• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

REFLEKTIONER VID ETT ÖVERGÅNGSSTÄLLE EN LÖRDAGSNATT

Veckans fototrisstema är reflektioner, inlägget kommer att handla om reflektioner man  vill ha och reflektioner man inte vill ha. Den här veckan lägger jag in en fortsättning på förrförra fototrissen om ljus. Efter att jag virvlat runt på Kungsgatan i regnet och fotat neonljus, övergick  det i störtregn så jag  tyckte inte det räckte med att ha kameran i en fryspåse, dessutom rann vattnet från kanten på sydvästskärmen, så jag inte kunde se ett skit genom hålet i påsen jag gjort för den optiska sökaren.

Men ge upp så fan heller, sökte skydd under taket vid ingången till Cerverabutiken i hörnet Kungsgatan Sveavägen. Utsikt över en av stans mest trafikerade gatukorsningar, nu kunde jag dra ut kameran ur påsen, ( den var lite våt, men inte dränkt ) pilla på alla knappar och experimentera i lugn och ro.

reflektioner

Undrar egentligen vad det är som får mig att syssla med dom här vansinnigheterna. Troligtvis samma känsla som när jag fotar rockkonserter. Jag försöker få kontroll över ett kaos som egentligen är helt okontrollerbart. Istället för rockstjärnor som rör sig över scenen med snabba rörelser i ett okontrollerbart ljus av blinkande spottar, har vi fotgängare som skyndar undan regnet i sken av trafikljus och neon. Man får kasta en massa bilder för att få några bra.

DSC_2352 (kopia)

På rockkonserterna, dyker det ofta upp en hand med spretande pek och lillfinger mitt på bilden. Det stora problemet här är att regnet reflekteras som stora genomskinliga draperier runt ljuspunkterna, ser ut som någon hängt upp gamla nylonstrumpor ungefär, skitfult. Men i den här bilden blev det snygga cirklar istället, troligtvis för att den blev lite överexponerad. Jag tänkte först slänga bilden, men efter att jag dragit ned ljus och exponering i datorn och ökat kontrasten, blev jag rätt nöjd. Fotgängarna badar i ljus och reflexer, men tyvärr också i vatten .

DSC_2348 (kopia)

Man kan ju skära bort nylonstrumporna som jag gjort i den här bilden, blev ju inte så mycket reflektioner kvar, men hon kanske reflekterar över att det börjar bli blött om fötterna. Bilden visar kanske hur mer normala människor, alltså inte sådana som mig upplever den här natten. Lite vardag …. nej Lördagsrealism menar jag ju.

DSC_2350 (kopia)

Men efter att jag experimenterat ett tag gjorde jag en upptäckt, dom röda reflexgardinerna från rödljuset på andra sidan gatan hamnade framför dom som skulle gå över den. Reflektionen låg alltså inte runt ljuspunkten utan närmare mig. Testade att skjuta bort den med den lilla uppfällbara blixten på kameran och det lyckades, den här bilden är tagen från exakt samma punkt som den första och det regnar lika mycket. Vilken skillnad det blev, kolla reflektionen från rödljuset. Har testat vidare och det blir bättre, men fungerar inte fullt ut. Tyvärr smaschade jag mitt polarisationsfilter till kameran för ett år sedan, men det är kanske det som är lösningen på problemet. Får köpa ett nytt och fortsätta experimentera.

EN SISTA REFLEKTION

dsc311Lägger in en extra bild som ren säkerhet. Ifall det någon som funderar på att själv experimentera med dom här vansinnigheterna mitt inne i stan när det regnar och är beckmörkt.

Du ser precis lika mycket av omvärlden genom kameraobjektivet som bilisterna ser av dig bakom vindrutetorkarna och tyvärr så deltar dom inte i din kreativa experimentvärld.

ANVÄND REFLEXER SÅ DU SYNS !

Är du dessutom rädd om kameran finns det goda chanser att du får uppleva resultaten på din datorskärm. Så nu är det bara att köpa ett filter och invänta vårens eländesväder. But until then I have to miss the misery.

Halestorm, passande namn på bandet förresten, undrar hur det blir om man fotar i mörker neon och hagelstorm.

Måste undersökas 🙂

KajsaLisa

Annonser

60 svar

 1. Snygga bilder och bonusbilder riktigt läcker!
  Reflexer ska man använda så man syns…
  Ha en fin söndag!

 2. Ja herregud vilken skillnad det blir med reflexer på i mörker. Borde vara lag på det. Ha en fin Söndag! 🙂

 3. En härlig triss i ord och bild, gillar dina reflektioner och att bilderna är snöfria;-)
  Ha en bra dag;-)
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2012/12/07/9119542-fototriss/

 4. Snygga reflektioner.. Det blev verkligen skillnad på första och sista bilden med lite blixtljus.
  Tack för kommentar hos mig. Jag släpade ut hallspegeln i snön för att få småfåglarnas reflektioner :).

 5. Som att få tänka som du en stund 🙂 Gillar dina reflektioner både i ord och i bild!
  http://provtyckningar.blogspot.se/

 6. Intressanta reflektioner i en Stockholmsnatt. Stadens ljus reflekterar fint mot de blöta gatorna.

 7. Jösses! Vad det regnar 🙂

 8. Härliga bilder i ett tråkigt väder. Mittenbilden är suverän! 🙂

 9. Fina reflektioner, både i bild och text. Ha en bra dag!

 10. Ja, det låg mycket umbärande bakom de bilderna. Men nattreflektioner kan bli fina om man är stadig på hand. Tack för din kommentar!

 11. En helt underbar redogöresle från en kvinna i sydväst på Kungsan 🙂 Bra kämpat! Och vad gör man inte för fotokonsten? Du gjorde det bra som gick iland med allt elände 😉

 12. Riktigt coola gatubilder. Jag provade att kolla på vidoklippet men det funkade inte. Ska prova igen sedan.

 13. Härliga blöta bilder, ett paraply är ett måste!

 14. Vad duktig du är som inte ger dig att få bra bilder. Det fanns tillfällen när solen tittar fram men det blir inte de bästa bilderna. Men jag gillar skuggorna som blir. Ha de gott.

 15. Alltid lika kul att kika på dina bilder. Det såg blött, ruggigt och förfärligt kallt ut…

 16. Nästa sommar?! Bilderna tog jag igår 🙂 Så jag kanske går tillbaka nästa gång jag åker dit, för då kommer systemkameran vara med.

  fin triss du bjuder på 🙂

 17. Men jistarns du får mig faktiskt intresserad av att ge mig ut och fotografera vid nästa regnväder…..så läckra bilder….tur att det är snö nu så att jag sansar mig :-))
  Jo jag såg att du fotograferat i snöovädret också.

  Finns det inte ett sådant där regnskydd att köpa till kameran – hör för mig det?

 18. jättehärliga bilder på det reflekterande ljuset och reflexer borde alla använda sig av
  kramar

  • Passar på att köra lite trafiksäkerhet, man förstår inte hur bra dom är innan man själv satt sig bakom ratten, men sen gäller det ju att komma ihåg det när man är ute och går också.

 19. Det blev ju lite speciellt och annorlunda. Vet att jag vet inte varför, men klantade till det med inlägget denna blev ett gammalt o sen rätt. Tack för att du hittade. Skyller på datorn o den nya snabba plattan på Acers laptop!
  Ha en bra vecka!

 20. Häftigt! Och informativa reflektioner… alltid trevligt att kunna lära av andras erfarenheter – i synnerhet om de var så svårvunna som dina! 🙂

 21. Som vanligt har du skapat en intressant fototriss, både med bilderna och texten, tycker att den nedersta bilden med det röda trafikljuset, blev hur bra som helst.

 22. Hehe, har just skrivit om tågnördarna i din förra triss, men det är ju lika roligt med din nördighet i jakten på den perfekta bilden. Inser att jag gillar rött ljus mer än grönt ljus i alla fall så här i foto …
  Står du i samma korsning nu och fotograferar snöhögarna?

 23. Många reflektioner i dina fina bilder, bra trissat!

 24. great reflections! 🙂

 25. Intressanta reflektioner i ord och bild. Ibland måste det till lite tänkande och trixande för att bilderna för att få ett bra resultat. Snygga regniga reflektioner 🙂

 26. Sv: hoppas att du fick sovit gott till en tidig måndagsmorgon
  kramar

 27. Där fick du en riktigt bra reflekterande triss !!!

 28. Riktigt tjusiga reflektioner. Lyckad triss…

 29. Snygga reflektioner! Vilket rött sken i sista bilden! Och självklart har vi reflexer i mörkret 🙂

 30. Jättefina bilder. Finns verkligen känslor i dem! Tvåan är min favorit. Ska hon gå, eller ska hon stanna? Eller ska hon rent av vända om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: