig om att den är större än Golden Gatebron.

Fan vad komplicerat det blev nu då.

DSC03382

Det här är väl i alla fall ett rätt stort paraply, om den nu inte är så att personen under som inte vill vara med på bild, snott det på en uteservering, för då är det ett litet parasoll. Rätt åt hen i så fall, för det inte bara regnade, utan blåste utav bara helvete också.

Blåste nu har jag det !!!!!!!!!!

DSC_0641

Blåst är egentligen bara en massa luft som flaxar runt och luft är ju jättestort hur man än vrider och vänder på det. Däremot är det svårt att fånga på bild. Men här ser vi ingången till Tates Modern i London Ni ser dom små människorna där nere, resten är bara en massa jättestor luft mellan alla väggar.

Gosh det kallar jag stort.

Sådär började på en balkong på Tates Modern och slutade i deras hall, nu är storleksbegreppet utrett,. Passa gärna på att besöka det stora konstmuseet om du har vägarna förbi London. Det är gratis så du slipper ta med den stora plånboken som till Madame Tussads.

För vem kastar bort en hel dag på att stå i kö för att kolla på plastdockor i den staden.

Du är väl ingen turist.

KajsaLisa

 

 

33 svar

 1. Hahaha! Där fick du till det igen!!! Å jag som trodde att Stora Torget i Norrtälje var större än det i Gamla Stan, irl aallstså;-)
  Nej, jag är ingen turist. Har varit i London hur många gånger som helst, men har aldrig besökt Madame Tussauds…Det räcker så gott med bilder som visas i pressen – jag kallar det snålskjuts;-)

 2. Du har helt rätt, storleksbegreppet är subjektivt och beroende av många olika faktorer. Jag tycker vi har en stor mängd snö just nu men en grönländare kanske tycker det är löjligt lite. Sen håller jag helt med dig om att det inte är något stort med att betala massa pengar för att se plastdockor i London, det finns en massa roligare saker att se och göra.

 3. Härligt inlägg och storartat tolkat. Nä, jag undviker kö så mycket jag kan! Nu ska jag gå ut i den stora luften och andas och det är gratis! Ha en bra dag!

 4. jag är turist i Idre Fjäll denna vecka.

 5. Hänger kanske inte riktigt med i alla dina analyser av STOR men roligt är det i alla fall. Väldigt knepigt temaord denna vecka. Efter att ha läst ditt inlägg och tittat på dina bilder förstår jag att man kanske kan bidra med vad som helst bara man förklarar hur man själv får till tolkningen. Uppskattar dina tolkningar!

 6. Flott tolkning.
  Ja, stort er ei relativt begrep, og det vise du med dei fine bilda.

 7. Jättehärligt inlägg. Bra att du redde ut storhetsbegreppet så utförligt. Det är ju väldigt subjektivt vad man menar med stor. Är man liten är stora väldigt stora även om de är korta.
  Ingrid

 8. Ha ha ha! Kul inlägg och finurliga tankegångar. Jo, sådana där turistfällor har jag varit med om. Suck 😦 Men också varit med om att semestra utan att besöka en enda ”turistisk attraktion” och då får man se mycket annat.
  PS: Hur mätte du storleken på torgen ? 😉

 9. Fin tolkning som vanligt! Vad som är stort beror ju på vad man jämför med!

 10. Bra tolkning som vanligt! Vad som är stort beror ju vad man jämför med som det framgår av dina bilder!

  (Jag tror att jag hamnar i din skräppost om jag inte tar bort min Webbplats)

 11. Vilket stort litet inlägg 😉
  Madame Tussaudes museum besökte jag när jag var 12. Det fick räcka. Däremot verkligen ÄLSKADE jag Seward Johnsons museum i Trenton – härliga figurer som var väldigt verkliga fast ”vanliga” människor 🙂

  Härlig tolkning av dig – som alltid 😀

 12. Häftig tolkning och likaså bilderna. Och visst är det lätt att bli turist. Men att känna sig som en sådan är trist. I alla fall tycker jag det.

 13. Ibland är man turist och ibland inte. Turist i sin egen stad är man sällan men skulle kanske inte skada, för att med nya ögon se stort som smått och allt däremellan. Liknande det som du har gjort i Norrtälje. 🙂

 14. Mig icke leka turist, fast lite så känner jag mig ibland, kom ju till Sverige på 70-talet och glömde mig kvar här. Känner mig hemma och inte. Men du har många stora och små funderingar om stort, bra där!

 15. Ska man kanske se sig som turist i ens hemmiljö. Då kan man kanske se bort ifrån att stora snömängder är jobbiga.

 16. HAHA! Härligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: