• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

ALLT ÄR HISSKNAPPARNAS FEL

Nej, jag påstår inte att allt var bättre förr men ………..

En bit ifrån mig bor en kompis som jag hälsar på ibland. Ett sjuvåningshus troligtvis byggt i slutet på 50-talet. När man kommer in i trapphuset är det rätt slitet, det är säkert ommålat, men hissen med sin gråa ståldörr och 50-talsinredning i trä, där passagerarna under decennier ristat in meddelanden med nycklarna är säkert original.

IMG_2552

En sak som fascinerar mig är hissknappen, istället för hit så finns det två knappar hit och ned. Den som byggde den här hissen på 50-talet hade tänkt till lite, varannan resa går ju från bottenplanet alltså är det mest praktiskt om man trycker ned hissen så nästa person som åker slipper stå och vänta. Jo jag har kollat med morsan som växte upp i närheten, visst tryckte man ner hissen efter sig, både barn och vuxna gjorde på det viset. Stod hissen mitt i huset så tyckte dom som bodde i trappuppgången det såg illa ut. Själv vill jag inte kalla det här för uppfostran, låter så folkpartistiskt, omtanke är ett finare ord.

Hit ut till förorten flyttade barnfamiljerna i sina Volvo PV från slitna innerstadslägenheter med ett rum och kök på 50-talet. Allt var nytt och fräscht, tvåorna med alla bekvämligheter upplevdes som stora och folkhemmet blomstrade. Alla skulle få det bättre och ingen skulle lämnas efter. Man brydde sig om varandra och tryckte ned hissen efter sig, av ren omtanke, fast man inte ens blev gillad på facebook för det.

IMG_2551

Sen hände något fruktansvärt

Något ljushuvud kom på att det räckte med en hitknapp, folk kunde inte längre tycka ned hissen efter sig, det gick långsamt men omtanken försvann och folk brydde sig inte om varandra längre. Folkhemsideerna, om att vi alla skulle få det bättre byttes mot egouppfattningen jag skall ha det bättre. I lägenheten satt någon och grät för att han blivit av med jobbet, i lägenheten bredvid satt ett ego och var glad över det, eftersom börsen hade reagerat positivt på det och pensionsfonden gått upp. Allt skulle bli privat, snöskottningen blev sämre, folk blev arga för att det inte var skottat utanför just deras port, men ville inte vara med och betala för att det skottades hos andra. Bostadsbrist, arbetslöshet och barnfattigdom började breda ut sig.

Där står vi idag och har blivit riktiga superegon allihop. Vi hatar varandranätet, men har man en stor blogg och tjänar pengar på att hata andra, så är man duktig och kallas entrepenör.

Jag undrar vad det står på hissknapparna i dom nya hus som byggs utanför tullarna, där lägenheterna kostar 5 miljoner och hela ytterväggen i vardagsrummet är ett glasfönster.

MIN eller SKALL HA ! kanske.

Tycker faktiskt att vi lagstiftar att alla hissar skall ha en nedknapp, sen kan vi börja den långa vandringen tillbaka till ett samhälle där folk bryr sig om varandra.

Naturligtvis får alla bostadsrättsinnehavarna dra av ombyggnationen enligt ROT så deras egon blir nöjda.

KajsaLisa

Annonser

10 svar

 1. Bättre förr.. Jodå för näst sista året på 50 talet föddes jag 🙂 Och nu till hiss åkande: Min förra arbetsplats där kom en filur på med en hiss på en kemavdelning. Att han alltid tog trapporna de tre våningar ned (industrivåningar) Och alltid hissen upp. Så Tord la ett förslag att hissen alltid skulle gå till bottenläge efter användning. Smart va? (det var inte svårt att ordna)

 2. Vad det står på hissknapparna? Tja, hit och bort kanske? Ang Dublins sk farliga områden,.cykelhjälmen på för turister från folkhemmet, eller rattmuffen om man så vill, det är ju farligt att leva farligt,.men kan vara jävligt kul ibland, eller hur?

 3. Det är de små sakerna som gör det.

 4. Jag tror faktiskt inte att folk har slutat att vara omtänksamma längre. . Här i min Bostadsrättsförening tycker jag att vi brukar vara ganska omtänksamma av oss. T.ex Senast när jag skottade av balkongen och av misstag råkade skotta med mina vita foppa tofflor som stod kvar på balkongen som jag dessutom inte märkte följde med när skottade. . Hade min granne som fått skorna hos sig ställt dem på trappan hos mig. Detta är bara ett expempel på omtänksamma grannar 😉 Vilket konstigt ställe det måste vara där i Huvudstaden…

 5. I vissa hissar funkar det att trycka på knappen för bottenvåning efter att man öppnat hissen för att gå ut. Sedan när man stänger den så åker den ner! Så gör jag ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: