• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

KAJSALISAS SEMESTERVYKORT 3

Tog en tur upp till Roslagen igen i början på förra veckan i det fina vädret.  Visst är det något speciellt med höga byggnader som strävar mot en blå himmel.

Låt mig presentera ……….

DSC_3778 (kopia)

Sädessilon i Norrtälje hamn.

Men en betongsilo, det här skulle ju vara ett vykort.

Visst, helt korrekt. Är det någon som sett dom där gamla vykorten i färg från 50-talet. Typ Växsjös nya kommunalhus i gult tegel eller den nya simhallen i Åmål i trendig eternit, med en grå Wolkswagen med små rutor parkerad utanför. Jovisst skrattar vi åt det idag och gör små böcker om det. Ungefär som vykort med 70-talets dansband som har färgglada jackor utsvängda gabardinbyxor och kragsnibbar ned till knäna.

Men det är inte därför jag har fotat det, det skall rivas

Alla vi stora fotografer är på plats när något skall rivas. Plötsligt blir något som man bara gått förbi jävligt intressant. Måste vara ett rent helvete att vara sädessilo i  betong, först när man är nybyggd kommer alla fotografer i gråa folkor med små rutor, wow en ny sädessilo måste bara fotas. Sädessilons ego blir större än Blondinbellas men sen skiter alla i den i 60 år. Så skall den rivas och då blir den jävligt intressant.

DSC_3771

Okej, det är inte lätt att vara människa heller, när man är ny skall man fotas i alla vinklar och situationer. Sen kanske man har tur och hamnar på bild på 50-årsdagen. Men man får ju i alla fall dö ifred, det står inga på kö och skall dokumentera det med kameran.

Men vad blir det här då istället ? Jo Norrtäljes Hammaby Sjöstad. Alla kommuner som åtminstone har en vattenpöl måste ha ett lyxigt Hammarby Sjöstad, med stora glasytor och balkonger med aluminiumräcken och teaköverdel. Nej rondeller duger inte längre.

 

Vi kanske inte kan förstå 50-talsmänniskornas extas över arkitektur som såg ut som betongskokartonger.  Kanske den berodde på att dom frös fast med arslet i ringen som små, när det var 30 grader kallt och dom skulle gå på utedasset. Sen fick det vara hur falurött som helst och Ernst var inte uppfunnen än.

DSC_3772

Men vi har något gemensamt med dom.

Vi lever alla i slutet på historien, vi har en skev bild av hur det var tidigare, nu är det som bäst och framtiden finns inte, inte än i alla fall.

Vi vet inte om folk om 60 år kommer att gå här nere och skratta åt oss i början av seklet, som ville bo i terrarier.

Vem vet, år 2074 kanske Norrtäljes sädesilo i grå betong får återupprättelse.

KajsaLisa

Annonser

6 svar

 1. VA!!!! Ska de rivas????!!!!!!!!!!! Skämtar du????? Varje gång vi åker till Norrtälje och Custom Bike Show så fascineras jag av dessa mäktiga och coola silon. Å ja har fotat dem i minst 10 års tid – alltså innan jag ens anade att de skulle rivas.
  Nej KajsaLisa, nu har du förstörd min kväll – å vad som sker 2074 struntar jag i totalt om jag ska vara ärlig;-)

 2. Hahaha, jag vet precis vilka vykort du menar, de är charmiga! Och jag kan nog tycka som BP, de är ganska coola de där betongskapelserna, lite synd att de ska rivas ändå…

 3. Silon här i stan förvandlades och fick leva kvar som stan´s dyraste andelslägenheter. 16 våningar med havsutsikt, inte dåligt det inte!

 4. Åhå, jag känner också till silon. Det blir ett landmärke som försvinner, onekligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: