• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

JAG ÄR ETT OKONTROLLFREAK

Träffade min psykiatriker i förrgår

”Vi sa ju att du skulle ta några bilder med din kamera för att hitta din personlighetsstörning” började han.

Jag räckte över ett par rätt färska bilder.

”Vad är det här, studsande vattendroppar, färger och  mörker ?”

”Neonljus mitt i natten i spöregn inne i city” svarade jag

”Ja men den här då ? Suddiga människor med något långt på magen och en massa färger igen och så rök dessutom.”

”Royal Republic, Rockkonsert på Debaser Slussen förra fredagen.”

Han såg allvarligt på mig, ”Kajsa” började han, ”jag har behandlat en massa kontrollfreak, men du är det första okontrollfreaket jag stött på. Du verkar dras till kaos och sånt som är totalt okontrollerbart.  Springer runt och fotar en massa saker du inte kan ha kontroll över alls. När städade du hemma sist ?”

”I juni 2009″ svarade jag,” jag är helt säker, det var samma helg som jag klippte gräsmattan. ”

”Kajsa nu gör vi så här. I helgen har Fototriss temat så ser det ut där jag är just nu. Ta med dig kameran, åk in till Debaser Medis istället och fota Bullet från Växjö, men försök att ha kontroll över situationen sen lägger du ut bilderna där så skall jag analysera dom till nästa gång.”

Jaha, hej och hå, nu blir det höstig rock and roll i trissen för det har psykiatrikern bestämt. Men varför inte, man går in på in mörk rockklubb och höstmyser lite. Fredag kväll kan väl räknas som just nu, skulle alla trissare följa regeln exakt, så skulle det ligga hundra dataskärmar gånger tre ute på trissen, för det är ju där dom befinner sig just nu när dom lägger ut bilderna.

Kontroll var det, kör som vanligt. Manuell inställning max bländaröppning och trixa med tiden. Har ingen kontroll alls, allt rör sig, ljuset växlar färg och styrka varannan sekund, sen alla som headbangar förbi objektivet och sticker ut händerna framför kameran. Men på den här bilden så blev det rätt bra. Jag får nog snacka lite med grabbarna så dom blir mer kontrollerade.

Nu gör vi som jag sa grabbar, vi använder tredjedelsregeln. Vi delar in bildytan i tre fält vertikalt och tre fält horisontellt, sen ställer ni er i skärningspunkterna. Blir skitsnyggt, estetiskt och ordnat. Ja ja, jag vet vad jag lovat, jag skall laga ärmen på din skinnjacka, bara du håller ner huvudet så du ligger i skärningspunkten.

Slänger in jackan till morsan och skickar bilden till psykiatrikern så blir alla nöjda. Men var nu då ?

För i helvete slå av rökmaskinen !

Så där grabbar, nu börjar det likna något.  Mitt under loggan och inga gitarrhalsar som skymmer ansiktena, snyggt.

För att ända skapa lite höstkänsla,( sorry Helena på fototriss det blev ju inga höstlöv ) så lägger jag in en video. Lite motorcykelåkande på småländska höstvägar och lite höstmys framåt kvällen med brinnande oljefat, som värmer i den fuktiga kyliga höstluften. Om ni kollar videon förstår ni varför dom är så svåra att fånga på bild.

Jag har skrivit en svensk text till Stay Wild, Stå Still heter den så blir det lite mer ordning.

Men jag föredrar nog kaos i alla fall  🙂

KajsaLisa

Annonser

58 svar

 1. Älskar verkligen hur du bjuder på dig själv, du skriver så jäkla roligt, dina foton är kanon också!

 2. Fin triss! 🙂 Ingen aning om vem dem är dock!

 3. Snygga höstfärger i Bulletloggan :). Kul triss!

 4. Underbar triss!
  Snygga konsertfoto.
  Ha en bra dag!

 5. Precis som vanligt, så är det ovanliga trissar vi får se hos dig – när vi andra fotar höstlöv är du mer kreativ och väljer något annat. Bra jobbat! Hoppas allt är bra med dig.

 6. Tack, ja jag fundera länge om jag skulle välja den bilden på vattenpölen eller om jag skulle välja en av dem där man såg det var en vattenpöl, men kom fram till jag gillade den mest 🙂

 7. Härliga bilder och underhållande text, jag skulle nog behöva hörselskydd om jag var på plats;-)
  Visst ger mörkret lite höststämmning, en udda och läcker triss;-)))
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2012/10/13/8807912-fototriss/

 8. Riktigt snyggt! Höstfärger och ordet ”bullets”. Får mig att tänka på älgjakt i storstadsjungeln.

  Ha de gott! .

 9. Hahaaaa underbart rolig läsning! Tack! Ha en fin dag! 🙂

 10. Det är livat där du är 🙂 Löv finns det så det räcker hos oss andra 😉

 11. Kul och annorlunda vinkling på veckans uppgift. Gillas

 12. Kanonbilder, jag skulle nog tolka dem positivt om jag var läkaren ;0)

 13. Uppfriskande bilder efter alla höstlöv! Och vilken upplevelse! Så roligt att läsa din text.

 14. Härliga bilder. Fast Din psykiatriker blir kanske inte helt nöjd. Sådana lär väl egentligen aldrig bli nöjda…

 15. Befriande o skön triss!

 16. Bästa höstliga bildinläggen! 😉
  litet action skadar aldrig!!

 17. Läckra och fartfyllda bilder!
  AX

 18. Livade bilder! Du lyckades bra med det manuella 🙂 Sista bilden tycker jag är klockren när man klickar upp den! Fint jobbat! Och du!! Höstlöv har så många andra 😉

 19. Det blev ju riktigt fina och kontrollerade bilder av en okontrollfreak.:)

 20. Du lär dig med tiden 🙂 Man får gå på känsla. Men har du inte i din funktion att det går att ställa in så att kameran tar 3 bilder samtidigt? Då menar jag att du ställer in en underexponering, en normal och en överexponering. På en kamera jag har kan jag låsa motivet utanför i bild och sedan föra dit jag vill knäppa bilden (lurar censorn typ) Jag tycker dina bilder är kanon i detta svåra förhållande som fotograf. Klickar man upp dem ser man alla detaljer bättre också 🙂 Mörkerfoton är en av de svåra uppgifterna när motivet dessuom rör sig.

  • Jag skall berätta den stora hemligheten. Jag tar kanske hundra bilder och över hälften går i papperskorgen. Man har ingen kontroll alls i det läget. Men det du berättade ät intressant. Däremot att köra med tre bilder, så kallad gaffling kan man justera i datorn efteråt. Samtliga bilder jag tar i dom här lägen är kraftigt underexponerade,( om jag inte får en spot rätt in i kameran när jag tar naturligtvis ) annars blir dom suddiga. Vad man kunde försöka med är en bättre systemkamera än min gamla Nikon D 40 så man kan gå högre på ISO-värdet utan grynighet. Har legat på 800 på dom här bilderna som kompromiss.

   • Bara hälften? Jag brukar kunna dumpa upp till en tredjedel eller mer när jag har tagit actionbilder i taskiga förhållanden… Jag *vet* att man ska tänka först och knäppa sen och allt det där, men när man får gissa på det optimala ögonblicket – med djur och med barn; och när man inte riktigt ser motivet… – då blir det så! Fast jag håller med om det där med ISOn… 😛

   • Man får liksom vänta in det, men man har alla problem här med mycket aktion, snabba ljusväxlingar och folk som är i vägen, lade just ut en triss där jag fotat två bilder under optimala förhållande.

   • *Två* tredjedelar. Jag brukar kunna dumpa *två* tredjedelar eller mer…

   • Visst varierar det, men jag har räddat en del bilder med beskärning också.

 21. Ha ha, ”okontrollfreak”… bra ord!! Fortsätt du vara det;) Mycket trevlig annorlunda triss=))

 22. Fascinerande att headbanging fortfarande existerar, men med sådana kalufser vore det ju lite trist om håret bara hängde okaosartat och välkammat.
  Själv sitter jag och lyssnar på Springsteen när jag kikar igenom trissarna – så stillsam han plötsligt kändes … (men så har han väl örnkoll på allt han gör också!)
  Drabbas du aldrig av att de tar kameran ifrån dig i entrén?

  • Jo det har hänt. På klubbspelningar är det oftast ingen som bryr sig, men jag har en liten kompaktkamera i fickan utifall att. På Globen och liknade ställen så är systemkameror totalförbjudna, så det är inte ens värt att försöka.

 23. Rolig tolkning =) Du skriver alltid roliga och smarta inlägg =) Aktion är otroligt svårt att fånga på bild, det är ögonblicken som gör det, och förhoppningsvis så lyckats man få illusionen av rörelse… men det är ju inte alltid så lätt =) Snygg triss =)

 24. Det är faktiskt rätt uppfriskande med lite ”okontroll.” Ibland mår vi nog bra av att släppa kontrollen och ta allt som det kommer. Förstår att det här gänget är lite knepigt att få stillbilder på:) Bra drag i musiken. Gillas!

 25. Du är ju bara helt ”galen” kul. Tack för dina instruktioner om det där med musiken o så! Men det lär nog ta tid för ”tanten” att begripa.

 26. Fantastisk triss i bilder og ikke minst tekst! Så deilig å ikke se høstløv (selv om min fantasibrist gjorde at jeg selv havnet opp med blader) Ja, nå fikk jeg dratt på smilebåndet,- herlig!

 27. Snyggt, snyggt, och som du kanske förstod av min kommentar på din kommentar på Åkes kommentar (…) så har jag full förståelse för dina problem med kontroll under dylika förhållanden! Men du gör det ju så bra! Fast min favorit är nog ändå textraden om vad trissarna *borde* visa på just det här temat… ordfixerad som jag är. Tur att jag kan översätta fritt, själv… 🙂

  • Jag råkade nog svara fel till Åke kom jag på. Bilderna är tagna med min kompaktkamera, en Canon S95 som är väldigt bra egentligen för att vara en kompakt. Men på den vågar jag inte gå högre än ISO 400 på. Problemet med min gamla Nikon är att jag har bara optisk sökare. Jag kan inte se på skärmen vad jag skall fota och ofta måste man sticka upp den ovanför huvudet på folk, så jag varierar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: