• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

KAJSALISA ÅTER I LONDON DEL 16

Southbank utan pariserhjul

Fortsätter min Londonserie från i somras.

Det är mitt i Juli, i London är det 30 grader varmt, man släpar ständigt runt på en vattenflaska, solen gassar så man måste smörja in sig och värmen letar sig ner i tunnelbanans nedersta gångar, så folk ramlar ihop av värmeslag.

Är det här verkligen London ?

DSC_0743

Ja det är det, gatorna i City blir inte riktigt lika inbjudande, när man väljer shoppingen efter om affärerna har bra luftkonditionering. Men visst är det en härlig sommar samtidigt. Man får bege sig till beachen, jo London har faktiskt en beach ibland. Vi sticker till Southbank på Themsens södra strand eller den östra egentligen eftersom Floden kröker sig. Strandpromenaden innehåller förutom utsikten över Themsen, en massa kultur och galna infall.

Dessutom fläktar det.

DSC_0721När man putsat fönstren så är det bra att hänga dom på tork.

Två av alla sätt att ta sig hit är att gå över Themsen på bron vid Big Ben och Parlamentet eller gångbron vid järnvägsbron lite längre bort. Nu passerar man London Eye vilket inte behöver någon närmare presentation så den skiter vi i. Man kan ta tunnelbanan till andra sidan Themsen och gå från Waterloo Station vilket jag gjorde.

DSC_0728

En av dom första saker jag stötte på var glassförsäljning för veteranbilsentusiaster.

DSC_0739

För husvagnsnördarna låg det en lite längre fram.

DSC_0748

Framme vid beachen, vid lågvatten tittar sanddynerna fram. Strandkaptenen är på plats redan på förmiddagen. Nej, det är fullt normalt, det finns hamnkaptener, Kaptenslöjtnant (punch) och London har sina strandkaptener.

DSC_0744

Det är alltså en strandkonstnär, släng i ett mynt i en hink eller på lakanen och få ett leende tillbaka när du fotar.

DSC_0756Har tagit mig ner på beachen via en trappa, det mesta är nybyggt, men en del gammalt finns kvar. Jag har ingen lust att bada i Themsen men jag har en bättre ide.

DSC_0750

Aj, du där uppe, kasta pengarna i ringen märkt med med ett pund inte i huvudet. Visst det går bra med sedlar också. Äsch, den här iden var inte bra. Vi kollar lite utsikt istället.

DSC_0754

Det som är roligt med Themsen att trots att den går tvärs genom en världsmetropol, så är den inte sönderturistad. Bland sightseengbåtarna ser man mycket nyttotrafik, pråmar med containrar eller sådana här vad dom nu används till.

DSC_0776

Vi fortsätter på land, längre fram ligger OXO som är en designgalleria eller gallerigalleria eller loftgångsgalleria eller vad man nu skall kalla det. Många små tittbutiker som är värda att se även om man inte handlar.

DSC_0764

Lite provokativ konst kanske.

DSC_0769

Nej, det är ingen leksaksaffär.

DSC_0800

Passar på att äta lunch här, pulled pork med sallad  och blir påmind om det nya hårda Europa. Pratar lite med killen som serverar, han har utbildat sig till civilingenjör hemma i Spanien, men Spanien behöver man inte ens civilingenjörer längre, så han luffar runt och tar olika småjobb i Europa. Visst han har bott i Göteborg också och undrar om jag är en sån där kaxig nollåtta. Försöker bevisa motsatsen.

DSC_0797

Bakom OXO ligger ett ruffigt galleri vi kikar in.

DSC_0788

Jag frågade och dom lovade att aldrig måla väggarna här inne vita.

DSC_0865

Sen vidare bort till Milleniebron där folk leker med såpbubblor.

DSC_0156

Skall kolla in på,Tates Modern, motsvarar Moderna museet i Stockholm men det är gratis, sen har dom luftkonditionering också.

DSC_0802

Naturligtvis så har dom tjänstecyklar. Dagens konstnärliga cykelparkeringsledare har bestämt att det skall vara disiplinär linjär parkering idag. Det värsta är när dom parkerar kubistiskt, stänger och alla skall hem samtidigt.

DSC_0842

Vet inte vad konstnären menar, men det blev snyggt. Kanske var det det han menade.

DSC_0851

Titta, samma konstnär som har utställning i kulverten under mitt jobb.

DSC_0840

Jaha, har Ernst varit framme nu igen ?

DSC_0853

Den här tavlan har tydligen varit så stöldbegärlig att man kommer att tona ned väggarna i rummet i grått, så tjuvarna inte kan se den.

DSC_0909 (kopia)

Efter Tate Modern kan man promenera bort till London Bridge och matmarknaden Burroghs Market. Tyvärr kom jag precis när dom stängde, men här kryllar det av delikatessaffärer och dom har även en affär med öl från hela världen. Givetvis går det att äta här också. Allt ligger hoptryckt under gjutjärnspelare och valv med järnvägar ovanpå. Det här stället är helt klart värt ett besök när man är sugen på något, sen kan man sitta här och mysa medan man lyssnar på dunket från tågen ovanför.

Visst är London Eye den stora attraktionen på Southbank, men under den tiden som du står i kö till den, så hinner du uppleva en massa saker gratis, ifall du tar den här promenaden istället. Dom 200 kronor som det kostar att åka runt i pariserhjulet kan du lägga på någon av alla dom uteserveringar som finns efter stranden. Smutta på en pint bitter och kolla in båttrafiken på Themsen.

Thats London.

KajsaLisa

Annonser

8 svar

 1. 😀 tack för ett trevligt inlägg med många fina bilder, Ernst har säkert varit framme där 🙂 och att hänga upp fönstren på tork när jag tvättat dem, det har jag aldrig testat 😀
  kramar

 2. Ohh, så härligt att få följa med på din promenad. Jag undrar om Captain Jack Sparrow var kvar där vid London Eye, det var barnens största ögonblick när vi avslutade vår storbritannienluff i London för tre somrar sen…

 3. Vilket helt underbart London inlägg. Absolutely LOVE IT!
  Å du London Eye eller den senaste hippa byggnaden i London The Shard är då bara bortkastad tid. Visst, utsikten är säkert en dröm men att stå i kö i timmar och dessutom bli skinnad med dyr entré – nej, då gör jag hellre som du.

  PS. Svägerskan jobbar som guide i The Shard, å hon kunde inte ens fixa gratis inträde;-) DS.

 4. Jag bara älskar dina London inlägg 😉 … den här konstnären med T:n… han kanske heter Tord vettu ? Man kanske ska ta å visa upp då man var på Madame T 😉 Jag höll en gard mot en boxare 🙂 Härlig kapten du har på bild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: