• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

TUNNELBANISM

I helgens fototriss med temat spår uppstår det vanliga problemet, först har jag några bilder som passar temat ?  Det här blir svårt, men efter en stund så visar det sig att jag har för många bilder som gör det sen blir det ett helvete att välja. Den här gången gick det tyvärr inte, jag får hitta på en krystad förklaring till varför den här trissen innehåller fyra bilder och en bonusbild.

spår

images-16Det blir arkivet och London den här gången fast det var ett bra tag sist. Tänker förklara varför man bara absolut måste bege sig till Baker-Streets tunnelbanestation och fota när man är där. Londons tunnelbana har många häftiga stationer, men det som skiljer den här från många andra är att den inte är grävd i långa rör långt ner i underjorden den är grävd uppifrån och skulle ha plats för ånglok, så det finns utrymme här nere. Dessutom kan man fota tvärs över spåren till andra sidan vilket inte går i dom som ligger djupare. Sen ligger det lager på lager med olika stilar under den här gamla hallen från 1863. Många tunnelbanelinjer korsar varandra här.

Spårbyte.

DSC_0553 (kopia)

Uttrycket storstadspuls stämmer bra här nere, det pulserar verkligen, ena minuten är det helt folktomt nästa kommer ett tåg in och stressade storstadsbor skall byta linje. Det som är kul är att du kan stå med kameran riktad åt ett håll och din scen förändras hela tiden, det är just det jag vill visa i det här inlägget. Sen finns det ju en massa häftiga detaljer att snöa in på, gjutjärn, statyer, mystiska dörrar, mörka träpaneler, den här platsen har allt.

Men undvik rusningstrafiken, då är det inte puls utan infarkt.

På spåret /1.

DSC_0571 (kopia)

Det var det här som gjorde att jag hade svårt att välja bild 2

På spåret /2.

DSC_0563 (kopia)

Här ser ni, bilderna har väl ett par minuters mellanrum, tagna från samma plats men med helt olika innehåll.

En spårscen.

DSC_0538 (kopia)

Jag har visat den här bilden tidigare, men jag lägger in den igen för att jag vill tipsa om hur man kan fota riktigt laidback och ta lunch samtidigt. Gör så här : Vid stationsingången köper du en mugg kaffe och sandwich eller en typisk engelsk köttpaj. Sen slår du dig ned på en träbänk i hallen. Mitt emot byggs en scen upp med människor, vid rätt tillfälle fotar du. Det kommer in ett tunnelbanetåg och suddar bort allt. Ett par minuter senare har du en ny scen framför dig att fota. Ett tips är att du undviker att fota övervakningskameror, elinstallationer och liknande. Det finns folk som iaktar dig på tv-skärmar hela tiden och du skall bli betraktad som dum turist, inte som terrorist. Jag har själv blivit ivägkörd från en station när bildvinklarna blev lite väl underliga.

Måste ju lägga in en svensk bonusbild.

Den äldsta tunnelbanan i Stockholm, Slussen Hökarängen var den första tunnelbanelinjen med gröna tåg som invigdes 1950.  Men innan dess så körde man spårvagn under jord sträckan Slussen, Medborgarplatsen, Ringvägen. Sträckan invigdes 1933 och kallades tunnelbana, den ligger nedgrävd i Götgatan sen fortsatte den som spårvagn ut i dom södra förorterna.

DSC_2586 (kopia)

Här på Medborgarplatsen har den moderna tekniken gjort sitt intåg. Information, eller pinsamma ursäkter för förseningar, men tankar man ned den nya tunnelbaneappen kan man dra tåget ur tunneln genom att föra fingret över skärmen. Men då måste alla på perrongen hjälpas åt, för ett tåg väger en del. Storyn fortsätter i Marits Helgbild i morgon. Nu lutar jag mig tillbaka och drömmer mig bort till Baker Street med lite soft saxofon.

I April åker jag dit igen 🙂

KajsaLisa

Annonser

44 svar

 1. Läcker Spårscenbilden är. Åhh Baker Steet, såg du till Sherlock Holmes 😉

 2. Jag hade ingen aning om att du åkte tunnelbana 😉 Jodå bara skojar, jag tänkte redan innan vilken linje Kajsa skulle skriva om 🙂

 3. Klockren tolkning som passar perfekt på temat!

  Ha en skön söndag!

 4. Tunnelbanebilder väcker verkligen känslor. Och minnen av ljud och dofter. En ganska obehaglig miljö. Under jord och där tågen susar fram i full fart och ibland passerar perrongen där människor står helt nära kanten. I andra sammanhang sätts det upp skyddsanordningar och räcken, men inte i tunnelbanan. Konstigt att det inte händer mer, med tanke på det du skrev om infarktkänsla vissa tider på dygnet när folk är helt hysteriska om de missar ett tåg, trots att det kommer ett nytt om bara ett par minuter. Då borde det vara lätt att råka knuffa till någon av misstag. Roligt med Londonresan i april! Inte lång tid kvar nu.

  • Jo visst kan det upplevas lite klaustrofobiskt. Problemet i somras var när det var värmebölja så länge, att värmen letade sig ner i tunnlarna. Men även om det kan vara trångt, så är Londonborna artiga och ödmjuka mot varandra där nere. På något sätt tror jag alla inser att dom måste vara det, för annars skulle det inte fungera.

 5. Snygga bilder från London!

 6. Visst fick du koderna?

 7. inspirasjon! Jeg har ofte lyst til å fotografere mennesker, men det kjennes lite fel att rikta kameraen mot ngn främmande. Men å så fine bilder!

 8. Gillar dina T-bane bilder från London skarpt! Har du varit i Moskva någon gång? Den T-banan är sanslös! Men när jag var där så var det absolut förbjudet att fota.

 9. Fin tolkning och fina bilder =)

 10. Alltid kul med en Londontriss och jag förstår att du hade svårt att välja! Min favorit blir den nedre bilden på Baker street station.

 11. Häftig triss, där finns spår av rörelse, ljud, dofter och man känner verkligen pulsen!

 12. Att jag då aldrig tröttnar på dina bilder från London:-) Du lämnar alltid spår efter dig, både från London och Stockholm.

 13. Spårigt så det skriker om det i din triss med lite extra… Undrar när jag kommer till London nästa gång…

 14. Bra trissat, det jag verkligen gillade med stockholm var tunnelbanan, den kom jämt, perfekt. Är man från en by har man tur om det går en skjuts om dagen. Full fart i spåren i din triss.
  AX

 15. JApp, konstiga bildvinklar kan betraktas som mycket suspekta av store bror!

 16. Snygga bilder och jag förstår att du har svårt att välja… det har jag med, av dina bilder alltså, hm…nej, jag slipper, jag får ju se allihop ändå.

 17. Snygga bilder från ”ditt” London! Jätteläckra. Och grattis till vinsten hos Marit!

 18. Du håller dig till Londonspåret. Snyggt och alltid intressant.
  Kul att du funnit en plats som du verkar gilla grymt mycket.
  How come London?
  /Kiki

  • Vet egentligen inte varför jag fastnat just för London. Jag tror det beror på att det varit navet på jordklotet under kollonisationen och sedan satt på undantag av städer som New York nu kommer ju även Asien starkt.
   Staden är lite depraverad och lever på minnen från fornstora dar. Sen smältdegeln, allt från det exklusivaste som afternoon tea på Harrods till dom sunkiga rockklubbarna i Camden. Det finns något för alla här. Sen människorna som lever där framför allt.

 19. Jo du, jag har varit i Malmköping fotat som en galning o åkt med spårvagnen, har en hel serie från Mariefred. Men har inte hunnit gjort något inlägg. Vill ju göra mina små fotoreportage förutom teman på bloggen. Har väl så där 3 som bryr sig. Men nu är jag ledig, pensionär, med massor av projekt på gång. Ska börja sippa in på era vardagsinlägg, blir lite tjatigt med bara teman. Men just nu är jag lite förvirrad o fattar inte att jag är ledig. Avslutade mitt superprojekt inom staden o SKL på Mariahissen. 646 människor där. Regeringen har satsat 240 milj på Hållbar jämställdhet inom kommuner o landsting. Jag har varit projekt ledare för Sthlm Stad, Socialtjänstförvaltningen, ej att blanda ihop med stadsdelar. Allt från räddningstjänst, stadsplanering osv.
  Så nu ska jag väl få lite ro o tid till att både göra lite mer spännande inlägg som till att kolla andras.

 20. Fina bilder och bra tips och inspiration!

 21. Have you seen some years ago (i Kulturhuset) was a photo gallery about many different undergrounds?
  Very interesting subject, I myself I have been in Paris, London, Moscow, St.Petersburg(Leningrad) and Madrid undergrounds.

 22. Ja, det är läckra bilder och som alltid kul att läsa om dina fotoäventyr:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: