• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 17 andra följare
  • Kategorier

KAJSALISA I DUBLIN DEL 2

Första morgonen, frukost på hotellet, den irländska frukosten är lite speciell.

Kaffe rostat bröd, mackor, pålägg sen lite engelskt med bacon och ägg. Vi lägger till vita bönor, korv och blodpudding. Naturligtvis orkade jag inte slafsa i mig allt det här varje morgon,. Men vill man fota lite Irländsk frukostkultur så får man väl offra sig.

Dags att göra stan, utanför svischar spårvagnen förbi, antingen får man gå 200 meter i fel riktning eller så promenerar man in till stan på 10 minuter.

Här hälsas jag och Linda välkomna till Dublin, just gatuartisterna på shoppinggatan Grafton Street är något jag kommer att återkomma till i den här serien.

Värsta lyxbutiken, nej totalt ointressant. Smink har man på Åhlens hemma och varken jag eller Linda behövde handväskor för 10000 styck. Dessutom fick man inte fota här inne. Vi skall vidare upp mot Temple Barområdet, men på vägen dit så hände något intressant. Vi gick in i en skivaffär och kollade in utbudet på Hårdrock och Punk. Började småprata om dagens dåliga utbud på bra skivaffärer med en punkrockare och berättade att vi har samma problem i Stockholm. Han berättade om en spelning på en rockklubb den  kvällen och vi lovade att dyka upp.

Tar oss genom flera gallerior, här är något jag inte sett tidigare, en paraplyautomat. Idag verkar den inte behövas, men det kanske säger en del om vädret här..

Så där, då var vi inne, det är alltså ingen bar utan en liten stadsdel. Det var meningen att allt skulle rivas och det skulle bli en bussterminal. Medan man väntade flyttade många konstnärer in och området blev sen centrum för nöje och kultur med många gallerier och pubar.

”Få se  nu, U2 Bob Geldof, Van Morrison, kan inte, Sinhead O Connor och så vad var det han hette nu.

”Phil Lynott”

”Just det, Thin Lizzy tack Linda”

Den här tjejen verkar stå här ofta, känner ju dom som bor här i porten.

Vi slår oss ned på ett litet torg och tar en kopp kaffe. Men vad är det som låter ?

Bluesberries, ett finskt bluesband, Europe Street Tour kanske.

Lägger in en svartvit också för mer blueskänsla. Jag fick faktiskt deras CD och en t-shirt mot att jag lade ut bilderna på nätet.

”Fan vilken tur du har.”

” Äsch Linda, skaffa dig en kamera”

Många häftiga butiker.

Och gallerier, det här huset var svårt att fota i dom trånga gränderna, så jag tog en bild av modellen istället.

Den här konstnären verkar väldigt samhällskritisk.

Oj, det finns en sak man skall vara vaksam på inne i Temple Bar. Nej, inte väderomslag, visserligen är det långt till paraplyautomaten, men dom här molnen hänger bara där uppe och larvar sig. Fast visst blev bilden dramatisk. Packar man ner regnkläder i ryggan så blir det aldrig regn. Fungerar för det mesta. Men själva området är rätt litet, så man bör tänka på vart man går, annars går man ur det utan att tänka på det, vilket vi gjorde. Det här är Christ Church den andra katedralen i Dublin. St Patrik är större. Men vi får återkomma till Temple Bar senare. Jag lyckades övertyga Linda om att det var dags för lite historia, även om hon var svårövertygad.

Det var en stund kvar innan guidningen, vi gick in i ett galleri på andra sidan gatan. När vi låg på sängen och softade igår så var det ett reportage på TV om en fotograf som fotade Jimmi Hendrix i slutet av 60-talet. Nu hade han scannat negativen och bearbetat dom i Photoshop. Av en ren händelse så gick vi förbi utställningen.

Cool Guy, det här skulle farsan gillat.

Tillbaka i kyrkan stort och luftigt inne i katedralen.

En av anledningarna till att Irländarna gick över till kristendomen var att katolikerna hade mycket snyggare fönster.

Det här är en tidig uppmaning att kröka mindre, på medeltiden så krökade man ordentligt. Här ligger någon utslagen som druckit fyra Strongbow enligt skylten. Som ni ser är ena foten vriden, han lider alltså av ett dilleriumanfall och försöker krafsa bort dom rosa spindlarna som kryper uppför andra benet med stortån. Eller också är det en uppmaning att sluta dricka Strongbow som är en engelsk cider och hälla i sig Bulders istället som är irlänsk.

Vi går ner i katakomberna under kyrkan istället. Dom här kläderna har aldrig burits av någon kung, det är kläder som gjorts för TV-serien The Tudors. Man fick gå fram och känna på dom. Ett otroligt detaljarbete med guldtrådar invävda i tyget. Hon som gjort dom har vunnit flera utmärkelser och även gjort kläderna till Mad Men.

Här har vi något som är typiskt för Irland och England. Tom and Jerry of Christ Church. Enligt historien lär katten jagat råttan ned i avloppet där bägge fastnade i mitten på 1800-talet, sen torkade dom och blev mumifierade, för evigt sammanbundna. Låt oss tänka att man i Storkyrkan i Stockholm hittat en död katt och en mus i avloppet som orsakade stopp. Släng skiten och ingen skulle känt till idag att det hände. Men engelsmän och irländare gör naturligtvis en story på det och lägger dom i ett vitrinskåp.

Tillbaka på Hotellrummet fotat dagen fynd, t-shirten och CDn som dessutom var gratis. Linda vankar fram och tillbaka peppad till max med förväntningar på kvällens rockklubbesök. Det kom att bli en upplevelse som jag skall berätta om i nästa avsnitt om en vecka.

Eftersom en irländare saknades på husväggen så lägger jag in en video med honom. Gary Moore föddes visserligen i Belfast ( Nordirland ) men det här känns irländskt i alla fall.

KajsaLisa

4 svar

  1. Jag gillade att det var så mycket gatumusikanter och sånt på Irland. Vi var även i Galway och där fanns det en gata där det stod jättemånga i olika hörn och spelade. Bra band dessutom!

  2. Älskar Irland och gillar Strongbow. Jag ska hoppa över den fjärde och gå direkt på den femte så slipper jag ligga i en katedral och frysa! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: