• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

DUMSKALLARNAS SAMMANSVÄRGNING

Ibland tar man sig för pannan, man lever i ett samhälle där folkhemstanken och dom sociala skyddsnäten bara krackelerar allt mer.

stadsmissionen-1En behjärtansvärd uppmaning, men tänk om Stadsmissioneen har fel, tänk om dom bara är 47378 stycken, då finns ju inte barnfattigdomen.

På något sätt så borde ju vissa i det här samhället bara luta sig tillbaka och vara lyckliga över att en av dom största skandalerna den senaste tiden var att en programledare för idrottsgalan råkade säga fel förnamn på Foppa. Makthavarna borde småle åt oss och hålla käft om dom nu är så smarta som dom vill göra intryck av.

Men icke, nu skall det minsann röras om i grytan.

Först var det Laila Bagge ( kanske inte en makthavare men en som vet hur man drar till sig uppmärksamhet ). Hon är chockad över att en uteliggare äger en mobil.

Sen kom Janne Josefsson ( stor inom den tredje statsmakten ). Efter att han inte hittat någon unge som springer runt med uppsvälld mage barfota i snön i ett miljonprogramsområde, så drar han sina slutsatser. Att den här frågan rör en massa barn är lite mer komplicerad än att klämma åt ett myglande kommunalråd verkar han inte begripit, utan börjar tjafsa om någon felaktig reklamkampanj.

Dom här två människorna har nu lyckats få nästan hela Sverige mot sig. Dom frivilligorganisationer som är fler än  dom Josefsson tar upp, beskriver hur det ser ut hos vissa i Sverige. Fattiga människor träder fram och berättar om hur dom lever  (länk) o.s.v. Laila försöker göra avbön och Janne målar in sig i ett hörn med sifferexercis och begreppsförvirring.

Never-Argue-with-Idiots_3020-l

Nu när dom här människorna lyckats fått hela Sverige uppmärksammat på den fattigdom och misär vi har runt knuten, fast det inte var tänkt så, kommer nästa ljushuvud och slänger bensin på elden.

Dom som borde ha mest intresse över att den här debatten ebbar ut är faktiskt Alliansen. Men idag går den moderata riksdagsmannen Fredrik Schulte ut med en debattartikel i Aftonbladet, där han påstår att barnfattigdomen beror på att föräldrarna är knarkare och alkisar.

Jag citerar följande

Sverige har världens mest omfattande ekonomiska trygghetssystem, till den grad att det ofta inte lönar sig att arbeta.”

”Problemet handlar inte om att bidragen är för låga, vilket förespeglats i debatten av de som hausat barnfattigdomen, utan att föräldrar som trots samhällets stöd väljer att prioritera bort sina barn, ofta till förmån för sitt eget missbruk.”

Slut citat

Länkar också till den så ni kan läsa hela.

Fredrik, vad du skrivit är alltså att barnen är fattiga för att deras föräldrar inte bryr sig om dom och att föräldrarna oftast är knarkare eller alkisar.

Det här går liksom inte att förklara bort, så här ser en riksdagsman vars partiledare är statsminister på problemet barnfattigdom och dom människor det berör.

Jag ber att få tacka dig för att du är så pass ärlig och hjälper oss andra att sätta fokus på ett samhällsproblem.

Men det var kanske inte det som var meningen.

KajsaLisa

6 svar

 1. Försök hitta en hemlös som INTE har missbruk i bagaget..

  Det är samma sak med s.k. ”barnfattigdom”. Barn vars föräldrar INTE missbrukar eller inte är psykiskt sjuka går inte hungriga och saknar lämpliga kläder. Däremot finns det säkert barn även i medelklassen/överklassen som har föräldrar som inte bryr sig utan prioriterar sig själva. Hur ska man komma ifrån det?

  Jag har fått höra exempelvis kommentarer som att ”vi är så fattiga så vi har inte råd med något annat än McDonalds”. Herregud säger jag då. Det handlar inte om ekonomisk fattigdom utan idéfattigdom. Brister i näringslära. Oförmåga att planera sitt liv och sina inköp.

  Att äta på McDonalds är MYCKET dyrare än att laga mat hemma. Och MYCKET ohälsosammare. Havregrynsgröt, risgrynsgröt, blodpudding, makaronpudding, fisksoppa, omelett etc. blir mycket billigare. Men det kräver ju såklart lite engagemang..

  Det är inte heller någon mänsklig rättighet att röka/dricka alkohol. Vill man skicka sin unge på en skolresa så ser man till att pengarna räcker till det. Det enda hon behövde göra var att dra ner lite på sitt missbruk. Men det ville hon inte. Hon blev ARG istället…

  Varför måste JAG som skattebetalare dra ner på något för att gynna hennes unge, när hon själv inte är beredd att göra det för sitt eget barns bästa?

  • När det gäller barnfattigdom så arbetar följande organisationer med det Kyrkans diakoni, Rädda Barnen, Fryshyset ( genom projektet barn till ensamstående mammor ) Stockholms stadsmission, Frälsningsarmen, Bris, ( finns säkert dom jag missat ). Barnfattigdomen kan väl knappast vara ett hittepå av vänstermänniskor eller tror du att alla dom ideellt arbetande människorna i dom organisationerna jagar hjärnspöken på sin fritid.
   Droger och hemlöshet: Visst finns det mycket problem kring drogerna. Men jag pratade med en socialchef i en rätt välmående kranskommun till Stockholm, som jag anser vara en rätt tillförlitlig källa. Kommunen hade 27 barn placerade med föräldrar på härbärge samt ett antal på hotell som jag inte minns siffran på. Hade det varit droger inblandade där så hade det väl varit närmast tjänstefel att kommunen inte tagit hand om barnen och fosterhemsplacerat dom, så jag utgår från att det handlar om ekonomi.
   När det gäller hemlösa barn så träffade jag personligen två tjejer som arbetade med det projektet här. https://kajsalisasblogg.wordpress.com/2011/11/17/kajsalisa-goes-vintage/ (länk).
   Sen vet inte jag vad du får Mc Donalds ifrån. Om du tänker dig en sjuk, arbetslös eller deltidsarbetande ensamstående mamma som har tre barn att försörja på lön och bidrag på cirka 11000 i månaden så skall pengarna räcka till livets nödtorft, hyra mat och kläder ( barn växer faktiskt ). Totalt skulle en middag då kosta med en Big Mac meny till henne och till två barn samt ett happy meal till den minsta totalt 210 kronor. Tror du verkligen att den familjen äter sina middagar på Mc Donalds. Troligtvis är det något nytt rykte för att klanka ned på fattiga, dom är så korkade så dom äter onyttig mat också.
   Varför du skall vara med och betala. Du och jag är med och betalar för politikerpensioner, EU-bidrag till bönder, jagandet av medelklassens dammråttor i hemmet via hushållsnära tjänster, medelklassens barns olika fritidsaktiviteter som dom här ungarna inte har råd att delta i. Sen är det så att hur många vagnar som man än kopplar av ett tåg så är alltid en vagn sist. Jag kanske får vara med och betala för dig någon gång. Jag har varit med om tillräckligt många varsel för att se hur hårt arbetande människor kan drabbas.
   Om det inte nu är så att du själv sitter inbäddad i bomull med hög fallskärm från näringslivet politikerpension eller något annat, då kan man ju kosta på sig att vara ego.
   Vill du ändå inte betala så finns det faktiskt andra som är beredda att ställa upp. Läs det här inlägget https://kajsalisasblogg.wordpress.com/2011/06/09/lat-dom-ata-kakor-del-2/ nynazisterna försökte i somras anordna ett litet HitlerJugendläger för fattiga barn med ariska föräldrar.
   Fattiga människor är en otroligt bra rekryteringsbas för politisk och religiös extremism, samt för kriminalitet. Den sortens samhälle vill i alla fall inte jag leva i.

 2. Du såg inte själv programmet –eller?
  Bris erkände själva att de inte hade kollat siffrorna från Rädda Barnen – alltså de påhittesiffrorna som Josefsson ifrågasatte. Bris haden ”ingen anledning att ifrågasätta Rädda Barnen”. Inte heller de politiker som intervjuades. INGEN ifrågasatte Bris därför att de inte kunde tänka sig att Bris kunde ljuga i en sån viktig fråga.
  Majblommans generalsekreterare Lena Holm tycks inte förstå sig på statistik. Hon måste ha blivit kvoterad till sitt jobb. Hon kunde inte förklara några siffror – trots att hon påstod dem stämma.
  Stockholms stadsmission har själva blivit granskade och hyser säkert agg gentemot Josefson som avslöjade att ledningen delade ut attraktiva lägenheter till sina släktingar i Gamla Stan. Lägenheter som skulle ha gått till fattiga människors väl och ve. Men att vara fattig i Sverige tycks vara väldigt relativt när det gäller bidragspengar och vilka som får ta del av dem.
  Jag har inget personligt motiv att kränka de ”fattiga”. En del som anser sig vara fattiga gör det helt på egen hand genom jämförelser som måste kännas stötande för dem som verkligen saknar pengar och inte lust att arbeta/göra rätt för sig.
  Annika Sunbaum-Melin i dagens Aftonbladet är en av dessa som kränker och vrider på sanningen om de ”fattiga” i dagens Sverige. Hon räknar sig själv till de behövande TROTS att hon åtminstone bitvis har haft relativt stora inkomster. Dessa inkomster har hon sedan spenderat på krogbesök, alkohol, tobak, ormskinnsstövlar, unga älskare, utlandsresor, häftiga semestrar etc. Nu vill hon att VI som inte har gjort något av detta ska öppna våra plånböcker och tycka synd om henne.
  Nej tack, säger jag. Ska hon ha sina barn boendes hos sig även i framtiden då ska hon ha en förmyndare, förvaltare, god man som tar hand om hennes ekonomii. Hon själv är inte kapabel att sköta den på egen hand.
  Men då är ju inte problemet att det saknas PENGAR i hennes familj. Det saknas FÖRMÅGA – och då blir också lösningen en annan.
  Det är detta jag menar med mitt förra inlägg. Att ofta pratar man om att de fattiga saknar pengar – när problemet visar sig sedan vara att de vuxna inte kan handskas med pengarna. De är själva som små barn som inte kan planera för framtiden, inte spara, inte tänka på någon annan än sig själva, inte prioritera sina barns behov etc. Men ändå anser de att de har en himla massa rättigheter – och vissa andra skattebetalare tydligen endast skyldigheter.
  Det finns inga barn som inte kan åka på en klassresa pga att det inte finns tillräckligt med pengar i familjen. Men det finns säkert en hel del som inte kan pga att deras föräldrar prioriterar sina egna behov gentemot barnens skolresa.
  Det finns inte heller NÅGRA barn i Sverige som inte kan följa undervisningen i ett klassrum därför att de inte ser tavlan och deras föräldrar inte har råd till ungens glasögon.
  Jag blir så äcklad av tanken att vissa människor helt kallhjärtat kan utrnyttja andra människor goda hjälrta och vilja att hjälpa de nödställda till sina egna egoistiska karriärssträvan eller viljan att prioritera sig själva – och sedan få bidrag till barnens behov.

  • Svar ja, men har du sett hela? I stort sett alla som medverkar håller ju med om att dom här kampanjerna varit dåligt skötta, men skall vi däremot då dra slutsatsen att problemet inte finns.
   Utgår vi bara från att kampanjerna inte stämmer, så finns inte hårschampo, smink, modekläder och allt annat man sett dåliga marknadsföringsjippon över heller. Sen att organisationerna lagt resurserna på fel saker är ju högst beklagligt. Dom kunde ju lagts på glasögon och vinterskor istället. Lyssna lite på vad den före detta chefen hos Rädda Barnen Lars Carlsson säger 48 minuter in i programmet som förklarar det här. Kampanjen var dålig men problemet finns trots allt.
   Trots allt arbetar det människor inom dom här organisationerna med att dela ut kläder och bidrag till behövande, dom skulle knappast göra det om det inte behövdes.
   Om dom här organisationerna lagt pengarna på fel saker tycker jag det är helt riktigt att undersöka detta, eftersom jag själv är bidragsgivare till Rädda Barnen Vad jag däremot reagerar över är när han springer runt i ett bostadsområde med flyktingar och letar fattiga, för att på något sätt försöka bevisa att problemet inte finns. Tänk dig själv om du kommer som flykting från ett krigshärjat land och SVTs värsta skjutjärnsjournalist och sticker en mikrofon under näsan på dig, vill du visa dig otacksam då ?
   Skulle han varit mer nyanserad så hade han väl tagit en diskussion om hur dom barnen som bodde där skulle komma in i det svenska samhället även om mamman verkar nöja sig med mat för dagen och tak över huvudet.
   Sen när det gäller Annika Sundbaum Melin så måste jag säga att om du inte är väldigt insatt i hennes personliga ekonomi, eller råkar vara en av dom unga älskare som du påstår att hon bränt pengar på, så tycker jag att det du kläckte ur dig var ett riktigt jävla lågvattenmärke.

 3. Jo, jag hävdar att ifall något barn i Sverige inte får mat hemma så beror det inte på att det fattas pengar utan att föräldrarna inte är kapabla att ta hand om ungen.

  Blodpudding kostar en tia. Det räcker för två, tre ungar under en middag. Samma sak även med andra rätter.

  Jag påstår vidare att det inte finns en endaste unge i Sverige som inte kan gå i skolan för att han eller hon inte har glasögon.

  Att något barn har fått vänta en stund på sina glasögon är en annan femma. Det har vi vuxna också fått göra ibland. Men det är inte samma sak.

  Om Rädda Barnen skulle investera i dessa (få) barns behov av glasögon istället för att lägga pengarna på värdelös och vilseledande marknadsföring – då skulle definitivt inga barn behöva vänta på sina glasögon. Men Rädda Barnen gör precis som de rökande/krökande föräldrarna: de prioriterar fel.

  Och visst är det så att schampon finns trots att den inte har samma egenskaper som den är marknadsförd att ha. Men då pratar vi ju om två olika produkter.

  Och det är precis samma sak med barnfattigdomen. Det finns barn vars föräldrar prioriterar fel. Dessa barn blir lidande. Men det är inte samma sak som att dessa föräldrar behover mer bidrag. De behöver istället mer utbildning i ämnet vad det betyder när man är förälder och vilka konsekvenser det blir för en ganska lång tid framöver om man väljer att skaffa barn.

  • Tja, folk som börjar hävda saker brukar oftast få slut på argument och själv har jag väl sagt det jag har att säga, förutom mina egna erfarenheter.
   Jag har under flera år varit scoutledare. Varje år har samma sak hänt. Barn som varit överentusiastiska över att åka på sommarläger kommer i sista stund och säger med en klump i halsen att dom inte skall med. Dom skall åka bort den veckan på semester. Ändå vet jag att dom går hemma hela sommaren och vad kan jag göra ? Skulle ungarna eller föräldrarna säga rätt ut att dom inte har råd, så kunde jag kanske kontakta socialen eller skolan, för att lösa det. Men stoltheten sitter för långt inne för att utom i yttersta nödfall be om hjälp. Det här borde även Janne Josefsson inse när han sticker mikrofonen under hakan på folk.

   En veckas scoutläger är oftast billigare än att åka på kollo, samtidigt har jag haft barn och ungdomar som har svårt att hänga med på hajker och p.g.a skidresor, resor till Thailand med familjen och annat. Så ser rättvisan ut hos barnen i det här landet idag, kom nu inte och påstå att du vet hur dom barn jag personligen känner har det.
   Förövrigt skulle vi alla planera vår ekonomi och familj för att hamna utförsäkrade i fas tre, så skulle hela samhällsekonomin kollapsa och vi skulle dö ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: