• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 6 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

LITE SMISK STOPPAR FARSOTEN

För rätt många år sedan läste jag Dick Harryssons bok om digerdöden. Pesten härjade i Europa, en sekt på frammarsch blev falangisterna. Dom ansåg digerdöden var ett straff från Gud och det enda sättet att få stopp på den var bot och bättring. Falangisterna drog runt  i stora grupper i Europa, hade massmöten utanför kyrkorna där dom piskade sina bara överkroppar.

Alltså, visade dom Gud att dom var beredda att plåga sig själva så skulle Gud ta bort sjukdomen.

I dag har falangisterna i Europa återuppstått, men nu har dom kostym istället för bar överkropp,  piskar andra och ersatt Gud med marknaden.

Vi är så nära lösningen, bara vi skär ner lite till i vanligt folks plånböcker löser det sig. Hela Europa väntar med spänning på att Grekerna skall bli så fattiga så dom har råd att betala sina skulder. Efter IMFs hårda bantningskrav ligger arbetslösheten på 25%, det har skrikits om nedskärningar, utförsäljningar av gemensam egendom och sänkta pensioner för att dom skall få nya nödlån. Att få ett fungerande skattesystem och framför allt att dom rikaste skall vara med och bidra har knappast varit prioriterat. Vad man aldrig tänker på är att den så kallade marknaden får sitt bränsle av alla oss europeer som konsumerar. Man skär snart ned på allt i alla länder i väntan på att vi skall bli tillräckligt fattiga för att få råd att konsumera.

Men det som hotar företagen är inte vår fattigdom utan våra alldeles för trygga anställningar och våra alldeles för höga löner.

Vi ser nu resultatet, nu har även SAS slagit in på den linjen.  När jag skriver det här så har man i alla fall inte gått med på sänkta löner. Visst gjorde VDn en symbolisk gest och sänkte sin väl tilltagna lön från 10 till 8 miljoner om året, vilket fick VDn på Norwegian Air att skratta. Själv tjänade har 1,5 miljoner och på åtta miljoner drog han runt hela företagets administration. Att VDn blev något mindre överbetald är en klen tröst för en bagagehanterare på Arlanda, som tjänar 22000 i månaden, men nu kanske han slipper få sin lön sänkt.

Funderar på att åka utomlands i vinter men SAS blir det inte, ett alltför osäkert kort. Det här kommer säkert att hända igen, även om aktien tog ett skutt på börsen så Wallenbergarna blev lite rikare en stund.  Vi kommer snart att få höra att det räckte inte, man tog i för lite. Den så kallade marknaden håller nämligen på att gräva sin egen grav i övertygelsen om att :

När alla företag har världens rikaste kunder och världens fattigaste anställda är himmelriket nära.

KajsaLisa

När jag skulle släppa inlägget upptäckte jag den här artikeln i SVD  Styrelsen behåller sina feta arvoden oförändrade. Väntar man sig att ett företag i kris skall överleva med ett sånt ledarskap.

Annonser

2 svar

  1. Och så slutade det hela med att de anställda ”räddade” SAS med lägre lön och längre arbetstid. Frågan är om detta ska stå modell för kommande avtal på arbetsmarknaden. Jag känner ett sting av oro.

    • Visst kommer dom att försöka, men det gäller att hålla emot. Själv är jag övertygad om att SAS kommer att vilja köra samma race om ett tag igen, då visar dom ju själva att det inte hjälpte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: