• Prenumerera

    bloglovin
  • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

    Gör sällskap med 5 andra följare

  • Kategorier

  • Annonser

GRABBEN MED FÖR MÅNGA KOMPISAR.

Det ser inget vidare ut för Alliansen nu, visserligen är det långt kvar till valet 2014 och mycket kan hända än. Men opinionsundersökningarna måste upplevas som skrämmande. Ett parti har legat under 4% sen efter valet. Ett strax över och ett balanserar på strecket.

En gång i tiden innan miljöpartiet fanns i riksdagen, fanns det tydligen ett uttryck som som kallades.

Kamrat fyra procent.

Borgarna bestod av Centern, Moderaterna och Folkpartiet. Alla tre låg på betryggande avstånd från spärren. På andra sidan fanns Sossarna  regerade ensamma med stöd av Vänsterpartiet, som på den här tiden hette Vänsterpartiet Kommunisterna. Balansen mellan dom båda blocken uppehölls, så länge Vänsterpartiet kunde hålla sig över spärren. Där låg dom val efter val mellan 4 och 5 %

Hur var detta möjligt ?

Naturligtvis fanns det sossar som stödröstade på dom, vilket även kunde bero på missnöje med det egna partiet,( fått det berättat av folk som var med då ). Det här var naturligtvis inget som var organiserat, utan skedde spontant. Att man i en valrörelse skulle gå ut från partiet och säga till väljarna att vissa skulle rösta på några andra är ju en omöjlighet och knappast möjligt att organisera utan att det kommer ut. Kamrat var hälsningsfrasen mellan kommunister, därav uttrycket.

Men hur ser det ut idag ?

Med tanke på att folk idag röstat på Sverigedemokraterna och att dom oftast stödjer Alliansen, finns det ju ingen anledning att moralisera över detta. Inom Alliansen skulle man knappast säga kamrat, men i förra valet så fick nog Kristdemokraterna en del moderatkompisar för att kunna sitta kvar. Men hur blir det nästa gång ?

Moderaterna har blivit avslöjade, det nya arbetarpartiet och dom nya moderaterna var egentligen ”Moderaterna Limited Edition” , alltså samma moderater i en snyggare förpackning. Dom som kastas ut i arbetslöshet får ofta inte mer än halva ersättningen mot lön, om dom får något alls, barnfattigdomen ökar o.s.v.

Centern har under Annie Lööv fortsatt sin nyliberala ökenvandring som påbörjades av Maud Olofsson.

Folkpartiet har ett jätteproblem.. Det kommer inte att fungera att skylla ifrån sig på ”den socialdemokratiska flumskolan” när Jan Björklund varit skolminister i åtta år. Det gäller att visa att man uträttat något, men skolan verkar gå åt fel håll.

Kristdemokraterna har behandlat sin gamla hjärtefråga, att ta hand om dom gamla och svagaste i samhället, på ett sätt som skulle få den gamla partimedlemmen och cancerläkaren Jerzy Einhorn att vända sig i graven. Han stod för en humanism som säkert gav några röster. Hur det blir med vårdens Caremastyre är det ingen som vet och Maria Larsson har knappast axlat han mantel.

Dom här partierna kanske inte klarar sig utan stödröster nästa val och dom kan ju inte stödrösta på varandra. Det går ju inte heller  att organisera. Reinfeldt har alltså för många kompisar att ta hand om istället för en kamrat.

Antingen får man dumpa ett parti eller också inse att det är politiken det är fel på.

KajsaLisa

Annonser

2 svar

  1. […] Berget – SCB är en bra början, Jämlikhetsanden – Missnöjet med Moderaterna växer, Kajsa-Lisa, Röda Malmö – Vardag i högerns Sverige, Jonas Wikström, annarkia,  Dela det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: