• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 5 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

KAJSALISA FLUMMAR RUNT I LONDON DEL 3

Deppigt i East End

Nu hade jag ju lovat mig själv att släppa ett Londoninlägg i veckan, men det jag skulle släppa idag blir nog det mest komplicerade jag skrivit om London, dels bildmässigt, dels kommer jag kanske att få lägga in kartor.

#Blogg100

(70)

DSC01153

Jag skjuter upp det en vecka och fortsätter min första dag efter att jag besökt Brinelltunneln  jag berättade om i förra avsnittet. Jag tog alltså tåget genom den och hamnade på norra sidan om Themsen.

DSC01157

Jag  hade åkt London Overground ( lokaltåg ) i tunnel, nu skulle jag åka London underground overground . Vad som är over och under kan vara lite svårt att hålla reda på i den här stan men Overground har större tåg, orange linjemarkering på kartan och oranga ledstänger i trapporna och orange rand ovanför dörrarna. Men mitt oystercard gäller på bägge i zon 1 och 2 så varför bry sig ?

DSC_2952

Uppe i East End, jag har just konstaterat att Spittafield Market inte var något för mig, mest kläder och jag var inte på klädhumör. Dessutom hade jag redan bestämt ungefär vad jag ville släpa hem.

Tycker det kan vara intressant att lägga ut lite halvdåliga bilder jag tagit. Southwork där jag var i förra avsnittet kommer jag att återkomma till i serien. Som jag skrev där så var områdena på bägge sidor om Themsen rätt lika under Londons expansion på 1800-talet.  Det var skeppsvarv, hamnar, överbefolkning, fattigdom, prostitution och kriminalitet.

Sen förändrades allt av vissa omständigheter. Den första var Adolf Hitler som bombade sönder både East End och Southwark, under slaget om Storbritannien 1940. Dom som bodde här anklagade dom styrande i London på att prioritera att rädda West End, där dom med makt och rikedom bodde. Sanningen var nog att Hitler satsade på att slå ut infrastruktur som hamnanläggningar och industrier och dom låg just här.

DSC_2954

Efter kriget började Labour som hade makten bygga upp East End igen och skapa drägliga förhållanden för dom som bodde här. Men nya problem dök upp, industridöd och att man gick över till containerfrakt under 60-talet. Fartygen blev för stora att gå upp i Themsen.

Eftersom dom här områdena ligger rätt centralt har dom som bodde här från början skyfflats bort, precis som sker i alla områden som ligger centralt i storstadsområdena. Men dom har utvecklats olika. På södra sidan så är det i alla fall rätt mysigt, pubar, restauranger, spännande butiker och även om man aldrig skulle ha råd att bo där ,så är det rätt trevligt att promenera i. Man har hittills sparat mycket av den gamla gamla bebyggelsen, som det gamla elverket som blivit konstmuseet Tates Modern. Dom nya byggnaderna finns där, men tar inte över stadsbilden.

DSC_2956

I East End skär bankpalatsen i plåt som knivar in i den gamla bebyggelsen våningarna växer som k..-förlängare i takt med bankchefernas bonusar. Själv tycker jag det kan vara snyggt med plåtskrapor som landmärken, men här växer dom som ogräs.

DSC_2949

Ett hotat ställe i varje hörn. Förr hette det en pub i varje kvarter, nu gäller ett bankpalats i varje kvarter minst.

Usch, blir nästan deprimerad, något som jag absolut försöker undvika när jag är i London.På vägen härifrån mitt emot Liverpool Station stöter jag på något som farsan berättat om.

DSC_2955

Puben Dirty Dicks. På 70-talet lär det varit en attraktion i klass med London Eye. Puben var känd för att den aldrig hade blivit städad, vilket skulle bygga på någon gammal legend. Det lär ha varit riktigt skitigt där inne och alla svenskar som åkte charter till London (vilket man gjorde på den tiden) skulle in här och dricka sig fulla. Väggarna var fulla med lappar som turister satt upp  med hälsningar och golvet var riktigt skitigt, glasen däremot var diskade. På väggen hängde en död mumifierad katt som man absolut inte fick klappa. Det gjorde farsan givetvis på fyllan, men ingenting hände. Däremot lade han märke till att katten var kopplad till en ståltråd som försvann in i väggen. Tydligen skulle det hända något men konstruktionen fungerade inte.

Själv gick jag inte in där, inte för att det luktade illa utanför att det luktade turistfälla. Men jag kollade på nätet när jag satte ihop inlägget och nu såg stället riktigt trevligt ut.

DIRTY DICKS

DSC_2957

Jag flyr dom anfallande plåtfallosarna genom Liverpool Station, den gör sig faktiskt bäst i detaljbilder.

DSC01160

 

Tar tunnelbanan till Covent Garden och går upp till min favoritrestaurang Belgo Centraal En Biff Carbonade med pommes som jag sköljer ned med en Achel. Det som är på bilden är efterrätten, en belgisk våffla med glass. Valet av efterrättsöl, en syrligt fruktig sak var inte så bra, dom passade inte ihop men var goda var för sig.

DSC_2963

Ute igen, nu har det börjat regna på riktigt, vilket det skall göra i morgon med. Börjar ta mig hemåt för att vara pigg i morgon och inför nästa inlägg som skall passa ihop med det här vädret.

 Aha, det blir Brittish Museeum

DSC_2961

Så fan heller, mumier blir inte roligare för att det regnar i London, vi skall kolla in den brittiska överklassen på några ställen som jag tror dom flesta missat.

Inne eller ute?

Det är just det som är problemet, jag har en uppfattning, boken en annan. Men det släpper jag om en vecka.

DSC_3266

Just det, dagens shopping, hann förbi CD butiken innan dom stängde, sen boken om tunneln.

KajsaLisa

 

I Ea

Annonser

4 svar

  1. Det bästa med dina Londoninlägg är att jag får en historielektion på köpet. Bilderna är suveräna tycker jag. Å dessa k***r är gräsligt fula. De passar inte in i den mysiga stadsbilden. Skyskrapare är ok, men inte så här.

  2. Jag har varit på Dirty Dicks, 1979, och blivit rejält skrämd av den där katten. Det var killarna i baren som kunde få den att röra på sig, och de tyckte säkert det var hysteriskt kul att få en 17-årig svenska att hoppa högt. Jag lämnade mitt foto på väggen bland alla andra bilder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: