• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 6 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

LONDONS NYA KOLGRUVOR

Förra gången jag besökte London och just drog igång min Londonserie så hände något som jag kände att jag kunde reflektera över.

Det har det gjort den här gången också, då var det kravaller veckan efter, igår avled Margaret Thatcher.

#Blogg100

(72)

thatch

Facksmil Aftonbladet

Jag är väl lite för ung för att ha något minne av hennes tid som premiärminister mellan 1979 och 1990. Själv kommer jag ihåg henne framför allt för tre saker. Dels för att hon ansåg att Nelson Mandela var en terrorist, dels för att hon försökte skydda sin  kompis Chiles gamla diktator Agusto Pinnochet för att ställas till svars för folkmord, sen naturligtvis att Annie Lööf beundrade henne och det säger väl allt.

När hon kom till makten så var Storbritannien på dekis, pundet sjönk som en sten, man hade inte hängt med i utvecklingen. Thatcher hade hårda nypor, i alla fall mot dom som hade det sämst ställt, arbetslösheten sköt i höjden, dom som satte sig mest på tvären var kolgruvearbetarna, genom massiva strejker.  Hennes omvandling blev slutet för England som industrination, försvagade fackföreningar och en kuvad arbetarklass. Men vad ville hon åstadkomma istället ?

Storbritannien med London i spetsen, skulle bli världens finansiella centrum, hon började tävla med USAs president Ronald Reagan i avregleringar av finanssektorn, något vi ser resultatet av nu. I Söndags på SVTs Dokument Utifrån visade man ett utmärkt reportage från finanskrisens USA. En massiv och aggressiv utlåning till folk som aldrig skulle ha råd att betala tillbaka ,förvandlades till värdepapper och sedan såldes skuldsedlarna med vinst efter att man friserat till dom lite.

Efter ett par år så sprack bubblan, hela världsekonomin gick åt helvete men även om många kunde vittna så har ingen ställts till svars än.

När allt är avreglerat och tillåtet är ju ingenting förbjudet.

I nästa avsnitt i min Londonserie kommer jag att bege mig till The City of London, eller finanskvarteren. Bankdirektörer har byggt plåtfallosar som monument över sig själva, det känns som att gå runt i förfilmen till Monthy Pythons Meaning of Life, skillnaden är att det inte åker runt något försäkringsbolag och jävlas med dom. Dom har nu två finansiella centrum i London, det andra ligger i Docklands, Canary Warf.

DSC_0167 (kopia)

Från att ha varit en av världens ledande industrinationer så försörjer sig idag stora delar av England och framför allt London på att försöka göra pengar av pengar, nya hundra meter höga bankpalats poppar upp som svampar ur jorden. Men göra pengar av pengar har historiskt sett inte fungerat under någon längre tid.

När jag var där så släppte regeringen sin nya budget, en kärv sak efter att man pumpat in skattemedel i bankerna får folket betala notan. Samtidigt så cashar investmentbankschefen på  Barcleys Bank Rich Ricci ( det namnet måste vara taget ) in sina bonusaktier, en liten nätt summa på 170 milj kronor. Den totala bonusfesten för dom högsta cheferna stannar på 400 miljoner kr. Det blir nästan lynchstämmning i media, folk på gatan är ursinniga, vad vi här hemma tycker om våra bankdirrar är en mild fläkt, jämfört vad även den borgerliga pressen skrev om det här.

På något sätt känns det som historien går igen, landet är på dekis, pundet sjunker som en sten, bankerna har blivit dom nya kolgruvorna och direktörerna tio gånger mer bångstyriga än vad Thatchers kolgruvearbetare någonsin var. Kolgruvorna hade tappat betydelse när dom lades ned men London är fortfarande beroende av bankerna vilka fungerar som basnäring. Däremot lär det väl vara snudd på politiskt självmord att slänga in mer skattepengar i dom.

DSC_0166 (kopia)

Här inne sitter väl några lobbyister och försöker få till skattesänkningar genom att skära för vanligt folk, men skall man kasta sten om man sitter i glashus ?

Bankpalatsen är alltså Storbritanniens nya kolgruvor, den enda skillnaden är att dom är byggda på höjden istället för åt andra hållet.

KajsaLisa

Annonser

2 svar

  1. Jag har alltid levt med bilden att Thatchers var en tyrann. Hon var ju faktiskt det. Därför blir jag lite förundrad över att så många hyllar henne nu. Antagligen säger det en del om personerna i hyllningskören. Jag menar, hur fan är man skapt när man hyllar en tyrann?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: