• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

STÄDHJÄLP ELLER INTE

Skulle egentligen släppt ett stort bildinlägg om Bandit Rock Awards, men eftersom det uppstått en städhjälpsdebatt på nätet så hänger jag på där idag. Jag får tacka Nina Ruthström för ett bra inlägg som drog in mig i det här. (LÄNK)

#Blogg100

(36)

Själv tänker jag gå in på en del argument som förekommit i debatten och försöka nyansera den lite.

000

Vad är det för fel att anlita städhjälp: Det är absolut inget fel att anlita en städhjälp. I alla fall lika lite som att köpa en svindyr handväska, en på tok för stor fyrhjulsdriven bil värsta mobiltelefonen med flest appar, eller en långsemester i Thailand. Det är dina pengar och du använder dom som du själv vill. Vad den här debatten egentligen handlar om, är  om det är rätt att ta dom gemensamma skattepengar vi jobbat ihop, till att sköta markservicen åt en liten grupp välavlönade människor. Men betala gärna vitt precis som du gör på servicen till bilen eller för flygresan, utan skattesubvention givetvis, det finns ingen anledning att klanka på dig för det.

000

Varför är det så fel att skattesubventionera en typisk kvinnlig syssla: Okej man jämför med rotavdraget som är lite mer macho. Det finns en stor skillnad mellan RUT och ROT som aldrig diskuteras.

Anlitar du en hantverkare så förbrukar han mängder med material, virke, fönster, färg, isolering m.m. Den som är uppväxt i ett ”gör det själv hem”, vet att det tillbringas nästan mer tid på byggvaruhuset för att konsumera än för att spika hemma. Mycket av detta tillverkas på små orter i Sverige och skapar sysselsättning där, på ett helt annat sätt än vad RUT-avdraget gör. Detta är ingenting nytt, vissa historiker påstår att till och med dom gamla grekerna resonerade så när dom byggde sina tempel under antiken. Alla hade något att göra, det skapade stabilitet i samhället, vi gör det för att öka sysselsättningen. Sen kan man ju alltid ifrågasätta om det är så vettigt att subventionera att det huggs ned 15 år gammal sjösten i badrum och ersätts med kakel samtidigt som det inte finns lägenheter åt ungdomarna.

Men varför inte testa att RUTa en manlig sysselsättning. När du skall ha Barbéque i sommar med gäster på altanen, så hyr in en kock till grillen, mannen får ju tid över att hjälpa dig hacka sallad i köket 🙂

000

Livspusslet: Okej, kombinera karriär familj och städning är jobbigt. Men du väljer ju själv.  Kan berätta att efter ett hårt kvällspass inom vården ,så är man rätt slut också, men lönen kommer aldrig att räcka till städning.  Säkert 70-80 % av den arbetande befolkningen kommer aldrig att göra någon karriär utan jobba för maten på bordet. Har du ett kul välavlönat jobb så var glad för det. Använd dina pengar till att slänga ut en där diskbänken i stavlimmad ek som skall oljas in tid och otid, man behöver inte ha svåravtorkade skåpluckor med lister och krusiduller på i köket heller. Bestäm om du har heminredning som intresse.

Fine har du det så pyssla, annars skit det.

Dessutom en fråga i det här som aldrig kommer upp är att allt det här kräver att människor jobbar på oregelbundna tider, precis som all annan service, typ kollektivtrafik och kvällsöppna köplador.

När får vi en debatt som handlar om dessa människors rätt till barnomsorg ? Om en kvinna som jobbar i vården, har en man som kör SL-buss och dessutom småbarn, då snackar vi livspussel på riktigt, det är bara att hoppas på ett stort nätverk av gratis barnvakter.

000

Skapar jobb: Givetvis har det skapats jobb, det kommer alltid att skapas jobb om man subventionerar något. Men har någon kunnat undgå den pågående debatten om vården i Sverige, dom här pengarna skulle nog göra bra mycket mer nytta om dom skapade jobb där. Sen har en del jämfört det här med hemtjänst. Vill bara klargöra följande, hemtjänst är behovsprövat för människor med handikapp, eller gamla för att dom skall kunna bo kvar hemma. Det har egentligen ingenting med det här att göra.

Sen det kanske viktigaste, om vi ständigt skall skydda dom som har pengar och inflytande från livets obekvämligheter, hur skall då dom förstå hur vi andra har det ?

Det är trots allt dom som bestämmer över oss.

KajsaLisa

Annonser

12 svar

 1. Och så handlar det om vi ska gå tillbaka till ett samhälle bestående av herrskap och tjänstefolk. Det tycker inte jag. Var och en måste kunna städa sin egen bostad själv. Man kommer inte ifrån det faktum att om man har anställd städpersonal hemma så är det en klassmarkör.

  • Visst gör det det, utvecklingen har ju tagit mer fart av det här avdraget. Vad jag irriterar mig på är alla som klagar på att att folk tycker det är fel med städhjälp. Att andra är med och betalar pratar man inte om.
   Förslaget gör att samhället slits isär ytterligare och det tycker jag vi sett tillräckligt av.

 2. Skapar det bara jobb sà… Fast de ska ha en riktig lön… Sen kan de som kan betala dessa städerskor, troligtvis oftast fràn öststater, betala ur egen ficka, men exemplet som du tog var genialt… 2 arbetande föräldrar med växlande arbetstider, inte är det lätt för dem… Fast vad ska man egentligen säga? Det fàr inte handla om profit!!!

  • Det bästa vore att ta bort avdraget tycker jag. Sen är det upp till var och en att bestämma om man vill lägga sina pengar på städning. Personligen så tycker jag att det bästa är om alla tar hand om sin egen skit. Sen finns det ju ett problem med att människor utnyttjas och svarta löner. Men det finns i fler branscher och frågan är om avdrag är rätt sätt att komma åt det.

 3. Ett problem som det aldrig talas om, i alla fall inte från RUT-förespråkarna är att det importeras billig arbetskraft främst från andra sidan Östersjön till dessa RUT-jobb.
  De får jobba här till både urusla löner och urusla arbetsvillkor i övrigt!
  Ofta hyrs de in från ett bemanningsföretag i arbetstagarnas respektive hemländer så jag är inte helt säker på att skatten på deras låga löner går in i den svenska skattekistan.
  En parameter att ta med i beräkningarna av som hävdar att RUT är en ”vinstmaskin” för svenska skattebetalare, men det görs givetvis inte!
  Inte heller verkar RUT-köpare bry sig särskilt mycket om arbetsvillkoren för sin RUT-städerska! De är säker bara glada att hela skattekollektivet betalar hälften av deras städkostnader!

  • Har också hört att det går till på det viset. Förutom att man utnyttjar utsatta människor så faller ju Alliansens viktigaste argument som att korthus. Sysselsättningen.

 4. Hej Kajsalisa. Det var ett tag sen jag var här. Har ju helt tappat bort bloggvärlden.

  Jag ser inget fel i ROT eller RUT. Jag som sosse, kan tänka mig att anlita städhjälp när jag har råd med det. Samtidigt kan man ju fråga sig att om jag väl får ”råd” – så kanske jag skulle kunnat betala fullpris också och ja, det skulle jag nog kunna.

  Städa är för jävla tråkigt.

  • Hej själv, det var ett tag sen. Håller med om att städning är jobbigt, problemet är ju om man använder våra gemensamma pengar till det. Själv städar jag inte så ofta, duschar och tvättar kläderna bara 🙂

 5. Se till att RUT pengarna öronmärks för att gå till vård, skola och omsorg och anställ folk där istället. Dammråttorna är vars och ens ensak! …

 6. Städhjälp, flyttstädning, fönsterputs!

  Här hittar du din lokala städfirma. städportalen.se är en oberoende sida där privatpersoner och företag kan att hitta leverantörer för hemstädning, städhjälp, flyttstädning eller fönsterputs. Sveriges städfirmor samlade på ett ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: