• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

LÄRDE VI OSS INGET AV GREKERNA

Nej, det här inlägget skall inte handla om den grekiska skuldkrisen, vi skall förflytta oss 2400 år tillbaka i tiden och prata om Vattenfall.

Låter kanske underligt men det finns paralleller.

800px-Athen_Baustelle_Akropolis_20020809-262Facksmil Wikipedia

På den tiden så existerade den äldsta form av demokrati vi känner till, i Aten som var en egen stat. Tyvärr omfattade den bara fria män. Slavar och kvinnor var undantagna. Men om man tänker på att vi fick allmän och lika rösträtt, som även omfattade kvinnor i det här landet först efter Första världskriget, så får man ju ändå säga att det var tidigt.

I Aten fanns det ett mänskligt tillstånd som kallades Hybris, vilket handlade om att man fick någon form av storhetsvansinne och likställde sig med gudarna. Denna jantelag i kubik handlade inte bara  om etikett, utan innebar även att man kunde dömas. Perikles som var ledaren för demokratin, höll tillsammans med en byggmästare som byggde det nya Parthenontemplet på Akropolisklippan på att bli dömda och klarade sig undan från straff med blotta förskräckelsen. Dom hade gjort det oerhörda tilltaget, att avbilda sig själva inne i Templet.

Kanske såg man på dom här så kallade brotten så hårt inom demokratin, för att ingen som satt inne med ekonomisk eller annan informell makt skulle kunna hävda enskilda intressen.

Men nu flyttar vi oss tillbaka till nutid.

vattenfall-1

Vattenfall går med brakförlust, eftersom dom plötsligt inte kan suga ut sina ägare, alltså oss skattebetalare på att ta väldigt mycket betalt för att sälja något som knappt kostar något att tillverka, nämligen el. Men för ett par år sedan var det annorlunda, man tjänade stora pengar på oss, med elräkningar som liknade ocker. Regeringen vars ledamöter tjänar lite över hundratusen i månaden har ansvaret för att tillsätta ledningen för företaget. Den så kallade marknaden anser att ledningens löner bör ligga mångdubbelt över statsråden.

Naturligtvis kostar kompetens pengar, men vad händer när man börjar betala långt mer än vad en människa kan vara värd?

Vattenfall skall växa, ledningen för företaget sitter mitt i en gräddbakelse och slevar i sig. Men istället för att använda dom skyhöga vinsterna till att göra elproduktionen miljövänlig, plöjs den ned i att köpa elbolag ute i Europa. Man vill skapa oligopol och makt. När man nu är så kompetent att man tjänar mångdubbelt mot politikerna, varför skall man behöva ta emot åsikter utifrån när man köper in det holländskt gasbolag som heter Nuon för 92 miljarder? Varför skall politikerna över huvudtaget bry sig när dom som ligger bakom affären är så kompetenta att dom tjänar mångdubbelt mer än dom själva. Nu blir alla fartblinda.

The Powergods of Europe har skapats.

Politikerna betalade dom upp till en viss nivå för kompetensen, resten betalades för inkompetens storhetsvansinne och ren idioti.

Företaget har hittills sjunkit med 37 miljarder i värde, gudarna på Vattenfall har caschat in och lämnat scenen. Maud Olofsson som dessutom var ansvarig minister har lyckats bli styrelseproffs.

Vi vanliga skattebetalare och elförbrukare kommer att få betala kalaset igen. Värst drabbas dom som jobbar på Vattenfall och får sparken när det skall sparas.

Vi borde kanske lyssnat mer på dom gamla grekerna.

KajsaLisa

Annonser

4 svar

 1. Förbluffande, förstummad och maktlös. Tur att vi inte har Vattenfall som vår elleverantör, men förbannad på att deras idioti innebär massor av minskade skatteintäkter, som kunnat användas till bättre saker än överbetala hybrisgubbar!

 2. I marknadslogikens värld, så tycker uppenbarligen ”vanliga skattebetalare och elförbrukare” att detta är acceptabelt. För annars skulle väl de flesta av dem bojkotta Vattenfall och istället köra med egna solceller eller nåt. Eller välja produkter som inte går på el kanske.

  Monica lever utan el och rinnande vatten
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5487101

  • Naturligtvis. Själv började bygga ett kärnkraftverk på baksidan när elpriset sköt i höjden. Men grannarna började klaga när deras ungar tappade håret. Mellanlagrar i frysen tills jag vet vad jag skall göra av det. Dörren är ju rätt tät. Dessutom verkar maten färdiglagad när jag tar ut den och det spar ju energi det med.Skall kolla länken senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: