• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

MITT ALTERNATIVA NOBELPRIS I EKONOMI

Låt mig först avslöja en sak

Det var inte Alfred Nobels ide att det skulle finnas ett pris i ekonomi.

nobelprisutdelning_07_06_sthlm

Det var Sveriges Riksbank.

Alfred Nobel var alltså smartare än Sveriges Riksbank, som hittade på det. Detta kan lätt bevisas genom följande jämförelser.

 • Nobelpriset i Medicin: Vi lever idag längre, kan bota sjukdomar som förut var dödliga och slipper en massa lidande.
 • Nobelpriset Fysik: Här blir det mer svåruträtt, men saker som röntgen, färgfotografering och det du stirrar på nu, datorn kommer därifrån. ( Nej, jag kan inte allt men det finns Wikipedia )
 • Nobelpriset i Kemi: Begriper ingenting, men någon nytta har det säkert gjort.
 • Nobelpriset i Litteratur: Många författare som gjort sig förtjänta av berömmelse, som kanske inte är kommersiella har fått det.
 • Fredspriset: Okej visst har inte hissen gått enda upp på norrmännen alla gånger, men Martin Luther King, Nelson Mandela och den första som fick det 1901: Henri Durant grundare av Röda korset.

And now the black sheep.

faret-frank-440x180-pressbild

 • Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: Ja ni hör ju redan hur dom krånglat till det för att stackars Alfred inte skall behöva skämmas. Jämför med dom priser jag radat upp, sen räcker det ju bara att läsa tidningen eller kolla nyheterna, Grekland, USA, EU. Har det här lett till något vettigt över huvud taget?

Tycker svaret liksom är rätt givet.

Årets pristagare får priset för sin ”empiriska analys av tillgångspriser”. Alltså hur finansmarknader fungerar. En var tydligen ute och varnade för en fastighetsbubbla redan 2005.

Låt mig bara klargöra tre saker.

 • Även bankerna som buntade ihop lånen till värdepapper, som dom lurade på småsparare begrep det. Dessutom alla i USA som var tvungna att betala hutlösa priser för att ha någonstans att bo.

 • Folk som begriper hur finansmarknader fungerar klär inte ut sig till pingviner för att äta middagar med andra pingviner i Stadshuset. Dom ligger på en sandstrand på Maritzius med en parasolldrink i näven och cashar in. .
 • Finansmarknader fungerar för övrig inte alls det är bara att kolla det oranga kuvertet.

Så till mitt alternativa pris, som är precis lika hedervärt som riksbankens eftersom Alfred Nobel inte har ett skit att göra med det heller.

Mitt pris går till ………..

Alla deltidsarbetande ensamstående morsor och farsor med barn.

0001

Med motiveringen För sina empiriska analyser av extrapriser på Willys. Dom här tjejerna vet hur man slänger ihop en billig middag till hungriga ungar.  Dessutom förutsåg dom bostadskrisen flera veckor innan hyran skulle betalas. Inga sådana  idioter som står och bölar i Lyxfällan i TV3, över att dom inte får fylla en garderob till, eller ha sju fyrhjulingar i garaget, utan ifall dom var med skulle kläcka ur sig under genomgången av familjebudgeten på slutet ………..

Shit, så många hundralappar har jag aldrig sett samtidigt!

Tyvärr har jag inga åtta mille att dela ut som dom här gubbarna som redan har för hög lön får. Det får räcka med äran.

KajsaLIsa

Annonser

6 svar

 1. Här var du nog lite oschysst tycker jag – för det finns faktiskt även ensamstående farsor med barn;-)

  PS. Resten av Nobelprisets kandidater har jag sett på BBC – ja, å jag förstod som vanligt inte ett dugg där heller. Men en av de tre amerikanska vinnarna hette Lars-Peter Hansen å det låter då verkligen inte amerikanskt om man säger så. DS.

 2. Hear hear! Bra sammanfattning. Skulle vilja tillägga att litteraturpriset gärna får gå till någon lite yngre nån gång. Jag missunnar inte alls Alice Munro priset, nej då, det är verkligen välförtjänt. Men visst skulle det vara bra om det gick till någon nån gång som inte har ena foten i graven. Glada arvingar till trots.

 3. Läste något citat någonstans av någon… Orkar inte googla… Men det handlade om miljön och om att tala klarspråk: Den största miljöboven är kapitalismen. Och de där gubbarna får pris för att de ser till att kapitalismen göds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: