• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

SKIPPA VINYLERNA FARSAN, NU GÅR VI PÅ VERNISAGE

Ett nostalgiinlägg med hög kultfaktor.

#Blogg100

(77)

IMG_3117 (kopia)

Det var av en ren händelse som jag råkade se det här i Metro, den legendariska rockfotografen Mick Rock skulle ställa ut på Pelle Unger galleri i Stockholm.  Tonvikten låg på tidigt 70-tal så jag tog med farsan, ovetande om vart vi skulle åkte jag hem till dom slet farsans gamla Volvo PV-delar ur händerna på honom, slängde in honom i duschen och satte på honom ett par rena jeans. Vi tog bilen in till stan, parkerade på Valhallavägen och gick Grev Thuregatan ned till galleriet som ligger i nummer 18, bredvid Filippa K nästan nere vid Sturegallerian. Ingen skylt bara en dörr, en lång gång sen en trappa till höger.

Snacka han blev förvånad när han kom in och det första han mötte var Lou Reed som tittade på honom från Transformeralbumet.

IMG_3135

Sen en massa folk, men det gör inget, jag är van att fota i folksamlingar, det stavas tålamod. Mick Rock är en legend när det gäller att fota rockband, han var med om glamvågen i början av 70-talet, hängde med Iggy, Bowie och dom andra. Många gamla vinylomslag bär hans signum. Tänkte mixa det här inlägget med lite artister och musik.

Men om vi tar musiken, vad lyssnar man på när man går runt så här ? David Bowies gamla Aladdin Sane från 73.

IMG_3131På vinyl givetvis.

IMG_3125Lägger in en låt från den, den här känns tidlös på något vis.

Så har vi prickat av Bowie vi går vidare.

IMG_3116 (kopia)En tidig Queen

IMG_3121 (kopia)

Iggy Pop till höger, sen två kvinnliga ikoner.

IMG_3143 (kopia)

Den ljuvt coola Debbie Harry i Blondie.

IMG_3134 (kopia)En låt från sent 70-tal.

Den coolt hårda Joan Jett.

IMG_3127 (kopia)Omslaget är från hennes första soloalbum runt 1980. Så här ser hon ut idag, låten är gammal men videon är rätt ny. Titta ordentligt, det här är en tant som passerat 50-strecket. Helt otroligt.

Tydligen är hon vegetarian, man kanske skulle ändra matvanorna lite.

Men vi går vidare dom här behöver väl knappast presenteras.

IMG_3140 (kopia)

Nej, dom hörs rätt bra ändå. Du som håller på att uppfinna tidsmaskinen, innan du cashar in Nobelpriset hör av dig, jag behöver låna den en stund.

Jag tar med Ozzy och släpper av honom 1974, sen kan han passa på att leva sunt några decennier. Även om han fortfarande kan sjunga så var han rätt seg när jag såg honom i somras.

IMG_3122 (kopia)

Mick Rock tog inte bara studiobilder och omslag till vinyler, många konsertbilder och även vardagsbilder. Han levde med stjärnorna och vardagen var nog rätt röjig. Här en bild på det tidiga 70-talets ratpack. Bowie och Lou Reed samt Iggy i mitten med ett Lucky Strikepaket i munnen. Men dom här herrarna körde nog tyngre grejer är det tidigare ratpacket, Dean Martin Frank Sinatra och grabbarna som höll sig till Dry Martinis.

IMG_3137 (kopia)

Hittade en kul video med Debbie Harry, Iggy och Frank Sinatra. Därav den krystade texten. Kolla in den här ”Hur man mördar en evergreen.” Frank är bara med den första minuten, sen drar mördandet igång.

Men där sitter ju legenden, farsan gick in på muggen, fick en ide.

IMG_3138 (kopia)

”Mr Rock please.”

IMG_3120 (kopia)Självklart ställde han upp, en riktig gentleman. Bilden är från omslaget till kultvinylen Raw Power med Iggy and The Stooges. Farsan köpte den 1972 enbart på instinkt för att omslaget var så coolt. Det fanns ju varken Youtube eller Rockkanaler på radion på den tiden så man gjorde väl så. Nu 41 år senare kan jag fota omslaget ihop med fotografen, skall förstora upp det och sätta det bakom glas. en perfekt julklapp till Farsan, man skall vara ute i tid.

IMG_2090 (kopia)Okej, lite kaxigt kanske kan inte låta bli att lägga in min egen favvobild på honom som jag tog i somras.

IGGY IF YOU READ THIS, YOU CAN POSE FOR ME FOR FREE 🙂

Nej, inga jämförelser, Mick är trots allt en levande legend. Jag har bara upplevt Iggy på scenen, Mick har ju till och med knarkat ihop med honom.

Lägger in den bästa låten från den plattan ihop med det coola omslaget.

Utställningen Mick Rock på Pelle Unger galleri håller på in i Maj, men googla telefonnummer och kolla öppettiderna först.

KajsaLisa

Annonser

14 svar

 1. Kan väl säga som så! Tack för det besöket. Alla favoriter på plats om man säger så. Högre kultfaktor finns liksom inte – bättre musik inte heller om du frågar mig (och farsan din;-)

 2. Vilken härlig utställning och bästa julklappen!

 3. Härlig resa du bjöd på. Saknade bara en grupp Cream med Eric Clapton. Kram

 4. Tänk så mycket som erbjuds i Stockholm! Här hör man mest fågelkvitter men det är inte så illa. Riktigt häftig bild på Iggy 🙂

 5. Snygg bild du tagit på Iggy! Benen bakom honom är ju roliga, men om du redigerar bort dem blir det riktigt hög klass på bilden.

  Jag såg Joan Jett live för ett par år sedan när hon och Johnossi var förband till Green Day. Frågade en kompis som också var där efteråt vad hon tyckte om förbanden, hon bara ”ja dom där killarna gillade jag inte, men tanten var ganska bra!”. Och tvingades inse att, ja, hon är ju en tant. En bra och cool tant. Det var nog då jag hörde AC/DC första gången också. Bra låt.

  • Tänkt på det jag också men benen blir nog svåra att få bort, men är rätt roliga samtidigt. Undrar faktiskt om det är den här låten som startade ryktet att Joan är lesbisk. Själv har hon tydligen rätt hög intrigitet när det gäller hennes privatliv, ( kul att någon artist har det ). Lyssna på texten och ACDC lär vara ett gammalt slanguttryck för homosexualliteet, vilket gjorde att ACDC själva blev lite missförstådda när dom turnerade där första gången.

   • Fast AC/DC (bandet) har väl lite gayvibbar i övrigt också, eller? Tänker på kläderna och så. Vet egentligen inget om Joan Jetts sexualitet, men i Runawaysfilmen ligger ju hon och Cherie Currie med varann. Hur verklighetsbaserat det är vet jag inte. (Se den om du inte har gjort det, den är asbra!)

   • Kan ju vara att gubbarna fortfarande sitter fast i 70-talets glamrockmode i och för sig. Tänkte se filmen när den kom, men den försvann blixtsnabbt från biograferna. Får leta efter en DVD. Det är i alla fall kul medartistersom fortfarande håller på sin privata sfär, men dom börjar bli ovanliga.

 6. Det är ju lite kul att en fotograf med så många legendariska rockfoton på sitt CV faktiskt heter Rock i efternamn. 🙂 Han verkar ha såväl förstånd som humor i behåll (göra fingret åt sin egen Iggybild så där
  :-)!
  Queenbilden har ölbryggarna Nils Oscar gjort en egen variant på till sitt öl Bohemian hopsody (fanns på ölmässan i Malmö):
  http://nilsoscar.blogg.se/2013/april/bohemian-hopsody.html
  AC/DC är ett gammalt gayslanguttryck, men det betyder ju i original växelström/likström och finns på elektriska apparater i engelsktalande länder. Gruppen lär ha hittat det på en dammsugare hemma hos mamma och pappa i australien och tyckt det var ett bra namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: