• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

KAJSALISA ÅTER I LONDON DEL 5

Fortsättning på gårdagens inlägg.

#Blogg100

(88)

( Länkar det här inlägget till veckans bokbloggsjerka, eftersom jag tror det kan finnas ett intresse bland dom deckarälskande bloggarna för den här storyn. Mer svårlöst än Agatha Christie och ännu ruggigare än Stephen King. Vad som sen är fakta och vad som är fiktion i den kan ju vara svårt att reda ut, men det är i alla fall ett bevis på att verkligheten kan vara obehagligare än dikten. Svaret på Annikas jerka fråga den här veckan är: Ja jag tycker förorden till en bok är viktiga, dom kan även motivera mig att fortsätta några kapitel in i en bok med seg inledning )

IMG_2939

Tillslut blev det kväll och det var dags för London Walks. London Walks är en sak man inte bör missa om man är här en hel vecka. Det är ett företag som anordnar guidade turer runt om i staden. Dom börjar vid en tunnelbanestation där man betalar 9 pund, sen är det bara att hänga på och det behöver inte förbokas. Det finns pubturer, Harry Potterturer, Beatlesturer, Spökturer även turer inomhus typ Brittish Museeum ifall vädret är dåligt.  Själv valde jag den troligtvis mest populära turen, Jack The Ripper Walk i East End.

WWW.WALKS.COM

Turen utgår från Tower Hill

DSC_0173

Folk har börjat samlas för att köpa biljetter till kvällens walk.

DSC_0171

En glad biljettförsäljare.

DSC_0180

Guiden börjar med att berätta att tyvärr tänkte inte Jack The Ripper på att mörda, så man kunde lägga upp en guidad tur och ta offren i tur och ordning och det kan vi ju knappast begära av honom eller hur.

DSC_0198

Skall ge lite bakgrund till den här storyn. Vi befinner oss alltså i Londons East End. Året är 1888 och det här är Sherlock Holmes,  Jack The Rippers och framför allt Drottning Viktorias London. Moral omoral, dubbelmoral, extrema böjelser och sexualskräck levde jämsides. Samtidigt som bagare kunde bli arresterade för obsena bakverk och det var opassande att ställa böcker av manliga och kvinnliga författare bredvid varandra i bokhyllan, fanns det i en stad med nästan 2,5 miljoner invånare 100.000 prostituerade för män i alla samhällsklasser. När det gällde dom som föll offer för The Ripper, så var det knappast dom unga vackra damer som filmatiseringarna av morden ofta innehåller. Enligt guiden så var alla utom det sista offret gravt alkoholiserade kvinnor över 40 i samhällets bottenskikt.

DSC_0191

East End som börjar öster om Towern på norra sidan av Themsen är den fattiga och förslummade delen. Det är en smältdegel, med judiska kvarter, och folk som flyttat hit från kolonierna, framför allt Indien. Det finns politiska flyktingar från övriga Europa. Socialister och anarkister. Både Marx och Lenin bodde här, dock inte vid det här tillfället. Sen vanliga engelska hamn och industriarbetare, dessutom tusentals prostituerade kvinnor, en massa kriminella element och våldsverkare.

Kort sagt, East End var en livsfarlig plats att befinna sig i.

Dessutom rörde sig utklädda medlemmar ur den brittiska aristokratin inne i området. Dels för att miljön var nervkittlande, dels för att köpa sex.

DSC_0185

East End som jag kommer att återkomma till i två avsnitt i den här serien, så jag går inte djupare in på det här. Problemet är att bankpalatsen tränger in mer och mer i området och förstör stämningen lite

DSC_0186

Här på Miltre Square raglade Catherine Eddowes ut från en av pubarna kraftigt berusad och blev uppskuren, 30 september 1888. Det anses att den grymma bestialiska behandling hennes kropp fick, berodde på att gärningsmannen tidigare på kvällen mördat svenskan Elizabeth Stride och blivit avbruten. Berättaren som står i porten till en modern kontorsfastighet förklarar att det enda som är kvar från den tiden är stenbeläggningen på gatan.

Men om vi skall ta själva storyn så tänker jag inte gå in på den i detalj, utan istället berätta hur lite man egentligen vet.

Den officiella listan från Londonpolisen av dom som blev mördade mellan den 31 Augusti 1888 och 9de November samma år, som kallas ”The Canonical Five”, är Mary Ann Nihcols, Annie Chapman, Elizabeth Stride ( från Sverige ), Catherine Eddowes och Mary Jane Kelly. Senare har olika forskare eller Ripollogists som berättaren småskrattande kallar dom för, diskuterat allt mellan tre och tio offer för samma gärningsman.

DSC_0196

Det mördades rätt friskt i dom här gränderna både före och efter Jack The Ripper nämligen.

Man vet inte ens om mördaren kallade sig för Jack The Ripper, brevet adresserat From Hell, skrivet med rött bläck till Polischefen, misstänker många var en förfalskning, kanske av en journalist som ville slänga med ved på brasan.

Ved på brasan blev det i alla fall och The Whitechapel Murders blev internationellt kända. Olika fantasifulla förslag på hur gärningsmannen skulle kunna gripas dök upp. En amerikansk journalist ansåg att Londonpolisen borde beväpna alla prostituerade (amerikanarnas något underliga inställning till vapen är alltså ingenting nytt ) . Londonpolisen lyssnade som tur var inte på det rådet. Flera tusen ofta kraftigt ginberusade kvinnor med skjutvapen hade säkert slutat i katastrof.

Ett annat fantasifullt förslag var att stoppa honom med elektricitet, kvinnorna skulle ha underkläder i metall med batterier och när Jack the Ripper fick tag i dom så skulle dom slå på en strömbrytare och han skulle avlida av stöten. Hur dom stackars kvinnorna skulle klara sig tänkte inte förslagsställaren på, kan väl säga till hans försvar att elektricitet var ett rätt outforskat område på den här tiden.

DSC_0190

Här innanför i en slummig lägenhet hittades det sista offret enligt listan, Mary Ann Kelly blev totalt massakerad, ansiktet var flått men ögonen satt kvar. Man tog ett av ögonen och fotograferade det, eftersom det vid den tiden fanns en teori om att det sista man såg som mordoffer brändes fast på hornhinnan, men någon Jack The Ripper dök naturligtvis inte upp på bilden. Däremot är det enda gången Jack har med stor säkerhet setts av ett vittne. En av Marys stamkunder hade stött på henne på vägen upp till lägenheten med en kund, som inte gick att identifiera.

Men vem var det då som var Jack The Ripper ?

Jag fick naturligtvis inget svar på detta. London och Metropolitanpolisen samarbetade inte, brottsplatsundersökningarna var oftast obefintliga och i bästa fall värdelösa. Många har ansett att det var en person som kunde hantera en kniv, slaktare kanske eller kirurg med tanke på att personen ( det finns även teorier om en kvinnlig  Jack The Ripper ), verkade ha goda kunskaper i anatomi. Först skars offret upp under hakan mellan öronen,för att snabbt tömma offret på blod genom halspulsådern, vilket underlättade det fortsatta arbetet.  Sen skars hon upp från vaginan till halsen, inälvorna lades över huvudet och ibland saknades vissa inälvor.  I ett av fallen blev han avbruten och det värsta när han kunde arbeta i lugn och ro i en lägenhet var på Mary Ann Kelly.

DSC_0189

Det här är ju perfekt för konspirationsteorier.

Den bästa är att Drottning Viktorias livmedikus var inblandad. Hennes barnbarn skulle ha förälskat sig i en ung kvinna härifrån. Dels var hon fattig, dels var hon katolik. Efter att dom gift sig i hemlighet måste skandalen stoppas till varje pris. Den stackars tjejen låstes in på sinnessjukhus, men eftersom folk i East End kände till detta så utövades utpressning mot hovet. Livmedikusen som dels var en gammal gubbe, dels hade haft en hjärnblödning gav sig ut och rensade upp bland vittnena.

Den här historien säger nog mer om det Viktorianska England än om vem som var Jack The Ripper.

DSC_0188

Guiden som är en otroligt bra berättare drar några fler misstänkta och konstaterar att det mesta bygger på indiciekedjor som är som korthus, drar man undan ett så rasar allt samman. Men det som fascinerar mig är att historien överlevt till våra dagar. Att prostituerade mördades i förslummade områden i 1800-talets storstäder i Europa, var nog tyvärr ingenting ovanligt. Men den här historien har etsats sig fast och över 120 år efter att det hände så försöker man hitta mördaren .

Varför ?

Tror det är så enkelt att engelsmän har näsa för en ruggig story och en stor berättartradition. Guiden tillhörde definitivt dom som kan föra den vidare. Sen är det kanske tur att det är så eftersom det ger en motbild till den vanliga framgångssagan om den Viktorianska tiden, med rikedom och blomstrande industrialism. Under dom här förhållandena levde dom flesta.  Här är alltså förklaringen till att medan fransoserna gör kultur av sina ostar mat och vin gör engelsmännen det av sina massmördare.

En 120-årig vinpava kan vara rätt dyr, men vem vill höra en berättelse om den ?

KajsaLisa

Annonser

14 svar

 1. Britter har en sällsam känsla för det absurda och läskiga, men alltid med en känsla för stil. Det är det som gör att jag gillar dem så 🙂

 2. Vilken inlevelse 🙂 Böcker känns som onödigt när din blogg finns, Jag vet bara inte om dina bilder är bättre än texten, eller kanske texten är bättre än bilderna… Jag ska sova på saken 😉

  • Oj, tack men den du skall tacka är nog mannen på bilden i keps och röd halsduk. Bättre research har jag aldrig haft. Även om det hände för länge sen, så lyckades han skildra dom här ruskigheterna med en stor portion humor. Engelsmän är fantastiska berättare.

 3. Jo det här med East End: Är det här mitt favoritprogram East Enders handlar om som BBC kör?

 4. Kul med dina London besök, hur ofta åker du dit ? Själv måste jag bara ta mig i kragen att bege mig dit nån gång med 🙂 Nu är jag hemma från Paris och har haft det underbart!

  • Jag förstår att ni hade kul, Paris verkar intressant. Jag var där för ett och ett halvt år sedan, sen i April, men kände att jag missade en del så det blir en ny resa i Juli. Passa på att åka dit nu när pundet är lågt om ni kan.

 5. Åh, en sådan Jack the Ripper-vandring var jag på en regnig och ruggig höstkväll för några år sedan. Intressant är att det finns många som är emot dessa vandringar då de tycker att de glamoriserar något som faktiskt var väldigt tragiska och ohyggliga mord.

  Jag upplevde det dock inte riktigt som så. Vår guide visade respekt mot offren och försökte ge en bild av vad som hade hänt, vad som inte hade hänt, vilka olika teorier det fanns och hon upplevdes väldigt kunnig. Jag kan istället känna att det är många filmer som glamoriserar fallet då de ibland ger en bild av The East End som en liten mysig stadsdel där offren var välanpassade och såg ut som filmstjärnor. Sanningen är ju att de flesta levde i misär och fattigdom.

  Varför vi fortfarande är intresserade av ett mordfall som skedde för över hundra år sedan? Jag tror att Jack the Ripper har blivit något av en myt där han porträtteras som nästan omänsklig, en spökgestalt, och det fascinerar. Sanningen är väl mindre spännande: Att hade detta skett i dag hade polisen, med dagens teknik, förmodligen tagit honom ganska snabbt.

  Det finns förresten en biografi över svenska Elizabeth Stride (eller Elisabeth Gustafsdotter som hon föddes som), som är skriven av Birgitta Leufstadius. Jag läste den för väldigt många år sedan men minns den som välskriven och intressant.

  Det blev en lite längre kommentar än vad jag hade tänkt mig 😉 Ha en fortsatt trevlig lördag 🙂

  • Långa kommentarer är alltid trevligt om man orkar läsa mina långa svar givetvis 🙂 Är det mörkt regnigt och helst dimmigt när jag är där skall jag nog gå turen. Visst visade han respekt mot offren, men med en humor och glimten i ögat som bara engelsmän klarar av.
   Skall kolla upp den där boken om Elisabeth Stride, tydligen far hon väldigt språkkunnig och kunde fyra eller fem språk flytande, kommer dock inte ihåg vilka.

 6. För mig är förord definitivt inte så viktiga. Men det är bra att en kan vara olika 🙂

 7. Har läst en bok om just Jack the Ripper där författaren (Patricia Cornwell) kom fram till att det var en konstnär som var mördaren… Att jag inte visste om det här när jag var i familjen i London, låter kanonkul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: