• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

DEN SISTA LÄSSTUNDEN

Varför kan jag aldrig ge ett enkelt konkret svar på en enkel fråga?

Nej, jag vet att jag är totalt omöjlig, jag tänker för mycket som idag när Bokbloggsjerka-Annika vill ha svar på frågan

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Så här resonerar jag, antingen så kommer jag inte att få läsa någon mer bok dom närmaste 50 åren, utan läsa om samma hela tiden. Eller också är min tid utmätt och jag bara hinner läsa en bok till ( tur att jag läser så långsamt ).

I det första fallet går deckare helt fett bort, tänk att läsa samma deckare hundra gånger och så avslöjas samma mördare på sista sidan hela tiden. I och för sig kan jag ju vänta med att läsa den tills jag är senildement, så blir jag lika överraskad varje gång.

I det andra fallet så kan det ju vara bra ifall jag blir mördad och avslöjar mördaren redan på sidan 43, då har jag ju kringgått problemet. Men tyvärr är jag väldigt dålig på sånt.

Jag får väl ta en av mina största favoriter.

adams-douglas-liftarens-guide-till-galaxen

Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams.

I det första fallet så går den faktiskt att läsa om, eftersom skämten är staplade på varandra. Så när man skrattat klart åt ett av dom, så har man missat två stycken. Dessutom är den dubbelbottnad, eftersom det är en satir som driver hejdlöst med samtiden. Sen har jag den i en samlingsvolym med alla böckerna, så då kan jag ju fuska.

I det andra fallet blir det svårare att förklara.

”Vem är du ??????”

doden

”Jag är döden”

”Kommer du för att hämta mig.”

strea_l

”Jag har  redan länge gått vid din sida och läst Galaxen över din axel, är du beredd?”

”Min kropp är beredd, men jag har två olästa bokhyllor.”

strea_l

”Så säger ni alla bokoholics, men jag lämnar inga uppskov. Det är inte mitt fel att ni alltid släpar hem fulla kassar från bokrean.”

”Men du lär ju vara bra på att hålla masken ska vi läsa galaxen tillsammans.”

strea_l

”Ja jag är verkligen en riktig dysterkvist.”

”Du kan inte vara bättre på att hålla masken än jag.”

strea_l

”Varför skall vi läsa den?”

”Det är min sak.”

strea_l

”Det har du rätt i.”

”Villkoret är att jag får leva så länge jag inte skrattar, skrattar du så friar du mig. Inbunden eller pocket?”

strea_l

”Inbunden.”

”Ja det passar ju dig bra.”

Äsch, jag skulle ändå inte kunna hålla mig, jag lade ju in en parodi i förra helgens fototriss, nu lägger jag in originalet.

Men visst kan det vara skönt att dö med ett leende på läpparna i alla fall 🙂

KajsaLisa

Annonser

28 svar

 1. Boken om Börje Salming ligger högt… Annika Sörenstams, Våga Vinna tillhör också mina favoriter… Och jag har alla böcker av Uffe Lundell uppradad i en hylla… Men jag ska nog göra dig lite förvånad och säga: Cornelia Södergrens: Mannen som kunde tala med kvinnor fick bli mitt val

 2. Om jag inte fick ta min King-bok så skulle jag definitivt ta Liftarens guide till galaxen. Jag missade nog hur många skämt som helst i den första boken, ändå skrattade jag hela tiden.

 3. Så, little red riding hood vill leva det litterära livet med en utomjordling som säger sig vara döden? Hur lätt som helst eftersom livet är en dödlig sjukdom, en lättläst deckare där mördaren avslöjas under sista sucket,.utomjordlingen som säger sig vara döden.

  Lite svårt för mig att välja boken, kunde vara den svarta bibeln för att hylla goth metal, kunde vara Pekings telefonkatalog, många namn och intressant handling, men jag väljer nog Ulysses av James Joyce, 700 sidor om en dag, kan vara den sista eller första, språket känns hur modern som helst trots att boken kom ut 1922.

  Apropå Highgate och liknande, och folk som befolkar såna ställen, socialismen är den idealiska filosofin så länge man har kapitalister som betalar för den, såå, Marx(Karl, inte någon av bröderna Marx) får stå för socialismen, McLaren(Malcolm, inte F1 stallet) för kapitalismen, dem bor ju på samma ställe numera, och har därmed både obegränsat med tid och kort resetid pga deras nuvarande hälsostatus, dem behöver inte liftarens guide till galaxen eftersom dem redan bor där uppe bland stjärnorna. Amen och halleluja.

  • Är det kapitalismen som betalar eller vi som försörjer den ? Du ser det finns en motsättning, Marx hade alltså rätt :). Sen vill och vill, man kommer ju liksom inte undan.Jag blev sugen på att läsa Ulysses när jag var i Dublin, men 700 sidor, suck.

 4. En svår fråga, som det inte är lätt att ge ett entydigt svar.

 5. Inget lätt val.

 6. Intressant svar 🙂 Har ej läst den ännu.

 7. Liftarens guide till galaxen är faktiskt också en bok jag skulle kunnat välja. Jag citerar ibland vissa delar ur den just för att det är så ofantligt roligt. Jag är dessutom en tedrickare av rang och kan verkligen sätta mig in i känslan av att inte kunna få sig en korrekt kopp när suget sätter in 😀

 8. Bra val! Och roligt inlägg… 🙂

 9. Ettan kan du dela med maken. Den boken är nämligen också hans absoluta favo. Å du – nu när du vunnit 1 000 spänn för att köpa nya böcker för – det kanske finns en där som du skulle kunna tänka dig;-)

  PS. Tur att du inte skrev bibeln/koranen som svar;-) DS.

 10. Den samlingsvolymen ligger högt på min lista med! Sonen började läsa den för ett tag sen och när han sitter och skrattar högt och mellan skrattkramperna ska försöka förklara var i boken han är just nu så påminns jag om hur rolig den faktiskt är! Med ett budskap om hur mänskligheten med glädje förstör för sig själva hela tiden…

 11. Oj, jag hade inte alls tänkt på det skrämmande alternativet att det kanske bara var en bok till man skulle hinna med i sitt liv.. Men oavsett, så var din bok ett bra val!

 12. Det finns en gumma på ålderdomshemmet där modern arbetade som är dement. Hon läste i samma bok under flera år (antagligen fortfarande) och kom ingenvart. Som förklarade att så länge man läser så håller man sig skarp i sinnet. Tagikomedi av det värsta slaget. :S

 13. Ha ha – ja det vill jag dö med ett leende när det är dags 🙂
  Fina bilder på spår men jag är glad att jag själv kan leva ovan jord 🙂

 14. Blev inte jätteförtjust när jag läste den (första delen var väl bäst och sen blev jag mest bara förvirrad), men din dialog med Döden var kul 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: