• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 17 andra följare

 • Kategorier

KAJSALISA OCH LINDA UPPLEVER EN ROCKIKON

Upplevde det här i Fredags, datumet stämmer inte.

Jävlar, vi missade den.

Linda lugna ner dig, det kommer en ny om två minuter.

NU.

NÄ.

Okej, Linda och jag är lite stressade, vi skall till Grönan och titta på Iggy and the Stooges, där gäller det att vara ute i tid, för hamnar man långt bak bakom någon tvåmetersfigur i stor frisyr, ser man inte ett skit.

Vi anlände en och en halv timma innan konserten, tydligen missade vi sista eftermiddagsskuren.

Så här skall en konserthimmel se ut.

Så här såg det ut sist vi såg honom på Sonisphere, världens blötaste rockfestival. Får se den här kvällen som en bonus, för att man stod där inkapslad i regnkläder i 10 timmar. Men man såg nog rätt rolig ut när man headbangade så det stänkte om en. Någon gång skall man väl ha tur med vädret. Eftersom vi har över en timma på oss till konserten, så tänkte jag presentera honom. Ni kommer alltså i det här inlägget att slippa mitt och Lindas vanliga tjafs framför scen. Dels för att det här är en väldigt speciell artist.

Dels för att han har en publik som röjer så mycket att det är omöjligt att föra ett normalt samtal med den bredvid och eftersom publiken hela tiden rör sig utan kontroll, så är det inte säkert att du står bredvid den person du skall prata med.

Under samma vecka med två dagars mellanrum,  spelade två av 70-talets största rockikoner samtidigt i Sverige. Alice Cooper på Liseberg och Iggy Pop på Gröna Lund. Kritiken i Aftonbladet var rätt ljum, vilket man förstår eftersom det inte var Plura eller Håkan Hellström dom skrev om. Men skit i det, jag har sett Alice fyra gånger och det här är fjärde gången jag ser Iggy, jag vet att det här är artister som levererar och musikrecensenter i kvällspressen har aldrig förstått sig på rockmusik.

Vill ni läsa en riktig inlägg om Alice Cooper på Liseberg så gå in här.

LÄNK

Iggy and the Stooges släppte sin första platta 1969, efter två plattor och drogproblem så var bandet nästan nedlagt, då grep David Bowie in och man spelade in kultplattan Raw Power  1973,  som inspirerat flera punk och hårdrockslegender, även om den aldrig blev någon kommersiell succe. Sen splittrades bandet, mycket på grund av Iggys heroinproblem. Han hade sen en solokarriär som gick lite upp och ner, men blev i alla fall ren från knarket i mitten på 80-talet. För nästan tio år sedan återbildades The Stooges, nu har man originalmedlemmarna på gitarr och trummor. Basisten avled för ett par år sedan.

Äntligen dök han upp. Började med Raw Power och efter den öppningsspåret på den plattan. Search and Destroy. Skulle jag vara tvungen att utse den bästa rocklåten någonsin ( vilket i och för sig är en omöjlighet ) så lutar det nog åt den här. Den känns fortfarande fräsch efter 40 år, tycker det är svårt att säga samma sak om det som är nyare eftersom man inte vet hur länge det överlever. Jag kanske ändrat uppfattning om 40 år.

Den här videon är troligen från 90-talet men han studsar runt nästan lika mycket fortfarande, fast han är 64 år. Egentligen skall den avnjutas i den omixade vinylvarianten med en diskant i gitarren som skär som rakblad i trumhinnorna.

Gitarristen James Williamsson, när han var tillbaka i The Stooges för några år sedan hade han inte rört en gitarr sen mitten på 70-talet utan jobbade som chef på Sony. Han lät i alla fall lite vassare nu, än när jag såg honom på Sonisphere.

Resten av bandet har åldrats i en annan takt än Iggy. Hans största svaghet om man jämför med Alice Cooper är att han inte är så bra på att välja musiker, det finns ju nostalgi i det här, men resten av The Stooges är rätt trötta.

Nu till dom traditionella inslagen i en Iggykonsert.

Dra upp publiken på scen, här kommer ett klipp från Gröna Lund, kolla 4 minuter in i det.

Oj, vart tog han vägen. Det påstås att det var han som kom på stagedive på 70-talet, något som en del galna rockartister, som inte är rädda för att bryta nacken tagit efter. Tyvärr så funkar det ju inte när man har kravallstaket så han har ett eget konserttrick också. Promenera ut i publikhavet på publikens axlar tills han ramlar ner. När jag såg honom första gången för cirka 15 år sedan, så kom han längre.

Sen dök han upp igen balanserande på staketet. Tyvärr fick jag ingen bild på när han använder micken som slunga och lindar in sig i sladden, vilket också är en tradition. Till skillnad från andra artister som vanligtvis studsar runt mindre, så har han inte gått över till sladdlös mikrofon.

När han kör ihop mer The Stooges så blir det inga låtar från hans solokarriär, vilket är synd eftersom många är bra. Men hans enda egentliga hit kör dom i alla fall.

Över en och en halvtimmes röj av en 64-årig legend, han kommer säkert tillbaka och har man möjlighet att se honom så passa på, någon liknande rockstjärna kommer nog aldrig att existera. 

En av dom sista låtarna han körde var Louie Louie, skitigare gitarrer än i den här låten får man leta efter.

Eftersom det inte ösregnade på oss den här gången fick han svalka sig med mineralvatten, jag och Linda gick till Tyrol och svalkade oss med några öl. Man skall aldrig dricka öl innan en konsert på Grönan, som ni märkt på bilderna fick vi rätt bra platser, men skall man springa på toa så är det ju kört sen.

Men han har nog blivit lite äldre, lika galen som han var i den här 20 år gamla videon var han inte, kolla in det här, speciellt slutet.

KajsaLisa

8 svar

 1. Hehe jag ska leta runt lite och verkligen ge honom en chans, men det han gjorde med publiken i klippet var ju ashäftigt. Cool snubbe, absolut 🙂

 2. Glömde säga, tack för länkningen 🙂

 3. då är det ju tusen gånger bättre att ta ölen efteråt 🙂
  kramar

 4. Har du sett Velvet Goldmine? Det är en film med karaktärer som bygger jättemycket på David Bowie och Iggy Pop. Skitbra ären med massa bra musik! Här är ett klipp: http://www.youtube.com/watch?v=1HHUbFHInuE , fast man får se Ewan McGregor naken i det så du måste vara inloggad på Youtube för att kunna kolla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: