• Prenumerera

  bloglovin
 • Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

  Gör sällskap med 5 andra följare

 • Kategorier

 • Annonser

FOLKFEST UPPIFRÅN OCH FOLKFEST FRÅN FOLKET.

Just nu är det två högtider man tänker på, då menar jag inte Kristihimmelfärdsdag, som jag själv brukar fira genom att festa iklädd ryggsäck ute i skogen. Jag har aldrig träffat någon som firat den på något speciellt sätt. Alla kanske skulle sätta sig i trädgården kring ett dukat bord, stirra upp i himlen och konstatera att där flög han iväg.

Men det kanske inte är någon bra ide.

Nu skall man kanske inte sitta och klanka ned på helger.Folk jobbar hårt och behöver vara lediga ibland oavsett anledningar. Men det är ändå kul att försöka luska lite i var dom kommer ifrån. Dom två högtider jag tänkte ta upp har ju skapats på väldigt olika sätt.

Källorna till det här är lite historieböcker och äldre människor jag pratat med.

Idag är det Nationaldagen. Vi skall alltså fira en grundlagsändring från början av 1800-talet och att Gustav Vasa blev kung den här dagen 1523. Kungen tas ut på vårluftning. Sen när vi viftat med våra små blågula flaggor och hyllat konungen så går vi hem och konstaterar att vi inte alls hade lika roligt som Norrmännen den 17de maj.

Varför ?

Låt oss gå lite tillbaka i tiden. Det som föregick Nationaldagen var Svenska flaggans dag, Den började firas 1916, bland annat med hjälp av Arthur Hazelius som skapade Skansen och Nordiska museet. Det handlade nog inte så mycket om det svenska kulturarvet. Nya strömningar hade kommit i landet, vanliga människor krävde rösträtt och 8 timmars arbetsdag. Ute i Europa var det krig, vi här hemma påverkades också genom brist på mat som gjorde att många levde på svältgränsen. Det kokade under ytan, ett år senare så skulle den ryska revolutionen äga rum vilket skulle skrämma dom som styrde ännu mer. Det skulle bli kravaller utanför riksdagshuset och överklassen började inse att genomförde man inte demokrati Sverige så skulle det kanske sluta som i Ryssland.

Att vi alla svenskar samlades under fanan och hyllade kungen, blev en konstlad gemenskap som skulle lugna folkmassorna. Problemet var bara att folkmassorna insåg att även under den svenska fanan var det skillnad på fattig och rik.

Men det där var ju länge sen.

Javisst, men när nationaldagsfirandet debatterades på 90-talet var Carl Bildt snabb som fan att vilja avskaffa Första Maj. Jag förstår att han inte gillade den helgdagen, men varför slå in en kil i den så kallade folkgemenskapen. Kanske han fortfarande såg nationaldagen som ett rent högerprojekt.

Nu har vi i alla fall Nationaldag, demokrati och avskaffat Annandag pingst, men den andra högtiden då ???????????

Vad jag tänker på är studentfirandet, som har en helt annan historia. Från början firades studenten enbart av överklassen som gick vidare till dom högre utbildningarna. Under vänstervågen på 60 och 70 talen, försvann studentmössan. Det betraktades som något som tillhörde dom som bodde på Östermalm och i Djursholm, lite töntigt överklassfirande. Det förekom till och med att man skaffade en för att bränna upp i protest.

Men högtiden kom tillbaka.

Nu firar alla som går ut gymnasiet, oavsett om man läst ekonomi eller skall bli bilmekaniker. Dom överfulla lastbilsflak som gungar runt inne i Stockholms City vid den här tiden på året är det närmaste man kan komma karnevalen i Rio. Alla badar i Sergelfontänen oavsett om man är muslimsk invandrare eller född till Svenne Banan. Den blivande Handelsstuderanden dricker skumpa ihop med tjejen som skall bli Uska. Jag njuter av att se det, ett klasslöst firande där alla är med.

Ingen har så vitt jag vet föreslagit detta i riksdagen, utan det har till stor del kommit spontant underfrån.

Till dom här glädjeyttringarna på Nationaldagen har vi långt kvar, visserligen har man ju moderniserat rätt mycket sen 1916 med att försöka göra det mer mångkulturellt och annat. Men äkta glädje kan inte lagstiftas fram. Men om folk får bilda sina egna traditioner kring detta, så kanske vi i framtiden kommer att ha lika roligt som norrmännen.

Då skall jag också plaska runt i Sergelfontänen, det lovar jag.

KajsaLisa

2 svar

 1. Alla som går ut ”GYMNASIET” säger att dom tar STUDENTEN. 😦
  Pyttsan heller, det är bara de som går ut högskolorna som tar studenten,
  det-vill-säga dom som har någonting i knoppen 🙂 och det kan man ju inte beskylla dagens ungdomar för att ha 🙂 (något i knoppen varje-fall) :

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: