• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 6 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

BARN AV VÅR TID, VÅRT MINNE ÄR KORT

Satt en stund i natt framför datorn, jo jag skall släppa ett inlägg men om vad ?

162004CDn finns på Ginza

Antingen har jag dålig fantasi, eller så har det inte hänt något som jag kan vara sarkastisk och ironisk över. Tog en nattpromenad på nätet och ramlade in på Aftonbladets kultursida. Svensk progg, klickade lite på länkarna.Jo jag fick mina fördomar bekräftade, svensk progg bestod till största delen av politiska pamflettsångare, som förde ut sitt budskap till ljudet av en ostämd gitarr. Videorna ser nästan lite grunche ut, men Nirvana kan man faktiskt lyssna på.

Jovisst 70-tal ha ha, nej jag var inte ens född, men när jag ändå var ute på Tuben så fanns det något jag blev nyfiken på. Nationalteatern.

Nationalteatern är inte progg för mig, utan kult. Jag kommer ihåg för ett tiotal år sedan, det var Första Maj på Norra Bantorget. Bosse Ringholm stod i talarstolen och jag stod längst fram omgiven av den sista resten av en nu utdöd företeelse,  den ursvenska tanten i ljus poplinkappa. Jag var alltså den enda jeansjackan bland alla poplinkapporna, som stod och lyssnade på Sveriges dåvarande Finansminister. Fast han hade lika stor utstrålning som ett vedträ.

Men sen händer något som gick blixtsnabbt Ringholm tackar för sig, upp på scenen kliver Ulf Dageby och dom andra gubbarna i Nationalteatern. Alla svenska tanter är borta  inom loppet av någon sekund och jag är helt omgiven av reklame the citykids med röda tuppkammar. Jublande applåderar tonåringarna ett gäng på scenen som är äldre än deras egna föräldrar.

Det kallar jag kult.

Sen  hittar jag plötsligt den här videon som får mig att hoppa till, för att förstå resten av inlägget måste ni lyssna några minuter in i den.

Känner ni igen er, Husby, nej den här låten är utgiven 1978, men visst känns texten aktuell. Visserligen är det väl som tur är, knappt några tonåringar längre som berusar sig på att andas in lösningsmedel och bilbränderna finns inte med. Frustrationen finns där, men det är något annat som saknas i texten.

Just det, ord som etnicitet och invandrare.

Vilka var då barnen av vår tid som bråkade med vakter och polis ? Troligtvis ungarna till dom föräldrar som flyttade ut till dom här områdena, från trånga omoderna innerstadslägenheter, precis som mina egna föräldrar när dom var små i slutet på 50-talet. Eller också barn till dom som flyttade in till städerna, när jobben försvann på landsbygden. Barnen i dom svenska familjer som inte hade råd att flytta till villakvarteren och inte hade råd att flytta tillbaka till innerstaden när lägenheterna där slogs ihop, lyxsanerades och blev bostadsrätter.

Vanliga svenskar alltså och visst kunde dom bråka också.

Låten handlar alltså om en tid innan Jimmie Åkessons så kallade musliminvasion kom till Sverige. Jag tror knappast jag kan övertyga en enda Sverigedemokrat som står och flamsar i riksdagens talarstol om att allt är invandringspoltikens fel.

Men snälla Alliansen, sluta skicka fram invandrarministern när ni skall diskutera problemen i förorterna.

Det handlar inte om etnicitet, utan människor som är marginaliserade, inte av ras utan av klass. Dom som är på väg att glida ur samhället och  ingen bryr sig om

Nu precis som då.

Ta tag i dom problemen istället.

KajsaLisa

Annonser

4 svar

  1. Det var väl bögarnas fel?

  2. Men först måste man göra klart för sig var Göteborgs-Pantrarna hämtar sin inspiration. Och det är från Svarta Panterrörelsen som uppstod under 60-talet i USA. Black Panther Party var kommunistiska, diskriminerande och våldsbejakande revolutionsromantiker. Om man söker föreningsbidrag i Sverige låter det bättre att arbeta för demokratiutveckling, antirasistiskt, antisexistiskt och mot ungdomsvåld, som Pantrarna skriver i sina stadgar. Samtidigt som förebilden inte står upp för något av detta? Man upprätthåller också en aggressiv kravattityd som snarare uppmuntrar det ungdomsvåld man säger sig vilja bekämpa. ”Vi ber inte, vi kräver”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: