• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 15 andra följare

 • Kategorier

MIN HYLLNING TILL NATIONEN

EN RAPSODI ÖVER SVENSKHETEN I BLÅTT OCH GULT

Jag har inte hunnit tagit några bilder till Marits helgbild, men jag lägger in några gamla bilder med tanke nationaldagen i fredags.

#Blogg100

(99)

svenska_flaggan

Ärligt talat så känns nationaldagen lite fånig, vad firar vi egentligen ? Att Gustav Vasa blev kung den här dagen, vilket han egentligen inte blev eftersom Sverige då hade den Julianska kalendern som var tokfel sådär på 14 dagar.  Sen skrev Karl den fjortonde under en regeringsform den dagen.

 

Frågan är ju varför norrmän och fransmän är så glada på sina nationaldagar och inte vi. Själv tycker jag det känns lite påklistrat. Det här drogs igång av Arthur Hazelius i slutet på 1800-talet, när han öppnat Skansen var det fest den dagen. Sen om man går tillbaka till den tiden, så började folk bli mer samhällsmedvetna, ställde krav på åtta timmars arbetsdag, jämlikhet allmän och lika rösträtt, för män och kvinnor.

Reaktionen blev från dom konservativa krafter som inte ville släppa ifrån sig makten, att hylla kungen, fäderneslandet och givetvis den svenska fanan. Svenska flaggans dag som det hette innan, är en konstruktion från början av 1900-talet.

Alltså: Medan USAs nationaldag den fjärde juli handlar om segern över engelsmännen och grundandet av en nation. Norges 17de Maj om att dom blev fria 1814 från danskarna, innan svenskarna klampade in några månader senare. Fransmännen om stormningen av Bastiljen under revolutionen 1789, då man satte sig upp mot överheten med krav på frihet jämlikhet och broderskap.

Medan vi svenskar firar reaktionen på våra egna frihetssträvanden, inte underligt att det blir lite fel.

Men nu skall jag till Marits helgbild i alla fall hylla svenskheten med några bilder i gult och blått.

Demokrati och mötesfrihet

DSC_2128 (kopia) 2

Hellre blöt än nedskjuten

Vi var sena med demokrati i landet men vi har hållit fast vid den. Bilden visar ett försök från ett blött möte i Vasaparken förrförra sommaren, med Stefan Löven. En tjej återtar svenska flaggan från rasisterna som försöker få monopol på den. Sen är ju den riktiga nationaldagen på Midsommar och ärligt talat tycker jag den här flaggvarianten i galon, är mer praktisk då än den vanliga. Stå på en lerig gräsplan med en sned midsommarstång och sjunga Ulf Lundells  Öppna landskap i ösregnet, kan det bli mer svenskt?

En hyllning till den svenska ingenjörskonsten.

DSC_1167 (kopia) 2

Nej, nu måste vi ha fint väder i bloggen, vi älskar ju blåa sommarhimlar. Vårt väder är ju annars typiskt svenskt, inga katastrofer utan mer småjävligt, lite lagom alltså. En gul byggkran vid bygget av Citybanan mot en blå himmel. Kunde dom inte vridit på den där förbannade kranen ett kvarts varv så hade det blivit en svensk flagga,.

Nu är jag typisk svensk, aldrig nöjd alltså, vidare till…

Vår skruvade självbild.

DSC_1168

Vi svenskar är tydligen ordningsamma och laglydiga. Men också avundsjuka, har jantelag, och tillknäppta. Låt oss bena ut det här.

 • Nej, vi är inte mer avundsjuka än några andra. Ropa på den svenska avundsjukan handlar ofta om maktspråk för att slippa diskutera orättvisor. Vi leder troligen ligan i demokratiska länder att ha minst strejker t.ex. Sen finns det ju alltid egon som anser att dom inte får den uppmärksamhet dom förtjänar, att då inbilla sig att alla är avundsjuka känns ju bättre än att inse att ingen bryr sig.
 • Däremot älskar vi svenskar som nått framgång utan att det stigit dom åt huvudet, som Ingvar Kamprad, Benny Andersson och Ingmar Stenmark.
 • Böckerna som beskrev Jantelagen är skrivna av den norskdanska författaren Aksel Sandemose och handlar om staden Nyköbing på Jylland, där han växte upp. Han led av vissa övermänniskoteorier, som inte riktigt stämde med tyskarnas när dom gick in i Norge. Vi tog då emot honom i Sverige som flykting med öppna armar.
 • Nej, folk dansar inte och sjunger inte på tunnelbanan i New York eller London heller.

Att vi har  fördomar om oss själva, är alltså typiskt svenskt.

DSC_1369 (kopia)Svenskt affärsunder i London.

Men fast vi inte har så höga tankar om oss själva, så är det ändå kring oss jorden snurrar. Designar någon en tröja har vi ett svenskt modeunder, spelar någon in en skiva så har vi ett svenskt musikunder och startar någon en restaurang utomlands, är det ett svenskt matunder. Själv är jag stolt över det svenska hårdrocksundret, när man träffar folk på klubbar utomlands, som börjar prata om Inflames och Sabbaton.

DSC00892 (kopia)

Jag spelar ju inte själv, men jag tillhör världens mest hängivna hårdrockspublik som banden bara älskar. Halestorm och Five Finger Deathpunch gör det för det har dom sagt, ljussättningen på Bandit Rockawards visar ju det med all tydlighet. De är helt enkelt en hyllning till oss svenskar.

Appropå låttiteln, visst känner man en viss stolthet över att man är svensk och att alla beundrar oss. Men det är ju inte underligare än när jag tänker för mig själv att japaner är fantastiska, varje gång min gamla risiga Toyota rasslar igång.

Va ???????

Tänker inte ni så ?

KajsaLisa

 

10 svar

 1. Hahaha, en härlig genomgång av svenskhet! Vi är folket som älskar att tycka illa om oss själva, att vara ”typiskt svensk” är ett skällsord, så klart att vi inte kan fira nationaldagen, hur skulle det se ut? Som om vi tyckte vi var bra? Som om vi alla vore typiskt svenska? Fy, det låter tråkigt… Säger jag som absolut inte ser mig som svensk. Möjligtvis norrländsk och med mer anknytning till Norge än till Sverige…

 2. 1. Bilden med kranen mot den blåa himlen är helt underbart!

  2. Resten ja – vad ska jag säga. Är ju inte så insatt som du har förstått, men jag tycker det är ganska olyckligt att lägga Sveriges Nationaldag den 6 juni, som ju sammanfaller med D-day. Å just allt om D-day har jag fått se hela helgen på BBC. På något sätt betydligt mera värd att bevara/minnas än en Nationaldag i Sverige som instiftades så sent som 2009. Ingen tradition där inte om man säger så…

 3. Hehe, guldstjärna till dig. Hela inlägget borde skickas till närmsta tidning som en krönika!

 4. Oj vilket inlägg med flera olika tankar bland bilderna.
  Men de drar alla åt samma håll. 🙂
  Om det finns någon svensk koppling så blir journalisterna alldeles till sig i brallorna. De stortrivs om någon Hollywoodskådis har en avlägsen koppling till Sverige och det svenska musikundret har de tjatat om länge nu.
  Skönt att hitta någon annan som kan lägga ut texten i sina blogginlägg också. 😉
  Hoppas din kommande vecka blir trevlig.
  Londonbilden är en liten pärla tycker jag.

  • Affären som ligger uppe vid Baker Street på en mindre tvärgata är faktiskt riktigt trevlig, med svensk personal som säljer mer Kalles och knäckebröd bl.a. Däremot var det någon som parkerat skottkärran utanför så den har inget med butiken att göra.

 5. Kan säga att jag personligen inte firar nationaldagen på något speciellt sätt, men det är trevligt att ha en dag för att njuta av det land man bor i. Jag ser inget fel med det och blir alltid lite ledsen när man drar det till att säga att det är nationalism. Firar du nationaldagen? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4392/firar-du-nationaldagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: