• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

SÅ FÅR DU UT MER AV DIN CAMILLA LÄCKBERG

Vi går direkt på frågan i veckans bokbloggsjerka:

Det finns en uppsjö av böcker om skrivande men kan du tipsa om en bok om läsande?

Måste tipsa om boken ”Så får du ut mer av din Camilla Läckberg.”

#Blogg100

(21)

Nej den boken finns naturligtvis inte, jag har läst en del om skrivande, men inget om läsande, i och för sig har jag sett filmen Notting Hill med Hugh Grant och dessutom fotat bokhandeln han jobbade i, räknas det ?

DSC_0273

Hugh Grant var tydligen ledig den här dagen.

Nej, naturligtvis inte, vi får försöka tänja på den här frågan en aning, för den är svår. Men om vi ser det på det här viset istället:

Att man snöar in på något ämne som i stort sett handlar om läsande, var hittar man en bra ingång på det för att gå vidare, eller ge upp och snöa in på något annat istället.

För lite över 10 år sedan snöade jag in på ämnet filosofi, vilket är ett jävligt besvärande ämne att snöa in på. Tänkte ta upp ett par böcker som fick mig att gå vidare med lite förkunskaper för att dyka djupare i ämnet.

Jag läste alltså dessa böcker för att kunna läsa vidare.

Först måste vi reda ut lite begreppsförvirring, börjar man diskutera ämnet med någon får man ofta svaret, just det så där österländskt va, ….. öööh… Dalai Lama, man skall vara lycklig.

För det första, Dalai Lama är en religiös ledare och har ingenting med filosofi att göra, för det andra skall jag prata västerländsk filosofi. Vi har i väst en fantastisk tradition av filosofer från Sokrates, Platon, Aristoteles, med flera i antikens Grekland, vidare genom 1600-talets nyvaknade intresse för naturvetenskap, upplysningen med bland annat Voltaire och Kant, vidare genom 1800-talet då dom moderna ideologierna slog igenom.

Det handlar om att försöka på logisk väg hitta förklaringar till olika saker, sen bygga system kring det. I antiken var filosofi den enda vetenskapen förutom matematiken. Sen har dom andra vetenskaperna vuxit fram ur filosofin. Naturvetenskap är ju ett ämne där det är bättre att använda sig av fysiska experiment, än försöka tänka ut hur allt förhåller sig.  I stort sett allt när det gäller våra politiska värderingar, vår moraluppfattning och vårt sätt att förklara saker vetenskapligt härstammar från filosofin.

Att filosofi alltid blir österländskt eller Dalai Lama kan bero på att Sverige är ett filosofiskt uland om man jämför med Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Vårt enda stora bidrag till filosofins historia, är att Drottning Kristina kallade till sig den store 1600-talsfilosofen Rene Descartes och pratade bokstavligt talat ihjäl honom år 1650, på Stockholms Slott.

Så till böckerna.

DSC_2834

20 filosofer av Gunnar Fredriksson

DSC_2833

20 politiska filosofer av Gunnar Fredriksson.

I den första får vi träffa bland annat antikens Platon och den fantastiske 1900-tals filosofen Bertrand Russel som bland annat bestämde sig vid 95 år ålder för att ställa USA till svars för Vietnamkriget, genom Russeltribunalen. I den andra dyker Konfucius, Marx och den första feministen Mary Wollstonecraft upp.

Dom här två böckerna verka vara utgångna från förlaget, men kan säkert hittas på Antikvariat. Annars finns det en nyare bok, 25 filosofer av samma författare som pocket på CDON .COM, då får man ju 5 åsiktsmaskiner till för bara 41 kronor.

Men har är det då som gör just filosofi och idehistoria så läsvärt.

Dels följer dom ju historien och läsa historia utifrån perspektivet från några som har mer innanför pannbenet än korkade kungar, som bara försöker ha ihjäl varandra på slagfälten, är rätt kul. Sen är dom här människorna också bra skildrade och intressanta personligheter.

Vi kan ta till exempel Mary Wollstonecraft som föddes 1759 och växte upp under rent vidriga förhållanden.  Inspirerad av franska revolutionen åkte hon till Paris umgicks i radikala kretsar och skrev det feministiska verket ”Till försvar för kvinnans rättigheter”, så hon var verkligen före sin tid. Tyvärr avled hon av feber i barnsäng 1797 men dottern som överlevde och också fick heta Mary, blev en mer berömd författare än sin mor.

Hon gifte sig med poeten Percy Bysshe Shelley och under namnet Mary Shelley skrev hon en av världslitteraturens mest kända verk.

mary-shelley

Frankensteins monster.

Snacka om ytterligheter

KajsaLisa

Annonser

6 svar

 1. Jag läste en plågsam filosofikurs i gymnasiet. Det enda jag tog med mig därifrån är epikuré, något som jag strävat efter att vara ända sedan dess 🙂

  • Epikurism är inte helt fel. Det gäller däremot att välja rätt böcker i det här ämnet. Intresserade mig för John Rawls moralfilosofi om rättvisa. Det enda jag kunde hitta var en introduktion för universitetsstudier på akademibokhandeln. Gav upp efter tre sidor.

 2. du läser mycket ser jag 🙂 och analyserar väldig bra
  Sv: tack snälla, nu har jag sparat hela din information, jag hinner inte med att göra något nu, den här veckan menar jag, ska kolla upp lite, tack snälla och en fin lördag till dig

 3. Filosofi var ett favoritämne när jag gick i gymnasiet, men har inte läst så mycket filosofiböcker sedan dess, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: