• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 11 andra följare

 • Kategorier

JAG LÄNGTAR TILL TENSTA

Annikas fråga i veckans bokbloggsjerka är om det finns litteratur som får en att längta efter att resa.

Måste erkänna att det var väldigt nära att det blev London igen, köpte en bok där som ……… nej, det här är ju pinsamt, jag har snöat in på den staden totalt.

Tar ett lite närmare resmål och en svensk författare,

#Blogg100

(95)

Johanna Langhorst och boken Förortshat

forortshat-langhorst_johanna-21862719-2134394338-frnt

Köpte den för en vecka sedan, helt nyutgiven, hade läst om den och var nyfiken. Har bara hunnit med ett par kapitel i den och tänkt skriva om den i jerkan längre fram, men eftersom veckans fråga är så passande så gör jag det redan nu.

Johanna Langhorst, flyttade till Tensta som ung och bodde där med sin familj i 17 år.

Den här boken är kontroversiell, skriven av en svensk journalist som har den oerhörda fräckheten att påstå att hon trivdes i Tensta. Att vithyade människor skulle trivas i en invandrartätt miljonprogramsområde är väl nästan lika provocerande som att vara rasist 🙂

Hon lyckas efter bara några sidor vända upp och ner på våra fördomar och vår svenska  självbild, som tolleranta på ett sätt som får skrattet att fastna i halsen. Skall bli både intressant och underhållande att läsa det här. För visst ligger det någonting i det, vi svenskar älskar ju att leka världsvana, att ha besökt främmande kulturer innebär ofta en hög status, men kan man ta tunnelbanan till den främmande kulturen, så är den inte värd något alls. Kanske det är så enkelt att det vi älskar är att vandra runt som sedelpressar bland fattiga människor och skapa vår egen turistkultur.

DSC_1136

Tunnelbanebild från min egen förort

Det som fick mig att intressera mig för boken, var en känsla jag burit på efter att jag kommit hem från Thailand från en semester för några år sedan. När jag slog på nyheterna så berättade man om kravaller i Rosengård med brinnande bilar. Normalt sett när det är kravaller ute i världen, så finns det en påläst utrikeskorre som ger en bakgrund till upploppen. Men i det här fallet så sas det ingenting, förutom det vanliga, miljonprogramsområde invandrare, förort, problem.

Den förorten ligger alltså några kilometer utanför stadskärnan i Sveriges tredje största stad, men för journalisterna var det en annan planet.

Jag har redan hunnit med några skratt åt innehållet. Som när en FN-delegation hade sänts ut för att undersöka världens slumområden och dom som kom till Sverige hamnade i Tensta. Efter att dom gått runt en dag och kliat sig i huvudet över var slummen var, tillslut noterade att rulltrappan i tunnelbanan var trasig.

Eller en libanes som ratar alla dagstidningars matpatruller, som flaxar runt mellan krogarna i innerstaden. Den bästa libanesiska restaurangen ligger i Rinkeby.

Det är ju ändå där libaneserna bor.

Kort sagt, den här boken gör mig nyfiken på Tensta, när jag läst ut den, kommer jag att åka dit med kameran, sätta ihop ett bildreportage till bloggen och försöka se förorten med Johanna Langhorts ögon.

Naturligtvis avslutas det med en middag på Stockholms bästa libanes.

KajsaLisa

10 svar

 1. Så är det ju, man blir hemmablind.

 2. Den boken ska jag bara köpa!!! Du ska veta att vi åker till Tensta/Rinkeby cirka en gång i månaden. Varför – ju, där finns de bästa kryddorna (färsk mynta och koriander till exempel), ockrå, bra lammkött och så mycket mera. De har en ”riktig” torghandel med tomater som smakar tomat, gurkor som smakar mera än vatten. Skulle kunna göra listen hur lång som helst. Det finns till och med ett Systembolag i Tensta Centrum, där det aldrig är kö;-)
  Du ska definitivt åka till Tensta Marknad – http://tenstamarknad.se/?page_id=343 . Där finns allt från underbar mat, krimskrams, klädeskopior till loppis och sockervadd. Det känns precis som om man är i en annan – mycket positiv – värld!

 3. Kul med en bok som hyllar förorten. Jag bor själv i en grön betongförort och tycker att de ofta har dåligt rykte. Bra analys av ställdheten i media.

 4. Nu blev jag bara så nyfiken: Finns det inga kulturellt blandade områden där det mångkulturella upplevs som en tillgång i Stockholm? I Hamburg finns/fanns flera sådana områden men de blir gärna gentrifierade med tiden, dvs. hippa och för dyra för den billiga turkiska mataffären och den persiska restaurangen.
  Låter som en viktig bok för att ändra attityderna.

  • Tyvärr är Stockholm bland dom mest segregerade städerna i världen. Visst är smältdeglar roligare, där jag själv bor är det så, men det beror på att hyreshus, bostadsrätter och villor ligger mer sammanpackade än ute på Järvafältet.

 5. Det var nog det mest originella svaret jag sett, men fint att hylla en förort. Jag har aldrig varit där kanske får åka dit och till marknaden någon skrev om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: