• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

LONDONBILDERNA SOM INTE PASSADE IN

Visst är det härligt att komma hem efter en vecka och ha ett nytt lager med bilder, så man kan slösa med dom i fototrissar och andra inlägg.

#Blogg100

(59)

DSC_0319 (kopia)

Jag har visserligen landat på Arlanda för några nätter sen, men inte riktigt landat mentalt än. Så skall bloggen igång, skall gå in och läsa alla andra bloggar jag följer, det finns mycket att göra.

Jag kommer att ta det lite lugnt under påsken och lägga in repriser, men veckan efter så skall min nya Londonserie in.  Precis som när jag gör konsertinlägg så är det rätt mycket jobb med dom bilder skall väljas kopieras och minskas ned så dom inte snor för mycket utrymme i bloggen.

Men jag tänkte släppa lite försmak på den.

Jag virrade runt rätt mycket den här gången och shoppade, Men jag kommer nog att utesluta det mesta av det och försöka köra dag för daginlägg för att skildra lite olika platser. En plats som liksom inte passar in i handlingen, kommer jag att berätta lite om idag vid sidan om. Det var första gången jag besökte den och råkade bara springa genom mellan två shoppingkassar. Som jag berättat förut så är jag fascinerad av Londons tunnelbana. Man kan läsa Londons historia genom den, hur staden utvecklats 150 år bakåt i tiden.

DSC_0304 (kopia)

Året är 1863, London får ett nytt transportmedel som skall serva den växande staden. Det här är den Viktorianska eran, som jag har någon form av hatkärlek till.

På ena sidan har vi Misär, kolonialt förtryck, sexualskräck, dubbelmoral och en härskande borgarklass.

Men och andra sidan en växande arbetarrörelse, framåtskridande, teknisk utveckling och det moderna London tar form.

Kända Londonbor under  den Viktorianska tiden är Sherlock Holmes, Jack the Ripper, Karl Marx, Oscar Wilde och många andra, en salig röra som gör den här tiden speciell.

DSC_0306 (kopia)

Vi befinner oss på tunnelbanestationen Baker Street, en del av den 1863 år öppnade Metropolitan Line. För er som varit i London så ser ni att den här stationen inte är lika trång som dom brukar vara. Det  ni ser på väggarna är  ljusschackt så man kunde se något här nere, elektriska lampor fanns väl knappt. Stationen ligger alltså direkt under marken, sen byggde man ett hus ovanpå. Dom fattiga som bodde där man drog fram tunnelbanan som ett dike, blev bostadslösa och fick ingen ersättning. Man gick senare ifrån det här sättet och grävde tunnlar djupare ner. Inte för att man tyckte synd om dom som blev bostadslösa, utan för att byggandet ovan jord bidrog ännu mer till det kaos i den tätbefolkade staden, som tunnelbanan skulle lösa. Men tunnelbana utan el fungerar väl inte.

IMG_2932 (kopia)

Enkelt, man körde med ånglok.

DSC_0313 (kopia)

Viktoriansk design är knappast minimalistisk, mer kitschig och kul att titta på. Mycket gjutjärn, ett trendigt material på den tiden. Här möter gammalt nytt.

DSC_0298 (kopia) 2

Baker Street är en stor knutpunkt mellan olika linjer, varje tunnelbanelinje har en egen färg så det är lätt att hitta. Som ni ser på tidtabellen försöker trendiga Londonbor matcha klädsel och hårfärg med den linje dom skall ta.

DSC_0295 (kopia)

Baker Street är ju mest känd för att en speciell person bodde här. Visst känns profilen igen med mössan och pipan. Artur Conan Doyles romanfigur Sherlock Holmes. Tyvärr så verkade inte den gode Holmes varit speciellt intresserad av tunnelbanan som bokstavligen gick under hans fötter. Den nämns bara i en novell och han åkte alltid droska.

Men hur som helst så tycker jag alla deckarentusiaster borde lägga Läckberg och Jungsteth åt sidan ibland och läsa en Holmes istället. Detta gäller även dom som vill försöka skriva en egen roman. Det är nog ett av litteraturhistoriens mest levande personporträtt. Många tror att han finns eller funnits i verkligheten och han får fortfarande brev till sin adress på Baker Street som inte finns.  Men han har ett eget museum på Baker Street som jag tyvärr missade den här gången.

DSC_0312 (kopia)

Den indiska dolken  (1888)

Vi hörde ett kvinnoskrik från perrongen, en hand greppade i gjutjärnsräcket och en skugga försvann uppför trappan. Holmes var framme först, en tjaskigt klädd man  låg hopsjunken på andra sidan om pelaren. Mitt i bröstkorgen satt en stor kniv med ett utsirat skaft. Holmes drog snabbt några slutsatser.

”Han som har gjort det här, är cirka 1, 75 lång, han har inte väntat ut sitt offer utan kommit utifrån och snabbt rusat tillbaka uppför trapporna.”

”Men Holmes hur vet du det ?”

”Elemetärt, längden kan jag se på vinkeln på kniven sen hörde jag ett flåsande i trappan, troligtvis lider han av astma och jag vet att det slagit om och blivit kallare eftersom du bär långkalsonger.  Han kom alltså utifrån.”

”Men Holmes långkalsongerna, hur ?”

”Elementärt min käre Watson, du har glömt att ta på dig byxorna”

Äsch, det här hittade jag på själv för att inspirera Artur Conan Doyle till att lura ned Holmes i tunnelbanan lite oftare. Men han är ju död sen länge så det fungerar nog inte.

DSC_0288 (kopia)

Det ligger flera linjer staplade på varandra från olika epoker på BakerStreet. År 1890 öppnade den första elektriska tunnelbanan i dom handgrävda tunnlarna som naturligtvis blev mindre.

Jag lämnar Baker Street, den Viktorianska epoken och kliver in i den Edwarianska, cirka 1901-1914 genom en typisk gångtunnel ner till en annan nyare linje.

Sen dyker jag upp nästa vecka i Bayswater och drar igång min Londonserie.

Under påsken blir det repriser på temat religion.

KajsaLisa

4 svar

 1. Härligt lager med bilder, det är guld värt att plockas fram då de behövs 🙂

 2. har du varit ute och rest? vad trevligt
  tänk vilket tunnelbanesystem det ligger under mark i London, lite skrämmande när man tänker på det
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: