• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 6 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

KAJSALISA ÅTER I LONDON DEL 3

Drick aldrig Harrods Earl Greyblandning.

#Blogg100

(80)

I förra avsnittet när jag besökte London Museum vid St Pauls katedralen, så fick dom höga finansskraporna mig att tänka på förfilmen till Monthy Pythons Meaning of Life.  Jättelika skyskrapor med giriga banker. Nu åker vi vidare till en annan tunnelbanestation, som påminner mig om en annan film av dom, vilken återkommer jag till.

Jag kliver av vid Knightsbridge och skall besöka Harrods.

dsc_0068

I första avsnittet besökte vi Selfridges som är rätt lyxigt. Harrods ligger i en annan division, lyxen är mer genomarbetad, konservativ och det känns som dom har anor. Företaget härstammar från 1824 men varuhuset som gjort sig känt för att kunna leverera allt, är byggt 1905 och alltså bara ett par år äldre än Selfridges.

Selfridges är shopping, Harrods är en upplevelse, det räcker att strosa runt här, speciellt matavdelningarna är fantastiska med sitt kakel. Lägger bara in en bild därifrån, fler finns i det här inlägget från min förra resa.

IMG_2894

KAJSALISA I LONDON DEL 2

Men nu är jag här av en speciell anledning, jag skall testa en engelsk institution som jag hört talas om sen jag började läsa engelska i slutet av lågstadiet. Jag skall dricka afternoon tea, om jag gör det en gång skall jag göra det ordentligt. På Fortum and Mason vars skyltfönster jag gick förbi i del 1, så kostade det 550 kronor och måste förbeställas i flera veckor.

IMG_2896

Tänkte bara smyga upp till deras cafe, kolla menyn vad det kostar och glida därifrån lite diskret, ifall det här är för dyrt. Medan jag rör mig genom den här miljön så slås jag av en tanke, fan var enda liten detalj här inne är perfekt, tjejerna som jobbar i den ändlösa smink och skönhetsavdelningen, går säkert upp klockan fem på morgonen, för att duscha fixa håret och lägga sin make för dagen. Varuhuset får lyxiga NK hemma på Hamngatan att framstå som Ullared i jämförelse. Försöker se så världsvan ut som möjligt i min kritstrecksrandiga kavaj, nya jeans och svarta polotröja. Kastar en snabb blick i spegeln, okej mascaran duger, slipper besöka solglasögonavdelningen och ruinera mig på ett par Dolce Gabana. Hittar en informationsdisk med en välvårdad kostymklädd yngre herre, med charmigt leende som verkar handplockad för jobbet.

”Yes Madam.”

”I wonder do you serve afternoon tea, here somewhere.”

”Yes in the restaurant on the fifth floor, but maybe its full right now.”

”I can go up and have a look.”

”Thats not necesary, I make a reservation.”

Världsvanheten rinner av mig, shit, jag måste ställa den pinsamma frågan.

”Whats the price.” Världsvana tjejer i kritstrecksrandig kavaj, nya mörka jeans, svart polo och i alla fall godkänd make, ställer inte sådana frågor. Speciellt när dom nyss blivit utnämnda till madammer. Men han svarar lika vänligt.

”Twentinine pund madam, but its very nice. shall I make a reservation, in what name?”

”Öhhh Miss Kajsa Strom.”

IMG_2885

Nej han försöker inte ragga upp mig efter att jag berättat att jag är miss, beger mig snabbt mot den egyptiska rulltrappan. ( Harrods var först i London med rulltrappor 1898 för er som antecknar ) Innan jag får för mig att ragga upp honom. Shit han behandlade mig som en drottning.

IMG_2888

Okej, nu sitter jag alltså här efter att jag gått vilse bland svindyra klänningar och frotterar mig med Londons upperclass.

IMG_2890

Så anländer mitt 290-kronors te med fatet i tre våningar till bordet. Fotograferar med lillkameran lite i smyg, vill inte verka för turistig och smälta in.  Nederst skinksandwich och minifralla med en god röra, i mitten i scones och marmelad och överst några ljuvligt kladdiga bakverk. Mums, en med citroncreme och en med choklad.

IMG_2891

En tanke slår mig, tittar på en dörr, lämnade jag in min vita dvärgpudel på spat. Va, äger jag en vit dvärjpudel ? När jag lyfter tekoppen börja plötsligt lillfingret spreta , fan vad det känns white trasch med svart nagellack. Någonting håller på att hända med mig känner hur jag börjar förvandlas, måste vara teet. Börjar tycka Margret Thather är riktigt sympatisk.

Bäst att sticka härifrån medan jag fortfarande är mig själv.

IMG_2892

Rusar in i hissen får nya griller i huvudet. Skall jag sticka till Buckingham Palace och hälsa på Drottningen, nej jag raggar upp den där hunken i informationsdisken, slänger in honom i Jaguaren och kör upp till min tiorumslägenhet i Mayfair. Måste kolla hur han ser ut under aquascutumkostymen och klämma lite på honom mellan sidenlakanen.

Hjälp jag måste ut !!!

Tar tunnelbanan tillbaka till hotellet, låser in mig på rummet och kollar mig i spegeln, nej jag hann ut i tid, jag är mig själv. Lägger mig på sängen och slår på TVn.

Nej inte det också.

IMG_2897

Det finns en engelsk variant av Halvåtta hos mig, med samma tjattrande som hos Helge Skoog, men dom här deltagarna var i alla fall lite mer utflippade. Världen går klädd i en helt obeskrivlig onesuite och dom blåser mat på varandra med partyhattarna.

IMG_2898

Går ut igen, ned till den lokala puben, stöter ihop med Nya Zeeländaren som jag träffade till frukost. Vi käkar middag och dricker några öl för mycket ihop. Engelsk husmanskost med grön öl. En irländsk ale. Jag trodde green antingen syftade på Irland eller att den var miljövänlig, men den var grön. Den var i alla fall inte lika förrädisk som Harrods Earl Greyblandning.

Just det filmen, när jag steg av i Knightbridge kom jag att tänka på den här scenen. Den riddaren släpper ingen jävel över bron.

För övrig kan jag faktiskt rekommendera Harrods, det finns 330 avdelningar och allt är naturligtvis inte exklusivt. Hunterstövlar för 800 kronor ( det googlas fortfarande på ”köpa billiga Hunterstövlar i London” hos mig ). Vanliga jeans sneakers och annat streetwear är inte dyrare här än på Oxford Street.  Eller besök deras fantastiska matavdelning, deras marmelader är jättegoda, dom har egna kakor och framför allt te. Dessutom laddar man upp det här fikafatet på Waynes Coffe i Stockholm, så blir det nog nästan lika dyrt.

Men undvik Earl Greyblandningen 🙂

KajsaLisa.

Annonser

2 svar

  1. Oj oj, kanske måste man prova?? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: