• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

DET RÄCKER INTE MED TINTIN

På tiden att det rensas ut lite bland barnlitteraturen i biblioteken. Sen kommer man och säger att Tintin är skriven i en förgången tid med andra värderingar. Ja men släng ned skiten i statsarkivet då för fan, så kan någon gammal dammig folklivsforskare sitta och kolla i dom vad folk tyckte förr.

Rasist eller bara gammalmodig ?

Men det räcker inte, varför skall alla andra fördomsfulla barnboksförfattare komma undan. Det är mer som måste rensas från hyllorna, skall ge några exempel.

Häxan i pepparkakshuset.

Bygger på en förlegad kvinnosyn, kvinnor som inte passar in i mallen och inte plastikopererar bort vårtor på näsan är alltså elaka. Sen mördar man dom och ungarna slafsar i sig ett hus som till 60 % består av socker utan att borsta tänderna.

Vi lever i ett modernt samhälle med fluortanter och GI metoder för fan.

Rödluvan och vargen.

Här placerar man en gammal kvinna i en stuga helt ensam mitt i skogen som inte ens kommer ur sängen, kallar vi det saga, det låter ju som ett hittepå  av Carema. Sen skickar man dit en unge helt utan vårdutbildning med en korg mat. Skall den stackars åldringen som ligger där inte en få varmt käk ? Till råga på allt, får någon stackars varg som är helt oskyldig skulden.

Författaren försöker alltså förvandla nedskärningar inom äldreomsorgen till varghat, fy fan säger jag.

Snövit och dom sju dvärgarna.

Visst, så behandlar man kortväxta med en genetisk åkomma, sparka ned dom i något trångt gruvhål och låt dom gräva guld. Nej dom har inte alls samma känslor som vi, dom bara trallar och sjunger hela dagarna ändå (utom Butter förstås, men han är bara en av sju och alltså i minoritet ) . Fy fan vilken jävla människosyn. Sen lurar man i ungarna att äpplen är farligt, samtidigt som plockgodishyllorna i affärerna bara blir större och större.

Anar en konspiration från godistillverkarna här, ned med skiten från bokhyllorna genast.

Själv när jag sitter barnvakt så läser jag alltid DNs kultursida som godnattsaga. Det är inget fel på det, ungarna brukar somna lugna och trygga efter två meningar.

Eller så får dom se en modern socialrealistisk Snövit på Youtube.

KajsaLisa

Annonser

16 svar

 1. Haha jadu, du har solklart en poäng i detta! Dock finns det åtminstone en saga som är bra och det är Bockarna Bruse som ju faktiskt var frigående, vilket ju är humant och nyttigt på alla sätt och vis.

  Sedan funderar jag på Guldlock och de tre björnarna där ungen uppenbarligen inte vet skillnad på mitt och ditt, så som hon beter sig, snor gröt från stackars arbetande björnar. Jag undrar vad facket har att säga om detta? Det är ju helt ur björnramarna 🙂

 2. Stadsarkivet är ju verkligen rätt plats. Där hör dessa böcker hemma. Varför har de inte hamnat där förr? De är hör ju verkligen till en annan tid…

 3. Ha ha, blir inte många sagor kvar då du… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: