• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 5 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

KAJSALISA ÅTER I LONDON DEL 7

Fortsätter på föregående Londoninlägg.

#Blogg100

(99)

Nu sitter jag på bussen och åker in mot Londons centrala delar, dimman börjar släppa och medan jag åker skall jag passa på att förklara det där konstiga ordet gentrifiering.

DSC_0220

Vad det handlar om är att när städer växer så kommer gamla områden nära stadskärnan att bli populära att bosätta sig i, fast dom tidigare hade låg status och i vissa fall även är förslummade och slitna. Det som händer då är att huspriserna pressar ut den gamla befolkningen och dom ersätts med en rikare medelklass.

Men i förra avsnittet sa jag ju att det var intressant för oss turister.

Just det, i vissa fall så börjar den här processen med att gammal utrymmeskrävande verksamhet som industrier flyttar ut. T.ex. konstnärer  eller lite udda butiker tar över dom billiga lokalerna och området blir hippt med spännande kulturyttringar. Det är då det är som mest intressant för oss turister. Det växer fram en miljö som är spännande att flanera runt i.

Skall försöka hitta det genuina gamla East End, men det blir nog svårt att följa det tillbaka till Jack The Rippers och Charles Dickens tid. Det har skett en del förändringar i området sen dess. En som förändrade området mycket var Adolf Hitler som bombade under andra världskriget.

blitz

Det gick rykten här ute att Londons brandkår hade order uppifrån att lämna East End för att istället försöka rädda dom förnämare delarna i City och West End. Sanningen var nog den att East End drabbades hårdare, för tyskarna ville förstöra industrierna och hamnanläggningarna som var viktiga för krigsproduktion och infrastruktur. Sen byggdes det under 60-talet många moderna lägenheter här ute för folk med låga inkomster.

Det som hände sen  är mindre roligt, området blev  trendigt och en rikare medelklass flyttar in, dom ursprungliga innevånarna, och affärsinnehavarna, alltså dom som gav området den speciella karaktären, klarar inte dom höga hyrorna och försvinner. Här i Canary Warf har det slagit över fullständigt och blivit tråkiga bankpalats i plåt. East Ends sociala status började ändras på allvar under 90-talet när Docklands byggdes. London OS för några år sedan har också påverkat.

DSC_0221

Vi är på väg till Brick Lane en gata som påstås vara den trendigaste i hela London.

Nu har jag snurrat runt på den här bussen ett bra tag och hamnat väldigt långt ute i East End. Hoppade av och hittade en tunnelbanestationen  Mile End, men det var rätt linje, skall gå av vid Aldgate.

DSC_0223

Så där, tog fel tunnelbaneuppgång, men det löste sig, andra ändan på perrongen var det.

DSC_0228

Då var vi på Brick Lane, tänker som enväldig domare avgöra om gatan håller måttet, eller det blivit för rikt och tråkigt. Området kallas även för Bangla Town, det bor många från Bangladesh här, än så länge i alla fall.

DSC_0231Visst känns det ruffigare än runt Piccadilly Circus och Oxford Street, men skenet bedrar, lägenhetspriserna ligger nog på en nivå här som får Stockholms innerstad att framstå som billig.

DSC_0237Men nu börjar jag bli hungrig, klart det blir banglamat, en pub vore nästan lite tråkig när man är här. BMW-ägare som skiter i om man får P-böter är väl ett tecken på att området ökat i status.

DSC_0235En god curry under hundralappen, med nanbröd och cola till, dom serverade ingen alkohol, i Bangladesh är dom inte hinduer som man skulle kunna tro utan muslimer, kanske därför. Men gott var det.

DSC_0242Det här känns ruffigt och udda, kikar in.

DSC_0239Nej, jag skall inte ha något, men det är mycket att titta på.

DSC_0240

Åttiotalshårdrock för vinylfantaster.

DSC_0253

Fortsätter in på en tvärgata.

DSC_0251Tyvärr verkade gentrifieringen dragit iväg här, exklusiva butiker med mode, tomvikt på streetwear i och för sig. En outlet som sålde ut provkollektioner av riktigt dyra märken som Aquaskotum, nivån ovanför typ Hugo Boss och Tiger. Hade både för killar och tjejer, men hittade inget dessutom fick man inte fota där. Men här finns i alla fall lite kul och kreativ streetart.

DSC_0249

”Vaddå, får man inte parkera, herregud jag sprang ju bara in och köpte tidningen, ja jag vet att det var 1973, men jag hade lite andra ärenden också.”

DSC_0247

”London tar numera i med hårdhandskarna mot notoriska felparkerare, det här är det senaste vapnet.”

DSC_0259

Lämnar Brick Lane och fortsätter promenaden, den här heminredningsbutiken var kul att titta i, mycket nygjort i äldre stil för matlagning, hygien och trädgårdsskötsel. Rejäla grejer i metall och med trähandtag, länkar till deras hemsida om någon är intresserad.

Labour and Wait.

Men då är frågan om Brick Lane höll måttet ? Jag blev inte besviken, men om man jämför med Temple Barområdet i Dublin så är svaret nej. Den stora skillnaden är nog att i London finns med kapital än i Dublin, så processen går snabbare, det jag läste om gatan på nätet var cirka ett år gammalt. Men om man har vägarna förbi, så passa på att titta på området, det är marknad här varje helg och jag kan ju ha missat något.

DSC_0262Passar på att lägga in lite bilder från ett East End i förändring, från arbetarstadsdel till modern tråklyx.

DSC_0264Okej, jag håller med om att man inte skall springa runt och glorifiera slum som turist, men det som byggs här är knappast för dom som bor här, dom får nog maka på sig längre ut i perferin.

DSC_0269Titta själva, dom som bygger kan inte ens hitta ett eget formspråk, utan snor det gamla.

DSC_0265Runt hörnet ligger en hypermodern overgroundstation, tar lokaltåget och krånglar mig tillbaka till hotellet, i kväll blir det Camden och i nästa avsnitt skall vi kolla  Londons rockscen på en legendarisk klubb.

KajsaLisa

Annonser

4 svar

  1. Lite underligt sätt att ta hand om felparkerare… De kan inte sätta miljön så högt i kurs… En klar miljöbov när en bil står sådär, säkert att det kliar i fingrarna på vandaler, oljor, bränsle och batterisyror som läcker eller släpps ut. 40 års parkeringsnota kan inte vara kul att leka med 🙂

  2. Lovely London. Samma hände i Docklands. Kul att åka båt och kika på alla lyxkåkar med panoramafönster. Vad gäller hunden fick jag lämna tillbaks honom för det skar sig. Lillis är för mycket bitch 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: