• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

JAHA, VART TOG STORMEN VÄGEN!

NOW I´M READY

IMG_3680Jag skall ut ovädersfotografering och tänker vara så där äckligt präktigt pedagogisk.

Ifall någon vill testa det här evighetsprojektet jag sysslar med, tänker jag lägga in lite tips inför kvällens storm. SMHI har lovat ett jävla röj. Vi börjar med kameran för en sån måste man ha. Den sitter på ett enbent stativ som kostar några hundralappar på Elgiganten. Över den sitter ett regnskydd från KATA som jag handlat på Net on Net. Sen måste man ha en rygga eller väska till kameran som tål vatten, nere till höger. Det runda som ligger uppe till höger är ett polarisationsfilter man sätter på linsen. Kan uteslutas om man fotar oväder i dagsljus. Linsduken som man tar bort vattendroppar från objektivet med glömde jag lägga fram.

Sen givetvis vettiga kläder, stå och trycka under en markis och fota kan man göra om man blir överraskad av ovädret och råkar ha en kamera med sig, men nu skall vi gå in för det. Alla kreativa kompositioner och vinklar måste testas. Visst vore det häftigt att att få den där dramatiska bilden från en refug mitt i gatan när bilarna stänker vattenkaskader från bägge sidor.

DSC_1953 (kopia)

Men då måste man stå där och fota också.

Sydväst är att föredra eftersom du får bättre koll åt sidorna och är med närvarande under fotograferingen, sen kräver givetvis den där refugbilden reflexer så du överlever och kan visa den för andra.

Nu snabbt in till stan.

DSC_1955 (kopia)

Okej, regn och vindstilla, ingen dramatik alls. Men jag fick några rätt bra neonbilder i alla fall. Kungsgatan är min favorit, men alla städer har ju en citykärna med mycket ljus och det speglar sig i vattnet på gatan, kan bli rätt snygga bilder.

DSC_1961 (kopia)På väg ned från bron jag fotade från, även skumma miljöer blir bättre om dom är blöta.

Nu fick jag i alla fall testa ett par saker, polarisationsfiltret som tar bort en del av reflexerna, använde jag för att ta bort dom ”nylonstrumpor” som bildas runt gatubelysningen, när det regnar. Fungerade tydligen, om det nu inte berodde på att det regnade för lite. Sen har jag fegat med isovärderna, efter att jag sett hur gryniga bilderna i kompakten brukar bli. Men nu tog jag i ordentligt. Ökade från 100 till 1000 iso och det fungerade. Det blev så snabba slutartider så jag struntade i stativet. Däremot om man har en kompakt eller en billigare systemkamera, så är ett enbent stativ en bra investering om man skall ta sådana här bilder. Kan man inte sätta på ett polarisationsfilter, så kan man ju fota när det slutat regna och då försvinner problemet med nylonstumporna..

DSC_1972 (kopia)En annan fördel är att bratsen och dolcevitabloggarna inte går ut om det regnar och då blir Stureplan så här vacker.

Nu skall jag gå och lägga mig, bara det inte blåser upp nu så någon grenjävel slår mot rutan och irriterar mig.

KajsaLisa

Annonser

10 svar

 1. Förträffligt underhållande att få vakna upp denna tidiga timme och få läsa ditt reportage 🙂 Släng er i väggen Expressen/Aftonbladet/DN! Men jag får nog allt erkänna att jag låg lite på aga, ja hur KajsaLisa kanske var ute och flöt omkring i Stockholms strömmar med sydvästar och de kända rock a round stövlarna… Men å andra sidan bara man har något riktigt på fötterna kommer man gå långt här i livet 😉 1000 ASA, vågat tänker jag innan jag sett bilderna! Men helt schyst! (Jag läser alltid din text grundligt först innan bilderna beskådas) Tycker lite synd om dig… Ja att du inte fick ditt ”röj” när du var så uppklädd o allt 🙂 Men hav tröst, det går fler SL tåg! Nu har du väl lärt dig att klä på allt i rätt ordning åxå, som måste tagit flera timmar 😉 Bilderna? Kalasbilder allihopa! Ska vara ned från bro bilden då… Men det var ju skumt åxå 🙂 Helskönt ljus och mycket bra jobbat fotografen! Hoppas på en del II.

  • Tack, kör nog vidare på det här projektet. Gjorde inte så mycket att det inte blev någon storm, fick ju testa ett par ideer och dom fungerade ju. Delar med mig av erfarenheterna eftersom jag är rätt ensam om att syssla med det och det är faktiskt rätt kul.

 2. Åh taskigt, du skulle varit i skåne, här blåste det så jag trodde rutorna skulle krossas!

 3. Jag fattar ju bara hälften av det du skriver (ISO? Polariseringsfilter?) men blir sjukt sugen på att börja lära mig fler finesser, nu när jag har en kamera som jag kan experimentera med! Ett stativ och en rymligare väska står i alla fall först på listan. Sen var det bara det där med att hitta tiden att lära mig mer…

 4. Här fick du in några riktiga höjdare kan jag ju säga. Men jag kan inte låta bli att fundera över hur dina bilder hade sett ut om vi hade haft samma oväder som i Skåne/Halland med mera. Jag menar det ösregnade visserligen igår kväll, men det var ju totalt vindstilla – åtminstone här.
  Men jag gillar ditt projekt skarpt måste jag säga. Snacka om ”ovanlig” hobby;-)

 5. Väderbilder skapar spännande utmaningar – du har lyckats bra särskilt den sista gillar jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: