• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 15 andra följare

  • Kategorier

LITE ARTIFICIELL DÅTID

Det här bokinlägget skall handla om böcker och nostalgi. Kanske man kan hitta ett råd där till frågan i veckans Bokbloggsjerka eftersom Annika verkar fått lite läskramp.

”Brukar du drabbas av lässvackor ibland och hur gör du i så fall för att ta dig ur dem?”

#Blogg100

(28)

Egentligen så är det inget större problem tycker jag. Jag har gymsvackor, skrivsvackor, lässvackor, dessutom en vit vecka då och då. Det stora problemet är mina gå till jobbetsvackor, eftersom dom inträffar rätt ofta och jag går till jobbet i alla fall.

Men okej, vi ser ju alla allting på olika sätt och har man bestämt att det är ett problem så är det det givetvis.

IMG_2847

Ett sätt att lösa det här är att låta hjärnan få lite nya intryck och det tycker jag passar bra in på det som det här inlägget handlar om. Jag har tidigare berättat att jag har modelltågsnördar i släkten, själv är jag ju lite av en Stockholmianasamlare, alltså samlare av böcker om Stockholm.

Finns det någon gemensam nämnare ?

Visst finns det det.

TRAFIKNOSTALGISKA FÖRLAGET ( LÄNK ).

Det var väl via dom i släkten som jag kom i kontakt med dom här böckerna. Dom handlar väl mest om spårvagnar, bussar och tåg, men tydligen var det väl någon kreativ människa på förlaget som satte dom i ett sammanhang och förstod att dom här transportmedlen fanns i en omgivning. Förlaget har tagit fram böcker med gamla foton, många i färg, med stadsmiljöer från förr, dom har även gjort liknande böcker om Malmö, Göteborg och andra städer i landet.

Man kan alltså sjunka in i dom, titta på dom fantastiska fotografierna och drömma sig bort. Nostalgi eller artificiell dåtid som jag brukar kalla det, handlar ju om att skapa sin egen dåtid. En dåtid där man kan glömma bort 48 timmars arbetsvecka och dom små slitna lägenheterna, med utedass på gården som man troligen skulle bott i. Nu måste jag ju välja någon att berätta om.

IMG_2845

Oj då, hade jag så många.

Okej, inte den om reklam i kollektivtrafiken, jättesnygga affischer från förr, men lite nischad.

Den här tar jag.

IMG_2853

En rätt kul bok, själv trodde jag att allt var svart, vitt  och grått på den tiden, men tydligen fanns färger redan på 40-talet .

Jag vandrar Kungsgatan upp, någon vinkar åt mig från trådbussen, det är en solig vårdag i mitten av Maj 1945. Dom stora planken som skulle skydda skyltfönstren från Hitlers bombplan har tagits ned och jag kan fönstershoppa lite. Jag tjänar inte så mycket som sekreterare på mitt jobb i det grågröna Esseltehuset mitt emot Centralen, men kriget är över, allt går åt rätt håll och framtiden är ljus. Ljudet från grävskoporna som sätter sina järntänder i Sveavägens asfalt, för att gräva upp det jättelika dike som skall rymma  den nya Tunnelbanan till Vällingby  hörs enda ner hit. Jag bestämmer mig, för ett par nya skor, som jag ser i ett skyltfönster. Tänker fota dom med min digitalkamera och skriva om dom i min nystartade modeblogg.

”Vaddå modeblogg och digitalkamera, på 40-talet ?!”

Javisst, vi pratar ju nostalgi här och i min artificiella dåtid fanns det både modebloggar och digitalkameror, fan vad det hade varit tråkigt annars. Stör mig inte när jag drömmer mig bort 😦 .

Det här är ett utmärkt sätt att drömma sig bort ett tag med böcker till läsintresset vaknar igen.  Jag reagerade för prislapparna, när jag tog fram böckerna för fotografering, tydligen har jag lyckats  komma över dom flesta på rea. Många museer till exempel Stockholms Stadsmuseum har en nischad bokhandel, ofta har dom också rea nu i Februari.

Ett annat sätt att köpa dom.

vagn618bokcafe

Facksmil Tekniknostalgiska förlaget

Från Norrmalmstorg går det under sommarhalvåret gamla museespårvagnar  ut på Djurgården, den här är ett rullande bokcafe, man kan både fika i, köpa böcker och njuta av utsikten. Bor du i Stockholm eller tittar förbi här i sommar, ta spårvagnen ut till Djurgården, ta en fika och kolla lite i böckerna. Lägger in en video som visar att det var bättre förr och solen alltid sken ikapp med spårvagnarnas skenor.

Ett trevligare sätt att bokligt vänta ut sin läslust, har jag svårt att tänka mig. Men för den som inte gillar det här, fungerar det kanske lika bra med färglada kokböcker.

KajsaLIsa

8 svar

  1. Låter inte så dumt! 🙂

  2. Låter som en bra lösning.

  3. Lässvackor är ju bättre än gå till jobbetsvackor. Ibland när det är stressigt eller man inte tycker om jobbet, hade man ju hellre stannat hemma, men det kan man ju inte göra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: