• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

CORPORATE BULLSHIT BY THE SEA

I helgens Bokbloggsjerka så frågar Annika om det finns någon titel man går igång på antingen positivt eller negativt.

I min ständiga serie underhållande facklitteratur, så har jag en titel som triggar mig åt båda hållen.

Corporate Bullskit av Lars Melin. Eller Företagsskitsnack om man översätter till svenska.

En massa slipsnissar som i föreningen för inbördes beundran vräker ur sig dom senaste näringslivsflosklerna ger mig kvälvningar, men samtidigt så signalerar titeln att författaren driver med alltihop. Jag tror det finns ett genuint språkintresse hos alla oss som skriver eller läser mycket. Hur används språket, vilka signaler sänder det ut, hur utövar man makt och stänger ute andra med det. Författaren går igenom  näringslivsfloskler, förklarar hur man får glasklar statistik att betyda något helt annorlunda än den visar och andra sätt som makthavare kan svänga sig med ord.

Tyvärr så berättar han att det här är otroligt trendigt. När folk längre ner i organisationen börjar använda uttryck som ta höjd, kärnverksamheten eller humankapital så anses dom orden passe` uppe på toppen och ersätts med nya statusfloskler. Boken är tyvärr inte uppdaterad på länge, så orden i den är alltså omoderna, men sanningen bakom finns kvar.

Är man själv insatt i språket och fruktansvärt trött på att sitta på informationsmöten för att lyssna på mumbo jumbo, av någon föreläsare mot en bakgrund av färgglada powerpointstaplar, så rekommenderar han floskelbingo.

Man kan på en avdelning gå ihop några stycken, satsa en hundring och göra spelbrickor med floskler som bockas av vartefter föreläsaren kläcker ur sig dom.

Fem floskler i rad vinner.

Att kalla den här lilla pocketen rolig är ett understatement, den är mer så man nästan skrattar ihjäl sig.

För sådana som mig som sysslar en del med satir, så är den dessutom en källa att ösa ur. Jag kommer snart att starta en serie om skrivande i bloggen, som bygger på skrivsidan pennfajten, där jag deltog över ett år. Lägger ut ett exempel som jag skrev inspirerad av den här boken.

CORPORATE BULLSHIT BY THE SEA

Fokus tänkte han, måste hålla fokus.

Hans fokus var nu koncentrerad till till den övre delen av hans fingrar, som allt mer domnade klamrade sig fast i kajkanten vid Strömkajen.

Fokus var det han inte haft, när han stressad kom springande förbi Grand och försökt kliva på en landgång, som redan var indragen. Efter att han hasat ned med ryggen mot kajkanten, hade han blivit hängande på armbågarna, sen hade han blixtsnabbt vänt sig om, fått ett grepp med ena handens fingertoppar och blivit hängande.

Han vände på huvudet, försökte se den vita skärgårdsbåten med den svarta skorstenen, som skulle tagit ut honom till Waxholms hotell. Där skulle han ha en eftermiddagsworkshop med ledningsgruppen för Scandor Finans. Den hade rundat Skeppsholmen och försvunnit bakom dom gamla 1800-talshusen.

Med den blåa himlen och det svarta Katarinaberget som fond kunde han se Djurgårdsfärjan som stångade sig in mot kaj, genom en flock fritidsbåtar, nyss utsläppta från den betonggråa Slussen på sin väg mot våtbete ute i skärgården.

Stockholm är vackert på sommaren, men utsikten in i en betongkaj var inte inspirerande för ”trouble shooting”. Som delägare i Ankarsten Management Coaching borde han ju se den uppkomna situationen som en utmaning.

Visualisera, tänkte han. Måste gå utanför mig själv och se problemet. Det gäller att visualisera.

Han såg sig själv hängande i sina beiga chinos, den blåa Gantsskjortan, den v-ringande Tommy Hillfingertröjan, som fortfarande hängde nonchalant över axlarna och hans solbrända underarmar, som han fått under en tvåveckors semester på Fidjiöarna. På fötterna satt hans nyinköpta seglarskor av märket Henry Lloyd som han visualiserade delvis under vattenytan, eftersom hans Paul Smithstrumpor började bli våta.

Han var noga med sitt utseende, ville utstråla en vinnande attityd när han träffade sina kunder och en solbränna mot en lagom dyr cashualklädsel fulländade det under sommarmånaderna.

Tyvärr hjälpte det inte, kajkanten skapade inte den miljö som gav honom utlopp för sin kreativitet och kompetens.

Men han fortsatte sin påbörjade ThinkTank. Under dom senaste två åren hade han varje kväll skrivit upp tre bra saker om sig själv och läst dom högt, innan han gick till sängs. Kompetens, flexibilitet och resultatinriktad, men tyvärr fanns inte armstyrka med på listan, då hade i och för sig problemet nog varit löst nu.

Vad var det han brukade säga, när han stod där inför bolagsledningarna med Power Pointen.

”Ibland måste man få medarbetarna att lyfta sig i håret för att uppnå målen.”

Nej, han var nyklippt.

”Man kan inte alltid stanna i det gamla, man måste våga släppa taget.”

Tanken slog honom, släppa taget och bara hel kaxigt simma iland någonstans Tyvärr hade han inget ombyte med sig, eftersom han tänkte ta kvällsbåten tillbaka för att avnjuta en skaldjursplatå på Sturehov. Dessutom låg hans nya iphone i bröstfickan på Gantskjortan, den stod i och för sig på firman och hans höga timtariff gjorde att det knappast var ett ekonomiskt problem. Men i den hade han lagrat alla halvdåliga vitsar, han tänkt smyga in i föredraget, ifall någon i Scandor Finans ledningsgrupp såg ut att vara på väg att somna.

Men samtidigt kände han en viss stolthet över sig själv. Han hade inte släppt det ursprungliga målet att hinna ut och genomföra sin workshop. Han blev helt enkelt tvungen att situationsanpassa och dela upp målet i flera delmål. Det första blev att behålla greppet över situationen.

Delmål två blev att ropa på hjälp.

KajsaLisa

Annonser

14 svar

 1. Näringslivsfloskler får mig att resa ragg, rulla med ögonen och faktiskt må fysiskt illa. Men roligt är det 🙂

 2. Hi hi, armstyrka står nu på min lista;)
  Det var inte en antikaffär, utan en ”fina saker affär”, vilket innebär att det inte är antikpriser=))

 3. Den titeln lät bättre på engelska än den hade gjort på svenska 🙂

 4. Ja. Det gäller att ha någon substans i det man säger.

 5. Jag spelade floskelbingo i tysthet för miug själv på många möten. Så håller man sig vaken i alla fall.

 6. Låter som en intressant bok! Vill gärna lära mig några uttryck som jag kan irritera min omvärld med 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: