• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 6 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

KAJSALISA I DUBLIN DEL 5

Dublin genom bakfyllans sneda förstoringsglas.

Efter förra inlägget om metallbollen hoppar vi nu tillbaka till morgonen efter Fibber Magees.

Efter att Linda och jag kommit hem fyra på morgonen, efter besöket på rockklubben Fibber Magees och  sovit några timmar, hade vi lyckats släpa oss ned till hotellets restaurang och tokbrunchat i oss en massa frukost, precis innan dom tog bort den. I ena fickan på jeansen hade vi en inbjudan till en annan rockklubb kommande kväll, men kroppen sa ifrån just nu. Solen sken och det var dags att fortsätta utforskningen av Dublin.

På Grafton Street hade folk börjat väcka sina sandhundar efter natten. Visst ser den naturlig ut, gatukonstnären lägger sista handen på den. Man betalar en slant och fotar.

Något som är speciellt med Dublin är statyerna. Inga kungar alls, från tidig medeltid fram till självständigheten, då man bildade den Irländska republiken 1922, var man ockuperade av engelsmännen. Irländarna blev knappast väl behandlade genom seklerna och frigörelsen blev blodig. Kung är alltså samma sak som förtryck och det verkar satt sina spår på statyerna. Man har irländska frihetskämpar, filosofer, poeter författare och som i det här fallet en rockstjärna. Phil Lynott sångare i bandet Thin Lizzy, där även Gary Moore var med på ett hörn. Tycker sådana här statyer är mycket trevligare än någon monark med storhetsvansinne till häst, som pekar med en värja i luften.

Vi kan jämföra med dom här gamla engelska kungastatyerna som står i kryptan under Christ Curch som vi besökte i del två. Att dom ser lite havererade ut, beror inte på luftföroreningar eller tidens tand, utan att irländarna kastat sten på dom.

Visst finns det sociala problem i Dublin också, den här tjejen säljer Irlands Big Issue, motsvarigheten till tidningen här hemma som säljs av hemlösa, Situation Stockholm. Naturligtvis köpte jag en.

Egentligen är det rätt trevligt att vara bakis ihop med Linda, hon blir liksom mer seg och medgörlig. Då kan man släpa runt henne på historiska och kulturella saker utan protester. Här sitter vi uppe i Slottet där den som var utsedd av engelsmännen att bestämma över Irländarna bodde. Tänkte först gå ned och lägga oss på den inbjudande gräsmattan, men insåg att vi nog inte skulle fixa att gå därifrån igen.

Innergården statyn ovanför den högra porten, har en vågskål i ena handen och symboliserar rättvisan. Den är alltså rest av engelsmännen, vilket fick Dublinborna att cyniskt påstå att rättvisan vänt dem ryggen eftersom, den står vänd in mot borggården där den av engelsmännen utsedde förtryckaren bodde.

Baksidan på slottet, du Carl Gustaf, tycker den där gråbruna klumpen som står i Gamla Stan är lite trist. Vad säger du om att vi köper lite färg och så hjälps vi åt ?

Fortsatte till City Hall, byggdes under den Georianska tidens ekonomiska uppsving på 1700 talet som börshus, sen fick den en funktion som mötesplats för stadsfullmäktige.

Kolla in taket.

I källaren under finns ett litet museum över Dublin som är värt ett besök. Mycket interaktivt och film att titta på, man behöver alltså inte tänka så mycket för att lära sig något. Utmärkt om man hällt i sig på tok för många Guinness kvällen innan, vilket är lätt hänt i Dublin. Man kan nog titta in här första dagen, eftersom det är lättare att läsa av staden man promenerar i om man kan stadens historia.

Medan Linda uppsöker toa och vänder ut och in på magen så studerar jag lite modeller.

Visst är det otroligt vad man kan uträtta med en liter juice och ett paket tuggummi. Efter att jag fräschat upp Linda blev det shopping.

Linda: Måste du ha så krånglig kamera ?

KajsaLisa: Står på autoläge, tryck bara

Linda: Okej, det är dom fett grymmaste Converse jag sett, men till dom byxorna liksom.

KajsaLisa: Byter till svarta stretchjeans i kväll ingen fara.

Det blev ingen rockklubb den kvällen, vi skulle inte orkat med Guinnessmusseet dagen efter då. En stor svart var nere i baren fick räcka. Men jag lägger in lite rock med statyn i början på inlägget.

Nästa inlägg i serien blir väldigt mycket Guinness.

KajsaLisa

Annonser

4 svar

 1. Sjukt snygga Converse, men jag hoppas för din skull att det var dragkedja på sidan!

 2. tack för sightseeing i Dublin 🙂 ja, varför inte lite färg på väggarna 🙂
  vilka superfina converse
  kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: